FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - USKOK je preko ministarstva pravosuđa zatražio od austrijskih vlasti da ispitaju bivšeg premijera Ivu Sanadera o optužbama zbog kojih Hrvatska traži njegovo izručenje, potvrdio je večeras glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić. "Zahtjev je upućen preko međunarodne pravne pomoći uz dokumentaciju prevedenu na njemački jezik, iz koje je jasno što se Sanaderu stavlja na teret", izjavio je Đuričić. Ako Austrija odobri USKOK-ov zahtjev, Sanadera bi ispitali austrijski istražitelji, rekao je, dodavši da su USKOK-ovi tužitelji zatražili da im se omogući nazočnost na ispitivanju te postavljanje pitanja.

BJELOLASICA - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs danas je obišao požarom uništen središnji objekt Hrvatskog olimpijskog centra na Bjelolasici te kazao da će vlada učiniti sve što bude mogla da zaposlenici ne budu otpušteni te da se HOC što prije osposobi za uporabu. Kako je u požaru uništenoj zgradi, u kojoj je bio restoran, dvorana, sanitarni čvor i drugi sadržaji, oštećena kotlovnica koja grije svih sedam paviljona na Bjelolasici, što je moguće prije treba popraviti kotlovnicu da bi se u paviljonima mogli smjestiti posjetitelji, dodao je ministar. Fuchs je obećao da će vlada unatoč novonastalu stanju učiniti sve da se provede planirani projekt vrijedan oko 50 milijuna eura. Riječ je o ulaganjima u vodovod, kanalizaciju, sustav za osvježivanje skijaških terena te u gradnju športske dvorane s bazenom.

ZAGREB - Saborski Odbor za gospodarstvo podržao je danas izmjene i dopune zakona o tržištu nafte i naftnih derivata i dopune zakona o tržištu električne energije te izvješće o državnim potporama za 2009. "Izmjenama i dopunama zakona o tržištu nafte i naftnih derivata usklađujemo se s EU direktivama i to je preduvjet koji moramo poštovati u području sigurnosti opskrbe", kazao je ravnatelj Uprave za energetiku Darko Horvat. Na pitanje predsjednika odbora Dragana Kovačevića (HDZ) što će biti ako do 31. srpnja 2012. ne riješimo skladišne kapacitete za određene zalihe nafte, Horvat je odgovorio kako ugovorom s Njemačkom već danas kompenziramo zakonske obveze, a ubuduće ćemo slične ugovore sklopiti i s Mađarskom i Italijom.

ZAGREB - Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je danas prihvatio prijedlog o financiranju parlamentarnih političkih stranka u 2011. godini, za što će se iz državnog proračuna ukupno izdvojiti 58 milijuna 961 tisuću i 996 kuna. Proračunska sredstva uplaćivat će se tromjesečno, a po zastupniku će godišnje iznositi 377 tisuća i 236 kuna, odnosno po zastupnici 414 tisuća i 959 kuna. Pojedinoj političkoj stranci pripadaju sredstva razmjerna broju zastupnika u trenutku konstituiranja posljednjeg saziva Sabora. Najveći dio sredstava podijelit će HDZ (66 zastupnika, od kojih 11 zastupnica) koji dobiva 25 milijuna 312 tisuća 538 kuna te SDP koji s 56 zastupnika (od kojih 18 zastupnica) dobiva 21 milijun 804 tisuće 243 kune. Slijede HSS s 2 milijuna 301 tisuća i 139 kuna, HSLS sa 754 tisuće i 472 kune te SDSS s milijun 131 tisućom i 708 kuna itd.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je, nakon razgovora s dvoje kandidata za jedno upražnjeno mjesto suca Ustavnog suda, Hrvatskom saboru predložio da suca Ustavnog suda bira između aktualne sutkinje Nevenke Šernhorst, kojoj je ovoga mjeseca istekao mandat u Ustavnom sudu, i državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana. Troje SDP-ovih članova odbora, nezadovoljnih procedurom, bilo je suzdržano u glasovanju.

ZAGREB - Knjigu "Čitanje grada", akademika Krešimira Nemeca, danas su u Društvu hrvatskih književnika (DKH) u Zagrebu, uz autora, predstavili kulturolog Viktor Žmegač, akademik Nedjeljko Fabrio i književnik Marko Grčić. Na predstavljanju je istaknuto da je riječ o knjizi koja je koncipirana interdisciplinarno i pripada području semiotike književnosti i urbane antropologije. Nemec ističe kako mu je bio cilj da kroz različita djela uglavnom hrvatske književnosti prikaže gradski život i urbano iskustvo. Žmegač, Fabrio i Grčić pohvalili su autora, koji je, ističu, kroz većinu djela hrvatskih pisaca 19., 20. i 21. stoljeća te kroz nekoliko djela stranih autora na najbolji način pokazao fenomene urbanog nomadizma, odnos centra i periferije, kao i nove označitelje tranzicijskoga grada.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙