FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

DUBROVNIK - Predsjednica vlade Jadranka Kosor istaknula je jučer da 2011., koja bi na samom kraju trebala biti izborna godina, ne smije biti izgubljena godina, osobito za sve one projekte koji su za Hrvatsku presudno važni. Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za izbornu godinu, odnosno napade koji dolaze iz najjače oporbene stranke SDP-a, kazala je da ove godine moramo završiti pregovore i izvući zemlju iz krize, a svaka aktivnost vezana uz, kako je rekla, govor mržnje šteti tim procesima. Govor mržnje ne može ništa pokrenuti, on sve zaustavlja i šteti svima, a uvredama i govorom mržnje ne možemo učiniti da građanima bude bolje, poručila je hrvatska premijerka. Nastojat ću zajedno s kolegama u vladi svim snagama realizirati ove projekte i učiniti da gospodarstvo živne, kazala je Kosor, dodavši da će na izborima pobijediti oni kojima građani daju svoje povjerenje.

ZAGREB - Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je na jučerašnjoj sjednici opomenu splitskom gradonačelniku Željku Kerumu jer se nije očitovao na zahtjev povjerenstva i time povrijedio zakon o sprječavanju sukobu interesa u obnašanju javnih dužnosti. U vezi s izgradnjom trgovačkog centra i prenamjenom građevnog zemljišta u Dujmovači povjerenstvo je ponovno od splitskog gradonačelnika zatražilo očitovanje. Kako su prenijeli mediji, zemljište u gradskom vlasništvu, koje se nalazi na prostoru predviđenu za izgradnju trgovačkog centra u Dujmovači, Kerumovom je odlukom izgubilo javnu namjenu i pretvoreno je u građevno zemljište. Predsjednik povjerenstva Mate Kačan nakon sjednice je rekao kako je očitovanje zatraženo i u vezi sa slučajem plaćanja geodetske izmjere za izgradnju ugostiteljskog objekta na Marjanu Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat. Povjerenstvo će od Keruma također zatražiti očitovanje o činjenicama i u vezi sa slučajem tvrtke u kojem je vlasnik, a prenio je upravljačka prava na povjerenika. Kerum je u nekoliko navrata govorio o poslovnim planovima trgovačkih društava u svome vlasništvu, pa smo od njega zatražili očitovanje s tim u vezi na temelju prijave novinara Slobodne Dalmacije Vedrana Matijanića, na što se oglušio, objasnio je Kačan.

VUKOVAR - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb poručio je Vukovarcima sa stranačkoga skupa za prijevremene izbore za vukovarsko Gradsko vijeće, održana sinoć u Ružičinoj kući pod geslom "Za Vukovar iskreno!!!", da nisu sami te da ih HSP neće nikada iznevjeriti. "Mi Vukovar prodati nećemo", poručio je Srb zapitavši što vrijede obnovljene vukovarske ulice ako "hrvatski branitelji budu u kazamatima?". Po njegovim riječima, uhićenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde napad je na suverenitet i integritet Republike Hrvatske. Hrvatska mora pokazati da je samostalna i suverena država koja štiti svakoga svog državljanina, ustvrdio je. Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić pozvao je bosanskohercegovačkog ministra pravosuđa Barišu Čolaka, koji je, kako je rekao, Hrvat po nacionalnosti, da donese odluku o trenutačnu puštanju Purde iz zeničkog zatvora na slobodu. "Pokažimo da smo Hrvati, pa neka Čolak ni dana više ne bude ministar", poručio je Đapić navevši kako je u ovom trenutku, po raznim osnovama, zatočeno oko 300 hrvatskih branitelja, dok se istodobno "predstavnici pobunjenih Srba iz 1991. nalaze u hrvatskoj vladi". Govorio je i predsjednik vukovarsko-srijemskog HSP-a Mladen Leovac koji je ustvrdio kako se na izbornim listama za prijevremene izbore za gradsko vijeće nalazi "masa onih koji su 1991. rušili Vukovar ili iz njega bježali".

ZAGREB - Trojica HAC-ovih čelnika osumnjičenih u aferi "Fimi media" poslijepodne su, nakon više od dva i pol mjeseca, pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Na prijedlog USKOK-a, iz Remetinca su nešto prije 18 sati pušteni bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i dva bivša predsjednika HAC-ove uprave Marijo Crnjak i Jurica Prskalo. Po riječima Crnjakova odvjetnika Željka Žganjera zahtjev da se trojicu HAC-ovaca pusti iz istražnog zatvora USKOK je donio nakon što su ispitani svi svjedoci na koje su oni, po ranijim sumnjama tužiteljstva, mogli utjecati. Osumnjičeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez javnog natječaja. Sumnja se da su na taj način preko tvrtke "Fimi media" iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna. Osim trojice danas puštenih čelnika HAC-a u pritvoru je do sredine prosinca, pod istim sumnjama bio i član HAC-ove uprave Josip Sapunar. No, iz zatvora je pušten nakon što je priznao nedjelo za koje ga se tereti te što je pred USKOK-ovim istražiteljima, po riječima svog branitelja, iznosio "aktivnu obranu".

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera jučer nije željela komentirati tvrdnje austrijske javne radiotelevizije ORF-a kako posjeduje indicije da je Sanader 90-ih godina možda ipak tražio i dobio provizije od Hypo Alpe Adria banke. "Riječ je o još jednom u nizu medijskih nagađanja koje ne želimo komentirati", kazao je za Hinu jedan od Sanaderovih zagrebačkih odvjetnika Goran Suić uoči sutrašnjeg odlaska u posjet Sanaderu u pritvor u Salzburgu. Suić nije želio otkriti razlog posjeta, no istaknuo je kako "ima puno tema za razgovor" sa svojim branjenikom. O saslušanju koje je u Salzburgu zakazano za sutra, na kojem bi Sanadera trebali ispitati istražitelji austrijskog državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije zbog sumnje u pranje novca, Suić također ništa nije želio reći, napomenuvši kako on neće nazočiti tom saslušanju, nego Sanaderovi austrijski odvjetnici. Prošlo saslušanje je 23. prosinca obavljeno videovezom, a za sutra je najavljeno je da će istražitelji i jedan odvjetnik iz Beča otputovati u Salzburg. Rekao je i da obrana još nije dobila odgovor na zahtjev za uvid u spis koji je potkrijepila dokumentacijom s njegova saslušanja u Austriji potkraj 2010. Obrana, naime, smatra da je Sanader na tom saslušanju iznio obranu, rekavši da se ne osjeća krivim za ono za što ga USKOK tereti te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj. Time su, smatra obrana, ispunjeni zakonski uvjeti za uvid u spis.

SPLIT - Ravnatelj ovogodišnjeg "Splitskog ljeta" Nikša Bareza za voditeljicu Drame na tom festivalu imenovao je glumicu i redateljicu Senku Bulić dok će Balet na toj kulturnoj manifestaciji voditi baletna umjetnica Almira Osmanović, objavio je Teatar.hr, specijalizirani kazališni portal. Bareza je, kako se navodi, takvu odluku donio u sporazumu s intendantom splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Duškom Mucalom. Senka Bulić je izjavila kako sad treba iskoristiti "sve mogućnosti i kontake kako bi u Split doveli velika svjetska imena". "Dat će mo sve od sebe da napravimo odličan program", rekla je Bulić.

SPLIT - Na sinoćnjoj javnoj raspravi o splitskoj Galeriji umjetnina predloženo je da se galerijski prostor proširi ukopavanjem u brdo Cornaro koje se nalazi tik do galerijske zgrade, kako bi se, rečeno je, udvostručila sadašnja površina galerije od 4500 četvornih metara. Ravnatelj galerije Božo Majstorović je obrazložio kako bi se ukopavanjem u brdo Cornaro u dubinu do devet metara moglo dobiti još oko 4500 četvornih metara površine prostora za povremene izložbe, za odlaganje umjetnina i popratne sadržaje. "Sadašnjih 4500 metara prostora nedovoljno je jer moramo uklanjati stalne postave kad postavljamo povremene izložbe, a i propadaju umjetnine u staroj galerijskoj zgradi u Lovrećkoj ulici zbog neprikladnih uvjeta čuvanja", objasnio je Majstorović. Njegov prijedlog o dogradnji galerije poduprlo je više sudionika u raspravi. Ravnateljica zagrebačke Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin je rekla kako je Majstorovićeva zamisao zanimljiva te da bi njezino ostvarenje pridonijelo afirmaciji splitske galerije. Javna rasprava se pretvorila i u polemiku tko treba biti budući ravnatelj galerije umjetnina - dosadašnji ravnatelj Božo Majstorović, kojeg podupire galerijsko stručno vijeće, ili akademski slikar Josip Botteri, kojeg podupire galerijsko upravno vijeće. Jedni su isticali da je Majstorović vrlo zaslužan za dosadašnji razvoj galerije te bi trebao ostati na ravnateljskoj dužnosti, ali drugi drže kako uspjeh galerije ne treba vezivati uz jednog čovjeka te da i Botteri može biti njezin ravnatelj.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙