FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska borba protiv inflacije pokvarila raspoloženje na europskim tržištima

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Pooštravanje kineske monetarne politike pokvarilo je u petak raspolože nje na europskim tržištima dionica, koja je razvedrio američki informatički div Intel odličnim poslovnim rezultatima.

Indeks Londonske burze Ftse pao je tako 0,7 posto na 5.979 bodova dok je franfurtski DAX bio u minusu 0,4 posto, kliznuvši na 7.046 bodova. Na približno istom postotnom gubitku bio je i pariški CAC, spustivši se 0,3 posto na 3.964 boda.

Kineska odluka o podizanju razine obveznih rezervi za banke najviše je pogodila rudarski sektor, koji je oslabio u prosjeku 2,4 posto zbog straha da to nije zadnja riječ Pekinga u borbi protiv inflacije.

Pritom su dionice Anglo Ameericana, Xstrate i Rio Tinta izgubile na vrijednosti u rasponu od 2,2 do 3,9 posto.

"Prodaju dionica rudarskih kompanija valja tumačiti kao refleksnu reakciju na odluku Kine jer ulagači strahuju da bi nastojanja Pekinga da obuzda spiralu inflacije mogla prigušiti potražnju za metalima", tumači Joshua Raymond iz City Indexa.

Signal za optimizam bilo je pak poslovno izvješće američkog informatičkog diva Intela, koji je izvijestio o rekordnoj dobiti u 2010., potaknuvši rast dionica u tehnološkom sektoru za 0,6 posto u prosjeku.

Najveći je dobitnik bio britanski ARM Holding, čija je dionica poskočila 6,5 posto. U plusu su bili i Infineon i ASML Holding, i to za 1,2 odnosno 2,8 posto.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na ključne pokazatelje iz SAD-a, uključujući podatak o prometu u maloprodaji i o potrošačkim cijenama u prosincu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,9 posto, spustivši se na 10.499 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙