FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Pivovarna Laško ponovo prodaje skoro četvrtinu "Mercatora"

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. veljače 2011.(Hina) - Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) donio je odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju 23,34 postotnog udjela te kompanije u najvećem slovenskom trgovačkom lancu "Mercator", objavili su u utorak slovenski mediji.

Prodaja dionica "Mercatora" dio je plana u ovoj godini u kojoj bi PL, osim "Mercatorovih" dionica, prodao i vlasničke udjele u novinskim kućama "Delo" i Večer", te u industriji pića "Fructal", navodi u utorak poslovni dnevnik "Finance"

U slučaju prodaje svih spomenutih dionica dug PL-a bankama ove bi se godine smanjio na oko 160 milijuna eura. Ljubljanski dnevnik list "Dnevnik" navodi da je PL proteklih mjeseci pregovarao o prodaji "Mercatorovih" dionica financijskom fondu MID Europa, ali da nije došlo do dogovora. Slovenske banke, koje također raspolažu znatnim udjelom u PL-u, ali i u Mercatoru, podržavaju plan za koji se zalaže nova uprava nakon što je iz PL-a lani otišao dotadašnji direktor Boško Šrot zbog problema u servisiranju svog duga prema bankama od kojih je proteklih godina uzimao kredite za tzv. menadžersku privatizaciju. S druge strane banke se boje da bi "Mercator", najveća slovenska trgovačka tvrtka, ponovo mogla postati "meta" konkurencije, odnosno da bi je pokušala preuzeti neka od konkurentskih tvrtki.

PL je dionice "Mercatora" u prvoj polovici prošle godine ponudio interesentima u okviru prikupljanja ponuda ponuda na koju se javio i Agrokor. Prema tadašnjim navodima slovenskih medija, Agrokorova obvezujuća ponuda nije prihvaćena zbog procjene da bi ulazak velikog regionalnog "igrača" iz susjedne države na slovensko tržište mogao naštetiti nacionalnim interesima i slovenskoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji čiji je Mercator najveći kupac.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙