FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska središnja banka zabrinuta rastom cijena

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. veljače 2011. (Hina) - Slovenska središnja banka izrazila je danas zabrinutost porastom cijena početkom ove godine, što bi, kako se upozorava, moglo dovesti do povećane inflacije i smanjivanja konkurentnosti gospodarstva u razmjeni s inozemstvom.

U priopćenju za javnost izdanom nakon sastanka Savjeta Banke Slovenije izražava se "zabrinutost zbog povećanih inflacijskih pritisaka u nekim segmentima koji se registriraju u zadnjem razdoblju".

Takvi bi trendovi mogli povećati inflaciju u ovoj godini te ugroziti konkurentnost slovenskog gospodarstva na duži rok, te negativno djelovati na gospodarski rast i zaposlenost, upozorila je slovenska središnja banka.

U priopćenju upozorava da je od bitne važnosti održati inflaciju u okviru srednjoročnog cilja Europske središnje banke o inflaciji koja ne bi smjera prijeći dva posto.

Ured za makroekonomiju slovenske vlade nedavno je najavio da će u svom novom proljetnom izvješću možda revidirati procjenu inflacije u ovoj godini koja se prošle jeseni procjenjivala na 2,1 posto, te da bi trećinu ovogodišnje inflacije mogla izazvati velika poskupljenja hrane do kojih je došlo početkom godine ili se tek najavljuju.

Slovenska središnja banka stoga upozorava na moguće negativne sekundarne učinke 'inflacijske spirale' koju bi izazvala nova poskupljenja ili neprimjeren rast plaća.

Središnja slovenska monetarna ustanova u priopćenju navodi i kako preliminarni rezultati za 2010. pokazuju da će bankovni sektor kao cjelina poslovati s gubitkom, što je posljedica politike preuzimanja prevelikih rizika u kreditiranju i plasmana iz prošlosti zbog čega banke moraju stvarati rezervacije i otpise potraživanja.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙