FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast prometa u američkoj maloprodaji; potrošačke cijene poskočile

Autor: mpuk
WASHINGTON, 14. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Promet u maloprodaji u Sjedinjenim Državama porastao je u prosincu šesti mjesec zaredom, potpomognut velikim rastom prodaje automobila i namještaja a odvojeni su podaci pokazali i najveći rast potrošačkih cijena u 18 mjeseci.

Promet u maloprodaji porastao je u prosincu za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec i dosegnuo je vrijednost od 381 milijarde dolara, objavilo je u petak ministarstvo trgovine. Time je njegov rast u razdoblju od prosinca 2008., kada je zbog recesije kliznuo na rekordnu nisku razinu, dosegnuo stopu od 13,5 posto.

Posebno je porasla prodaja automobila, za 1,1 posto, te namještaja, za jedan posto.

Na godišnjoj razini promet je u prosincu porastao za 7,9 posto.

U cijeloj prošloj godini poskočio je za 6,6 posto u odnosu na 2009., što je najviša godišnja stopa rasta od 1999.

Novi podaci navode na zaključak da potrošači koji pokreću 70 posto gospodarskih aktivnosti troše više novca. Ekonomisti stoga zaključuju da će gospodarski rast ove godine biti snažan.

U odvojenom je izvješću ministarstvo rada izvijestilo da je indeks potrošačkih cijena u prosincu porastao za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći skok u prethodnih 18 mjeseci.

Oko 80 posto tog povećanja otpada na 8,5-postotni rast cijena benzina, što je također njegov najveći rast u proteklih 18 mjeseci.

Cijene hrane porasle su za neznatnih 0,1 posto.

Ako se izuzmu cijene hrane i energije, temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je u prosincu za samo 0,1 posto.

Na godišnjoj razini potrošačke su cijene u prosincu porasle za 1,5 posto, poduprte ponajprije poskupljenjem energije za 7,7 posto.

Hrana je na godišnjoj razini poskupjela 1,5 posto.

Ako se izuzmu kolebljive cijene hrane i energije, temeljni indeks potrošačkih cijena uvećan je u prosincu na godišnjoj razini za samo 0,8 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙