FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

VUKOVAR - U Vukovaru se danas održavaju prijevremni izbori za Gradsko vijeće, čiji je prošli sastav Vlada raspustila u prosincu prošle godine. Od 7 sati za glasovanje je otvoreno 16 biračkih mjesta na kojima će 32.711 birača, koliko ih se nalazi u biračkom popisu grada Vukovara, imati prigodu glasovati za jednu od 16 kandidacijskih listi. Birat će se 25 članova vukovarskoga Gradskoga vijeća. Kako Statut Grada Vukovara predviđa da u Gradskom vijeću srpska nacionalna manjina ima 9 vijećnika, ne bude li zastupljenost osigurana na izborima, broj članova Gradskog vijeća bit će uvećan do potrebnoga broja, a izabranima će se smatrati pripadnici srpske nacionalne manjine koji su bili kandidirani na izbornim listama, a nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima. Prvi podaci o odazivu birača bit će objavljeni u 10, a drugi u 15.30 sati. Prvi neslužbeni rezultati očekuju se večeras do 22 sata.

SPLIT - Novoutemeljeni politički pokret Hrvatski rast (HRAST) sinoć je u Splitu i službeno predstavljen te je najavljeno da će taj pokret, koji se temelji na kršćanskim vrednotama, sudjelovati na idućim parlamentarnim izborima. Utemeljeno je i Vijeće HRAST-a za 10. izbornu jedinicu, koja obuhvaća županije splitsko-dalmatinsku i dubrovačko-neretvansku. Prvo predstavljanje HRAST-a u Splitu za predstojeće parlamentarne izbore bilo je u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, a, kako je istaknuto, pokret će okupljati stranke, udruge, građanske incijative i pojedince. "U HRAST-u će djelovati oni koji se nikad nisu ogriješili o Hrvatsku i kršćanske vrijednosti hrvatskog naroda", rekao književnik Hrvoje Hitrec koji je predstavljen kao jedan od utemeljitelja HRAST-a. Dodao je da je udruga Hrvatsko kulturno vijeće (HKV), čiji je predsjednik, dio političkog pokreta HRAST. Hitrec je ocijenio kako su aktualni političari u Hrvatskoj bez vizije, te da su iznevjerili hrvatske branitelje. Za političke stranke u Hrvatskoj rekao je da su „bijedne, anacionalne i smušene“. „SDP je opterećen istočnim grijehom, a HDZ je samo po imenu HDZ koji je kao pokret utemeljio hrvatsku državu, ali takva stranka ne bi smjela izručivati hrvatske generale niti zapostaviti branitelje, a tolerirati one Srbe koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku“, kazao je Hitrec. „Nećemo dopustiti da se o nama odlučuje u Haagu, Bruxellesu, a sve više ponovno i u Beogradu“, istaknuo je. Prema njegovoj procjeni aktualne situacije, "u Hrvatskoj u sve većoj mjeri manjina na komunistički način terorizira većinu".

DUBROVNIK - Misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem svečevog barjaka s Orlandovog stupa danas završava 1039. Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Euharistijsko slavlje na Gorici s početkom u 9 sati predvodit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i apostolski administrator Dubrovačke biskupije i tom će prigodom blagosloviti obnovljenu crkvu i oltar. U podne će ovogodišnji festanjuli kapetan Vlaho Kulušić i obrtnik Nikola Miloslavić spustiti barjak uz pjevanje himne sv. Vlahu "Čuj, sveti Vlaho naš".

DUBROVNIK - Prigodnim koncertom u dubrovačkom Franjevačkom samostanu male braće Mješoviti pjevački zbor "Libertas" sinoć je obilježio 30. obljetnicu djelovanja. Na koncertu je, uz pratnju dubrovačkog Simfonijskog orkestra, izvedena kantata "Vječni grade Sv. Vlaha" dubrovačkog skladatelja Pera Šiše. Mješoviti pjevački zbog "Libertas" osnovan je 1980. godine na inicijativu Luke Obradovića, i maestra Ive Dražinića, prvog voditelja zbora i dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, s kojim zbor od samog osnutka usko surađuje. Pod njegovim vodstvom zbor djeluje do 1994. a u jesen 1995. na njegovom čelu je prof. Viktor Lenert. U bogatoj povijesti imao je brojne nastupe u Dubrovniku i izvan njega, niz nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, a pjevačkim su zborom ravnali poznati dirigenti Milan Horvat, Lovro pl. Matačić, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Igor Gjadrov te drugi. Mješoviti pjevački zbor "Libertas" dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika, te Dubrovačko-neretvanske županije za promicanje kulture.

VARAŽDIN - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć na cesti između Karlovca Ludbreškog i Sesveta Ludbreških poginuo je biciklist, izvijestila je Policijska uprava varaždinska. Prema prvim informacijama na biciklista je naletio osobni automobil, te je od zadobivenih ozljeda preminuo na mjesta prometne nesreće.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙