FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministrica financija Martina Dalić izjavila je danas kako su znakovi gospodarskog oporavka u Hrvatskoj već prisutni te kako će s odmicanjem godine jačati, a podsjećajući da u ožujku na naplatu dolazi 750 milijuna eura obveznica, istaknula je kako će se zaduženje nastojati realizirati u što povoljnijem trenutku. Znakovi gospodarskog oporavka su ovdje, vide se kroz oporavak osobne potrošnje, trgovine na malo, oporavak izvoza. Očekivala bih da će dinamika oporavka jačati kako godina bude odmicala, kazala je Dalić u intervjuu za Hrvatski radio. Dodala je kako oporavak neće biti nagao, nego je veća vjerojatnost da gospodarski oporavak bude postupan. Ministrica financija istaknula je i kako taj resor pozorno motri izvršenje proračuna te situaciju na svjetskom tržištu vezano za mogućnosti zaduženja države. Podsjetila je kako zaduženje države ovisi o dugovima koji dospijevaju na naplatu te proračunskom deficitu koji je u ovoj godini planiran na oko 5,1 posto BDP-a. "Dinamika zaduženja i raspored tijekom godine u prvom redu ovise o dinamici dospjeća starih kredita i obveznica i s druge strane o stanju na svjetskom tržištu", kazala je Dalić i podsjetila da u ožujku na naplatu dospijeva 750 milijuna eura obveznica izdanih 2002. Cilj je Hrvatske realizirati zaduženje u povoljnom trenutku, rekla je Dalić koja nije htjela špekulirati kakva bi mogla biti cijena hrvatskog zaduženja na svjetskom tržištu. Napomenula je i kako struktura hrvatskog proračuna u čisto ekonomskom smislu nije povoljna jer dominiraju tekući izdaci, kao što su plaće, mirovine, transferi, izdaci za zdravstvo, dok bi u proračunu trebali imati više produktivnih rashoda.

ZAGREB - Sindikalne središnjice izvijestile su danas da bi na sutrašnjem sastanku u Vladinom uredu za socijalno partnerstvo moglo biti odlučeno o nastavku rada Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Iako su svi dokumenti za obnovu rada GSV-a već ranije pripremljeni, druge su dvije strane odugovlačile s početkom njegova djelovanja, a sindikati ističu da s njihove strane nema nikakvih prepreka za daljni rad toga tijela, stoji u priopćenju koordinatora pet sindikalnih središnjica Vilima Ribića. GSV je prekinuo rad prije ljeta uslijed bojkota sindikata koji su na taj način iskazivali nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o radu (ZOR). Spor oko ZOR-a u međuvremenu je riješen te je pripremljen sporazum po kojem bi GSV ubuduće trebao djelovati, a koji isključuje mogućnost nadglasavanja oko najbitnijih pitanja. Sindikalne središnjice uskoro će pred Vladu izaći s programom društvenog i gospodarskog oporavka. Prvi materijal bit će zahtjevi za društvenim i gospodarskim oporavkom koji čine paket mjera u kraćem razdoblju, a drugi paket ciljeva i mjera u dugoročnoj perspektivi kao temelj za socijalni sporazum između Vlade i sindikalnih središnjica.

ZAGREB - Na natječaje Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) za kupnju 53,65 posto dionica hotelske tvrtke Hotel Medena iz Segeta Donjeg te za 52,85 posto dionica požeške tekstilne tvrtke Sloga IMK nije stigla nijedna ponuda, utvrđeno je danas u HFP-u po isteku roka za podnošenje ponuda na te natječaje. Natječaje za dioničke udjele u tim tvrtkama HFP je objavio početkom prosinca prošle godine, s istekom roka za podnošenje ponuda do danas, do 14 sati. Pritom je natječaj za dionice Hotela Medena objavljen po četvrti put i to po sniženoj cijeni, za 53,65 posto dionica početno se tražilo 44,3 milijuna kuna ili 70 posto od nominalne vrijednosti. Iz HFP-a se doznaje da je za Hotel Medena bila otkupljena jedna ponudbena dokumentacija (tvrtka Epic d.o.o. iz Zagreba), ali ponude ipak nije bilo. Za kupnju dionica Sloge IMK nije pak otkupljena nijedna ponudbena dokumentacija, a 52,85 posto dionica te tvrtke natječajem se početno nudilo za 3,57 milijuna kuna.

ZAGREB - Poreznici su do kraja prošlog tjedna zaprimili više od 35 tisuća godišnjih prijava poreza na dohodak za 2010. godinu, a u Poreznoj upravi očekuju kako će biti zaprimljeno više od milijun prijava i procjenjuju da će biti izvršeno 1,7 milijardi kuna povrata poreza. Obrada i verifikacija godišnjih prijava poreza na dohodak za 2010. ići će prema uobičajenom tijeku, navode iz Ministarstva financija. Posljednjih je godina bilo uobičajeno da prve isplate povrata poreza na dohodak krenu u travnju. Godišnje prijave poreza na dohodak za 2010. godinu hrvatski građani mogu podnijeti do kraja veljače, a po posljednji će put prijavljivati porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego do sada, odnosno umjesto do 12 tisuća kuna u iznosu do šest tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010. Naime, 1. srpnja prošle godine stupile su na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima su ukinute porezne olakšice u iznosu do 12.000 kuna godišnje za uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, potom stvarne troškove zdravstvenih usluga te stambene potrebe (kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora i dr). Budući da je taj Zakon stupio na snagu 1. srpnja 2010. porezni obveznici moći će umanjiti dohodak ostvaren u 2010. za navedene olakšice u ukupnom iznosu do 6.000 kuna za uplate do 30. lipnja 2010.

ZAGREB - Nacionalni klirinški sustav (NKS) Financijske agencije (Fina) obilježava prvo desetljeće svoga rada, od početnih 62,2 milijuna obrađenih platnih transakcija u prvih jedanaest mjeseci 2001. broj transakcija u 2010. godini porastao je za više od 100 posto te je dosegnuo brojku od 131,5 milijuna obrađenih platnih transakcija. Danas se prosječno dnevno obradi oko 500.000 transakcija, ukupne prosječne vrijednosti od oko 2,5 milijardi kuna. Najveći broj transakcija obrađen u okviru jednog obračunskog dana iznosio je 1.033.920, ističu iz Fine. NKS je platni sustav za kontinuirani obračun platnih transakcija malih vrijednosti na neto multilateralnom načelu, pri čemu je rezultat obračuna konačna neto pozicija na obračunskim računima na kraju obračunskog dana. Fina planira sudionicama NKS-a osigurati mogućnost razmjene platnih transakcija korištenjem postojeće Finine mreže (FINANet-a) i putem novog komunikacijskog kanala SWIFTNet FileAct-a.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je povećan za 0,26 posto, na 2.311,07 bodova, a Crobex10 porastao je za 0,39 posto, na 1.274,34 boda. Redovni promet ostvaren je u iznosu od 27,1 milijuna kuna. Promete veće od milijun kuna imale su danas svega tri dionice. Promet od 11,7 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a, koja je poskupila za 1,19 posto, na 308,99 kuna. Dionice Ine protrgovano je za 2,7 milijuna kuna, uz blagi pad cijene od 0,03 posto, na 3.650 kuna. Atlantska plovidba sa 1,1 milijunom kuna zatvara skupinu dionica s milijunskim prometom. Cijena joj je porasla za 0,64 posto, na 792 kune. Blizu prometu od milijun kuna bila je dionica Atlantske plovidbe sa 963,6 tisuća kuna i rastom cijene od 2,37 posto, na 773,88 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda s prometom od 960,5 tisuća kuna i padom cijene od 0,61 posto, na 320,50 kuna. Cijena je pala i dionici Ingre, za 1,01 posto, na 16,68 kuna (promet 921,1 tisuća kuna), a porasla dionici Belja, za 1,11 posto, na 91 kunu (promet 910,3 tisuće kuna). Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 21,64 posto izdvaja se dionica Optima Telekoma, čija je uprava danas demantirala medijske špekulacije o mogućem spajanju s mobilnim operaterom Tele2.

ZAGREB - Uslijed skorašnjeg završetka razdoblja održavanja obvezne pričuve na Tržištu novca danas je potražnja znatno oslabila, dok je ionako izdašna ponuda dodatno ojačala. Danas je prijavljeno svega 58,3 milijuna kuna potražnje, što je čak 56 posto manje nego u petak. Istodobno, ponuda je blago porasla, za 2,4 posto, na 288,3 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je plasirano 37,1 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,57 posto, što je 0,03 postotna boda više nego u petak. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 38,3 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa uvećana s u petak zabilježenih 0,57 na 0,59 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙