FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Novoimenovani suci porotnici Vrhovnog suda, njih 38 položili su danas svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem da će svoju dužnost obnašati savjesno i nepristrano u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske. Suce porotnike imenuje Hrvatski sabor na prijedlog ministra pravosuđa na rok od četiri godine na način da se osigura zastupljenost svih županija. Predsjednik Sabora Bebić u prigodnoj je riječi istaknuo da je njihovo imenovanje priznanje za dosadašnji rad te im poželio uspjeh u budućem radu na dobrobit svih građana. Također je podsjetio da prema zakonu sudac porotnik ne može kazneno odgovarati zbog iznesenog mišljenja, a u slučaju da je protiv njega pokrenut kazneni postupak neće se tražiti njegovo izjašnjavanje o predmetima do okončanja tog postupka. U ime imenovanih sudaca porotnika zahvalio je Branko Maraković istaknuvši da će oni i dalje savjesno obavljati taj posao. Svečanoj prisezi nazočio je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

ZAGREB

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je dao jednoglasnu potporu prijedlogu novoga zakona, koji bi trebao osigurati bolje mehanizme provjere mogućeg sukoba interesa, no upozoreno i na nepreciznosti u određivanju sankcija kao i na potrebu da se zakonske odredbe prošire i na članove uprava trgovačkih društava u vlasništvu lokalne samouprave. Prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa predviđa rigorozniji nadzor nad sukobom interesa, a tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa bit će sasvim depolitizirano, uvodno je obrazložio državni tajnik Zoran Pičuljan na početku rasprave, kojoj nisu bili nazočni oporbeni članovi Odbora. Istaknuo je da su zakonskim odredbama sada, uz ministre, saborske zastupnike, gradonačelnike i župane, obuhvaćeni i rukovodeći državni službenici i predsjednici uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države. Ujedno su smanjeni i limiti udjela koje dužnosnik smije posjedovati u tvrtkama koje su u poslovnom odnosu s državnim tijelom u kojemu on obnaša rukovodeću dužnost. Povjerenstvo koje bi odlučivalo o sukobu interesa imalo bi predsjednika i četiri člana koji ne bi smjeli biti članovi niti jedne stranke. "To neovisno, objektivno i kompetentno tijelo birao bi Sabor na temelju javnoga poziva, a ono ne bi nikome sudilo, već upozoravalo nadležne institucije o uočenim nepravilnostima", istaknuo je Pičuljan.

ZAGREB

Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o porezu na promet nekretnina, koji bi trebao rasteretiti Poreznu upravu u postupcima utvrđivanja poreza na promet nekretnina. To se, prema zakonskim izmjenama čije donošenje Vlada traži po hitnom postupku, kani postići stvaranjem informatičkih preduvjeta, odnosno formiranjem baze podataka na temelju praćenja cijena nekretnina, te uspoređivanjem podataka o nekretninama na različitim područjima u istom razdoblju. Preciznije se definira pojam porezne osnovice i postupak njezina utvrđivanja. Preciznije je regulirano i pravo na porezno oslobađanje pri kupnji prve nekretnine, koje se primjenjuje od 2003., pri čemu su dodatno uređene okolnosti stjecanja tog prava te se onemogućava ponovno stjecanje istog prava. Definirani su i slučajevi u kojima se porez na nekretnine može naknadno utvrditi, kao i trenutak izvršnosti rješenja o utvrđivanju tog poreza. Izmjenama zakona propisuje se i da žalba ne odgađa izvršenje rješenja čime se otklanja mogućnost da se ona koristi isključivo kao sredstvo odgode plaćanja poreza na promet nekretnina.

ZAGREB

Hrvatski laburisti-Stranka rada danas su u 47 hrvatskih gradova pokrenuli akciju prikupljanja potpisa građana pod nazivom "Pišite vladi-ostavka" kojoj je cilj da od vlade zatraže ostavku. Ova vlast radnike je pretvorila u robove, umirovljenike u sirotinju, nezaposlene je učinila očajnima, a sve nas odvela u dužničko ropstvo, poručio je sa štanda te stranke na središnjem zagrebačkom gradskom trgu predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. Hrvatska više nema vremena čekati i želimo vladi političkom porukom staviti jasno do znanja da je vrijeme da ode - i to odmah, rekao je Lesar. Razloge za pokretanje te akcije vidi u, kako je kazao, 320 tisuća nezaposlenih, 90 tisuća radnika koji rade a ne primaju plaću, 75 tisuća onih za koje se ne plaća mirovinski i zdravstveni doprinos, 100 tisuća poduzetnika kojima su blokirani žiroračuni jer potražuju 35 milijardi kuna neplaćenih računa. Akcijom će pokušati spriječiti rasprodaju šuma, voda, autocesta i komunalne infrastrukture čija je privatizacija najavljena, rekao je Lesar. "Ova akcija nema formalno-pravni učinak, ona je političko-građanska", poručio je. Akcija "Pišite vladi-ostavka" traje do 15. veljače, no ako u dijelovima Hrvatske bude loše vrijeme, produžit će se. Prva objava o prikupljenom broju potpisa najavljena je za subotu, zatim svaka tri dana, a za 18. veljače će, ako akcija ne bude produživana, potpisi biti poslani vladi.

ZAGREB

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) neće u Splitu koalirati s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, kao ni u Osijeku s Hrvatskim demokratskim savezom Slavonije i Baranje (HDSSB), istaknuli su danas na konferenciji za novinare glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić i predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije Tomislav Ivić. Podsjetivši na jučerašnji posjet Splitu premijerke Jadranke Kosor, Bačić je rekao kako je premijerka Kosor, uz više sastanaka, imala sastanak s Upravom "Brodosplita" tijekom kojeg je imala kratki susret i sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom prilikom čega se razgovaralo o dvije važne investicije koje se duže dogovaraju između hrvatske Vlade i Grada Splita. Prva investicija se odnosi na ulaganja u splitsku luku, tj. na izgradnju pristaništa za privez brodova na kružnim putovanjima te na dogradnju kompleksa Lore. "Ništa više izvan toga, a pogotovo ne razgovora o bilo kakvoj koaliciji između Kerumove stranke i HDZ-a tamo nije bilo", rekao je Bačić. Odbacivši, kako je rekao, neistinite i lažne konstrukcije o mogućoj koaliciji HDZ-a i HDSSB-a u Osijeku, Ivić je kategorički rekao da "nikakve suradnje s HDSSB-om nije ni bilo, niti će biti". U Osječko-baranjskoj županiji postoji čvrsta koalicija između HDSSB-a, SDP-a i HNS-a. Na novinarsko pitanje je li točno da će se raspustiti osječki odbor HDZ-a, Ivić je najavio da će se večeras održati sjednica Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije na kojoj će se razmotriti situacija u gradskom odboru Grada Osijeka te donijeti odgovarajuće odluke.

SPLIT

Predsjednik splitskoga HDZ-a Dujomir Marasović optužio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednika Savjeta za zdravstvo splitskoga SDP-a dr. Darka Duplančića da u svojim tvrdnjama da se u splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC) vodi loša kadrovska politika obmanjuje javnost. "Duplančić govori da se u splitskoj bolnici ulagalo u ciglu, a ne u kadrove, što je neistina i laž", rekao je Marasović, koji je od 2004. godine ravnatelj splitskoga KBC-a. Račanova SDP-ova vlast je 2004. u splitskome KBC-u ostavila u nasljedstvo četiri klinike, a sada ih je zaslugom HDZ-a ondje 12, rekao je, dodajući da je naslijedio jedan klinički zavod, a sada ih je pet, da je 2004. godine bilo 445 specijalista, a sada ih je 541, te da se broj profesora, docenata i asistenata u KBC-u sa 102 povećao na 196. "Ako to nije dobra kadrovska politika, onda ne znam što je", istaknuo je Marasović. "U zadnjih šest i pol godina, koliko sam ravnatelj splitskoga KBC-a, vlada je u tu zdravstvenu ustanovu uložila 700 milijuna kuna", rekao je Marasović, koji je zamjerio i bivšem zamjeniku ministra zdravstva Rajku Ostojiću (SDP) da ništa nije učinio za KBC dok je obnašao tu dužnost. Rekao je da se Duplančić još nije ispisao iz HDZ-a, a upisao se u SDP jer po političkoj podobnosti želi biti ravnatelj splitskoga KBC-a.

PAZIN

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu da se hrvatskim braniteljima manipulira te da iza njihovih prosvjeda u Vukovaru i diljem Hrvatske stojih HDZ. "Hrvatskim braniteljima se manipulira, to se činilo 2001., to se čini i 2011. godine. Najžešći u tome je upravo Vladimir Šeks, koji sebe prepoznaje kao personifikaciju hrvatske državnosti", rekao je Kajin. Dodao je kako je siguran da se Šeks, nakon što se "posuo pepelom zbog izjava o novinarima koje je nazivao hijenama i piranama", "ne boji novinara, nego bivše novinarke Kosor". Po njegovim riječima, poruke sa skupova branitelja, poput "Pustite Merčepa", "Operacija Vukovar još traje", "Bitka za Hrvatsku još nije gotova", jesu poruke iz arsenala HDZ-a. Kako je rekao, nitko na skupovima branitelja ne spominje 20 posto nezaposlenih u Hrvatskoj te državu "na rubu bankrota s kojom nitko u Europi ne želi imati posla". Kajin je ustvrdio kako se u HDZ-u "vodi permanentni unutarstranački rat te da je Hrvatska postala talac HDZ-a". "Bez Tuđmana, Sanadera i Kosor, Hrvatska bi bila daleko bolja i već bi bila u Europi", ocijenio je Kajin i spomenuo nedavnu premijerkinu izjavu po kojoj Hrvatska "bez Tuđmana ne bi došla do praga ulaska u Europsku uniju".

RIJEKA

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da je pogriješio kad je izjavio da je "vrh HDZ-a u političkome smislu zločinačka organizacija jer sve što se događa posljednjih tjedana pokazuje da je to preblaga ocjena te da su pojedini pripadnici HDZ-ove vrhuške pravi zločinci". Jedni od njih, ustvrdio je Jovanović, pokrali su vojne stanove, drugi opljačkali državni proračun i državne tvrtke, treći neshvatljivom politikom izdali hrvatskog državljanina Purdu, a svi zajedno doveli Hrvatsku sve bliže do brojke od 350.000 nezaposlenih i potpunoga gospodarskog sloma. "Svi pripadnici vrha HDZ-a u posljednjih sedam godina su kandidati za titulu zločinca", ustvrdio je Jovanović i dodao da je u Hrvatskoj "borba protiv korupcije korumpirana". "Dok god Kalmeta sjedi u vladi, priče o nultoj toleranciji za borbu protiv korupcije su samo prazne priče", istaknuo je, dodajući da su "iz resora koji nadzire Kalmeta, kao jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera i sadašnje premijerke, nestale milijarde kuna". Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić rekao je da premijerka poziva oporbu na zajedničko rješavanje problema u gospodarstvu, a istodobno daje negativno mišljenje na sedam SDP-ovih prijedloga zakona koji su vitalni za te probleme, predloženih za raspravu u Saboru. "Ona je za građane glumica koja šalje jedne poruke, a radi nešto drugo", kazao je Linić.

RIJEKA

Saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Anton Mance, reagirajući na tvrdnje saborskih zastupnika SDP-a s današnje konferencije za novinstvo da je vlada odbila sve SDP-ove prijedloge zakona za oporavak gospodarstva, rekao je da su neki od tih zakona neprovedivi. "Neki od prijedloga zakona su došli na saborske odbore pa će se o njima raspravljati, a vlada se morala očitovati o njima", rekao je Mance, dodajući kako nema razloga da se ne prihvati zakon koji bi bio ocijenjen kao dobar. "Očito je da SDP-u ne odgovaraju rezultati koje je postigla vlada, kao što je rješenje problema sa Slovenijom, postignuta stabilnost, blagi gospodarski rast, otvaranje investicijskog ciklusa, pa i suočavanje s teškim i bolnim problemima kao što je brodogradnja", rekao je HDZ-ov saborski zastupnik. Posebno iritira da o gospodarstvu govori Slavko Linić, koji je bio glavni čovjek za gospodarstvo u vladi Ivice Račana, te je tada mogao pomoći gospodarstvu ove županije, ustvrdio je Mance i istaknuo da je u to vrijeme sva drvna industrija otišla u stečaj, te tvrtke iz drugih grana gospodarstva, a Linić nije iskoristio svoje znanje i stručnost da riješi probleme brodogradnje. Mogući razlog, kako je rekao, 'histeričnih izjava' Željka Jovanovića o kriminalnoj organizaciji je bojazan da će se možda početi istraživati kako je netransparentno potrošeno 149 milijuna kuna iz riječkoga gradskog proračuna. Potpredsjednik primorsko-goranske Županijske organizacije HDZ-a Željko Plazonić ocijenio je da je Jovanovićev govor "dno dna političkog dijaloga".

ZAGREB

Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a ocijenio je danas da su mirovine policijskih službenika "zabunom ili iz nerazumijevanja" svrstane u kategoriju prava stečenih pod posebnim uvjetima koja se trebaju smanjivati i postupno ukidati. Mirovine policijskih službenika nisu ni velike niti privilegirane, a najveći broj policajaca prima mirovinu od oko 2.500 kuna. Jedino mogu ranije otići u mirovinu, no to je posljedica beneficiranog staža i redovitih uplata u mirovinski fond, ističe sindikat u priopćenju. Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a učinit će sve u suradnji s drugim sindikatima da se zadrži sadašnji način izračuna mirovine, jer argumenti govore više nego u prilog očuvanju sadašnjeg stanja. Mirovine policijskih službenika dosad su smanjivane dva puta - prvi puta početkom 2002. za 8 do 20 posto, a od 1. srpnja 2010. smanjenje mirovina po posebnim propisima obuhvatilo je i policijske mirovine za dodatnih 10 posto. S druge strane, Zakon o dodatku na mirovine u iznosu od 4 posto do 27 posto, koje su ostvarene nakon 1. siječnja 1999. godine, ne primjenjuje se na korisnike mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima ili prema posebnim propisima. Osim toga, mirovina policijskog službenika ne uvećava se ni temeljem statusa hrvatskog branitelja a, što je još gore, niti temeljem uplata u drugi mirovinski stup. Uplaćena sredstva iz drugog stupa vraćaju se u proračun a policijski službenik nema pravo na dodatak na mirovinu, ističe Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a.

ZADAR

U nastavku suđenja bivšem zapovjedniku šibenske Javne vatrogasne postrojbe Draženu Slavici za kornatsku tragediju, na Županijskome sudu u Zadru svjedočili su vatrogasci DVD-a iz Zablaća Krešimir Grgas i Kristijan Popović. Njih dvojica i kolega iz istog DVD-a Ivica Perković, rekao je Grgas, sasvim slučajno su izbjegli tragediju. "Na otoku Kornatu izgubio sam mobitel i radiostanicu pa nas je pokojni zapovjednik Dino Klarić poslao da tražimo opremu i da se kasnije nađemo s njegovim ocem Joškom Klarićem i priključimo ostatku vatrogasaca", ispričao je. Upravo su njih trojica zajedno s Joškom Klarićem prvi stigli do unesrećenih. Grgas je rekao da je odmah "o cijeloj situaciji obavijestio vatrogasno operativno dežurstvo u Šibeniku" te da mu je optuženi Dražen Slavica rekao da će odmah poslati pomoć. Sudskom vijeću pod predsjedanjem Borisa Babića Krešimir Grgas je opisivao prve sate nakon tragedije, kada je zajedno s kolegama pomagao unesrećenima. Među ostalim, rekao je da je jedan vatrogasac umro pred njihovim očima. Potvrdio je svjedočenje svjedoka koji su rekli da su dva vojna helikoptera nadlijetala područje, ali se nisu mogla spustiti zbog iznimno loše konfiguracije terena. Grgas je također posvjedočio da je tek dolaskom trećeg helikoptera s pripadnicima GSS-a počela akcija spašavanja.

ZAGREB

Branitelji bivšeg predsjednika Uprave HŽ Holdinga Davorina Kobaka i direktorice Agita Biserke Robić odbacili su danas kao neistinit iskaz Andrije Sarića, suoptuženog za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz HŽ-a. Kobakov branitelj Ivan Lovrić ustvrdio je da je Sarićev iskaz Uskoku u kojem je rekao da je potpisivao fiktivne fakture po nalogu optužene Robić - "tendenciozan, neistinit i vrlo selektivan". Rekao je kako je neistina da je Kobak po tvrdnjama Sarića jednom prilikom kazao da će kod ministra Božidara Kalmete, koji je navodno saznao za postojanje off-shore tvrtki preko kojih se izvlačio novac iz HŽ-a, pokušati riješiti situaciju. Lovrić tvrdi da njegov branjenik to nikada nije rekao te da u to vrijeme nije ni bio u dobrim odnosima s ministrom. Branitelj optužene direktorice Agita Berislav Živković rekao je kako se na snimci sa saslušanja u Uskoku vidi da Sarić samo potvrđuje ono što mu kažu istražitelji. Prvooptuženi Kobak potom je počeo sa svojom obranom. Pohvalio se poslovnim rezultatima ustvrdivši da je zaslužan za rast HŽ-ove tvrtke kćeri Agit koja je, kaže, 1993. prevezla 70 tisuća tona tereta, a 2002. 900 tisuća tona da bi 2008. dosegla pet milijuna tona. Rekao je da je tvrtka vidjela potencijal na tržištu BiH gdje je pomogao jedan profesor u sarajevskoj željezničarskoj školi koji je kasnije u Zagrebu osnovao tvrtku BiH Cargo s računom u Zagrebačkoj banci u Mostaru.

PULA

Obdukcijom je utvrđeno da je 78-godišnja žena koja je pronađena mrtva u obiteljskoj kući u De Franceschijevoj ulici u Puli umrla nasilnom smrću, izvijestila je danas istarska policija. Mrtvu Puljanku policija je pronašla u subotu oko 19,30 sati. Iako se u početku činilo da je žena umrla prirodnom smrću, mrtvozornik i patolog koji su izašli na mjesto događaja uočili su ozljede glave koje upućuju na nasilnu smrt, a obdukcija je to i potvrdila. Policija provodi kriminalističku istragu i utvrđuje okolnosti u kojima je žena ubijena.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙