FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivan pad maloprodaje u Njemačkoj

Autor: vmom
BERLIN, 31. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Promet u njemačkoj maloprodaji u prosincu je neočekivano smanjen, što je njegov četvrti mjesečni pad u posljednjih pet mjeseci, objavio je u ponedjeljak njemački statistički ured.

Promet je tako smanjen za 0,3 posto na mjesečnoj razini, dok je u usporedbi s istim mjesecom godine ranije pao za 1,3 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Mjesečni podaci uvelike su razočarali ekonomiste, budući da su očekivali snažan rast prosinačkog prometa u visini dva posto, nakon pada u prethodnom mjesecu, i to po stopi od 1,9 posto u odnosu na mjesec ranije.

Na godišnjoj je razini rast prometa u prosincu blago nadmašio očekivani rast od 1,1 posto.

"Uz izuzetak tek jednog mjesečnog rasta, promet u maloprodaji bilježi silazni trend od kolovoza prošle godine", kazao je Carsten Brzeski, ekonomist u ING-u.

"Unatoč najnovijim razočaranjima, osobna potrošnja mogla bi biti iznenađujući faktor gospodarskog rasta u 2011.", dodao je.

U cijeloj prošloj godini promet je pak porastao za 1,2 posto u usporedbi s godinom ranije, po najvišoj godišnjoj stopi od 2005.

Ekonomisti su i dalje optimistični, te očekuju snažnu osobnu potrošnju u 2011., s obzirom na nisku stopu nezaposlenosti trenutno u visini svega 7,5 posto i očekivani rast plaća u ovoj godini.

Njemački podaci o prometu u maloprodaji baziraju se na podacima iz tamošnjih sedam saveznih država i prilično su promjenjivi a proteklih mjeseci nerijetko podvrgnuti i revizijama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙