FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u studenom pad maloprodaje na mjesečnoj a rast na godišnjoj razini

Autor: tper
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenom lani u odnosu na listopad nominalno bio manji za 10,1 posto, a realno za 10,5 posto, dok se na godišnjoj razini u odnosu na studeni 2009. bilježi rast maloprodaje nominalno za 3,8 posto, a realno za 2,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Studeni je tako četvrti mjesec za redom u kojem trgovina na malo na godišnjoj razini bilježi realan rast prometa.

To je utjecalo i na usporavanje stope pada prometa od trgovine na malo na kumulativnoj razini pa je tako nominalni pad u prvih jedanaest mjeseci prošle godine prema istom razdoblju 2009. iznosio 1,5 posto, a realni 2,1 posto.

Statistika prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je većina trgovačkih struka na mjesečnoj razini zabilježila nominalni pad prometa.

Tako je i u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 34,6 postotni udio, u studenom u odnosu na listopad promet nominalno pao za 9,6 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 18,3 posto, nominalni pad na mjesečnoj razini iznosi 10,8 posto.

Rast je na mjesečnoj razini zabilježen u četiri trgovačke struke, najviše kod motornih vozila, za 18,6 posto.

Na godišnjoj razini, u studenom 2010. u odnosu na isti mjesec 2009. godine, porast je zabilježen u deset trgovačkih struka, najviše u maloprodaji ostalih nespecijaliziranih prodavaonica, za 24,4 posto.

Rast na godišnjoj razini bilježi i promet od trgovine na malo motornim gorivima i mazivima za 13,1 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 8,9 posto, duhanskih proizvoda za 3,9 posto itd.

Pad maloprodaje na godišnjoj razini bilježi osam trgovačkih struka, najviše maloprodaja namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo za 11,9 posto.

(Hina) xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙