FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako će u središtu pozornosti rada Vlade u ovoj godini biti rješavanje nezaposlenosti te ocijenila kako je dobar podatak da je tijekom prošle godine zaposleno oko 20 posto više ljudi nego godinu dana ranije. To su dobri pokazatelji i mi činimo sve da se rast nezaposlenosti zaustavi, ali radimo i užurbano na nekim projektima koji bi mogli pomoći u smanjenju nelikvidnosti, izjavila je Kosor. "Do kraja tjedna češljamo sva javna poduzeća još jedanput, da bismo doista ustanovili tko i što, koliko i da li duguje, a onda ćemo na temelju toga poduzeti još neke nove korake", najavila je premijerka.

OSIJEK - Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije ocijenila je danas kako poskupljenje mlijeka u trgovinama nije opravdano dok se istodobno mljekare, već mjesecima, oglušuju na zahtjeve proizvođača za hitnim povećanjem otkupne cijene mlijeka. U priopćenju za javnost Udruga napominje da prerađivači "ne žele podići otkupnu cijenu mlijeka, nego konstantno povisuju cijene u trgovinama". Udruga tvrdi da prerađivači "lažu hrvatskim potrošačima" jer izvoze kvalitetno domaće mlijeko, na kojemu dobro zarađuju, a uvoze nekvalitetno mlijeko iz susjednih zemalja, koje na tržištu reklamiraju sloganom "kupujte hrvatsko mlijeko". Ističe kako stanje pogoršava i to što pojedine mljekare kasne s isplatom i po nekoliko mjeseci, što dodatno ugrožava proizvođače mlijeka. Ako nadležno ministarstvo ne poduzme hitne mjere i sačuva preostale proizvođače mlijeka, tražit ćemo prijem kod premijerke Jadranke Kosor, a ako nas ni ona ne primi bit ćemo prisiljeni poduzeti drastične mjere, kaže se u priopćenju osječko-baranjske Udruge proizvođača mlijeka.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu lani su u Hrvatskoj u odnosu na studeni u prosjeku ostale na istoj razini, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2009. godine, više za 1,8 posto, a u godišnjem prosjeku stopa inflacije iznosi 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Stopa inflacije na godišnjoj razini u prosincu je bila 0,6 postotnih bodova viša nego u studenom s obzirom da je u studenom prošle u odnosu na studeni 2009. godine rast potrošačkih cijena iznosio 1,2 posto. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u prosincu su u odnosu na studeni najviše porasle cijene prometa i cijene prehrane i bezalkoholnih pića. Cijene prometa na mjesečnoj su razini u prosjeku više za 1,6 posto, a statističari to pripisuju rastu cijena goriva, dok je na rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića za 1 posto najviše utjecao rast cijena svježeg povrća i voća.

ZAGREB - Hotelijeri ocjenjuju da će 2011. biti teška poslovna godina koja će zahtijevati pojačane marketinško-prodajne napore, a očekuju porast zauzetosti kapaciteta od 3,6 postotnih bodova u odnosu na 2010., uz istodobno smanjenje cijena od 3,1 posto. Veći je optimizam kod hotelijera prisutan uz 2012. godinu kada očekuju povećanje cijena i zauzetosti od po 2 posto u odnosu na 2011. Pokazali su to rezultati istraživanja poslovanja hotelijerstva u Hrvatskoj koje se provodi već 13 godina po jedinstvenoj metodologiji međunarodne konzultantske mreže Horwath HTL. Istraživanje se provodi na konzistentnom uzorku od preko 100 najboljih hrvatskih hotela (s 5 i 4 zvjezdice te odabrani hoteli s 3 zvjezdice). Predstavljajući rezultate istraživanja za 2010. godinu, direktorica Horwath HTL Zagreb Sanja Čižmar rekla je kako je dostignuta razina hotelskog prihoda po sobi iz 2007., odnosno 16 postotni rast prihoda u odnosu na 2009. Godišnji hotelski prihod ostvaren u 2010. iznosi prosječno 17 tisuća eura po sobi (od 29 tisuća eura u hotelima s 5 zvjezdica do 14 tisuća eura u hotelima s 3 zvjezdice). Tržišni rezultati pokazuju 42,4 posto zauzetosti soba (na godišnjoj razini) i 70,7 eura prosječno ostvarenu cijenu po sobi.

ZAGREB - Zagrebački holding je tvrtki Lanište, koja je kao tvrtka kći Ingre vlasnik zagrebačke Arene, ovoga tjedna uplatio veći dio duga za operativne troškove održavanja, no dio duga još uvijek nije plaćen, izjavio je danas Hini Ingrin voditelj odnosa s javnošću Vladimir Čeliković. Nadamo se da će ovih dana biti isplaćen i preostali, manji dio duga, kao i da ćemo održati zajednički sastanak s predstavnicima svih zainteresiranih strana - Zagrebačkog holdinga, Grada Zagreba i Vlade, kako bi se rješile sve nedoumice oko njihovih preuzetih obveza, istaknuo je Čeliković. Kako se danas doznaje u Zagrebačkom holdingu, tvrtki Lanište uplaćeno je 17,2 milijuna kuna. Grad Zagreb i Vlada RH uplatili su Zagrebačkom holdingu po 6,9 milijuna kuna, odnosno 13,8 milijuna kuna, što je iznos za prvi kvartal. Također, Grad Zagreb je uplatio 3,4 milijuna kuna za operativne troškove za prošlu godinu, što je polovica traženog iznosa, odnosno duga za operativne troškove Arene Zagreb. Ingra je početkom godine stavila Arenu u "hladni pogon" jer joj je Zagrebački holding dugovao 30 milijuna kuna za dospjele troškove zakupa i operativne troškove, te još 17,7 milijuna kuna za depozit koji služi kao jamstvo plaćanja godišnje rate zakupnine za dvoranu. No, početkom tjedna, nakon najave da će dio duga biti plaćen Ingra je priopćila da će omogućiti održavanje hokejaških utakmica u Areni prema predviđenom rasporedu. Hokejaške utakmice će se održati, a ni održavanje ostalih događaja, poput brojnih koncerata koji su najavljeni u idućim mjesecima, ne bi trebalo biti upitno, no to prvenstveno ovisi o drugoj strani, kaže Čeliković.

ZAGREB - INA je danas u dnevnim novinama oglasila početak postupka prodaje zaštitarske djelatnosti tvrtke SINACO, članice INA Grupe, a neobvezujuća pisma namjere za kupnju nove tvrtke u koju će se izdvojiti zaštitarski dio poslovanja zaprimat će do 2. veljače. Kako je priopćeno iz Ine, proces restruktuiranja tvrtke SINACO započeo je odlukom Inine Uprave od 22. prosinca prošle godine, a restrukturiranjem će se iz SINACO-a izdvojiti dio poslova koji su povezani sa zaštitarstvom u novu tvrtku. Iz Ine ističu i da tvrtka SINACO koja će se nastaviti baviti svojim osnovnim djelatnostima, a to su zaštita od požara, zaštita na radu i zaštita okoliša, ostaje dio INA Grupe. U tvrtki SINACO trenutno je, kako se doznaje, zaposleno 426 radnika. U priopćenju se navodi kako će iz SINACO-a u novu tvrtku biti izdvojeno ukupno do 150 radnika. Određeni broj radnika tvrtke SINACO koji je do sada radio na zaštitarskim poslovima, nakon zdravstvenog pregleda i udovoljenih uvjeta, prijeći će u vatrogasne postrojbe SINACO-a i druge dijelove Ine, naglašavaju u Ini. Očekuje se da bi cjelokupni proces prodaje trebao biti završen do kraja prvog kvartala 2011.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u studenom lani u odnosu na listopad nominalno bio manji za 10,1 posto, a realno za 10,5 posto, dok se na godišnjoj razini u odnosu na studeni 2009. bilježi rast maloprodaje nominalno za 3,8 posto, a realno za 2,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Studeni je tako četvrti mjesec za redom u kojem trgovina na malo na godišnjoj razini bilježi realan rast prometa. To je utjecalo i na usporavanje stope pada prometa od trgovine na malo na kumulativnoj razini pa je tako nominalni pad u prvih jedanaest mjeseci prošle godine prema istom razdoblju 2009. iznosio 1,5 posto, a realni 2,1 posto. Na godišnjoj razini, u studenom 2010. u odnosu na isti mjesec 2009. godine, porast je zabilježen u deset trgovačkih struka, najviše u maloprodaji ostalih nespecijaliziranih prodavaonica, za 24,4 posto. Pad maloprodaje na godišnjoj razini bilježi osam trgovačkih struka, najviše maloprodaja namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo za 11,9 posto.

ZAGREB - Nakon pet dana uzastopnih dobitaka, na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u blagoj negativnoj korekciji uz nešto nižu likvidnost nego jučer. Crobex indeks bio je u 12,30 sati u minusu 0,4 posto, na 2.249 bodova. Crobex10 oslabio je 0,3 posto, na 1.230 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 32 milijuna kuna, što je 17 milijuna manje nego jučer u ovo doba. U najvećem fokusu investitora je i dalje dionica Ine, od čije se prodaje kapital prelijeva u ostala likvidna izdanja“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci. Kako dodaje, od idućega tjedna moguća su nešto volatilnija kretanja na domaćoj burzi. "Osim što danas istječe rok ponude MOL-a za otkup dionica Ine od malih ulagača, u fokusu investitora od idućega tjedna bit će financijska izvješća kompanija na inozemnim burzama, a potom u veljači i domaćih kompanija, što bi moglo uzrokovati veću volatilnost cijena na burzi", navodi Balgač. Dionicom Ine ostvareno je do sada 26 milijuna kuna prometa, gotovo kao i jučer u ovo doba, dok joj je cijena oslabila za 1,87 posto, na 3.350 kuna. Slijedi dionica HT-a kojom je ostvareno 4,6 milijuna kuna prometa, uz pad njezine cijene za 0,14 posto. Među milijunaše uvrstila se još i dionica Dalekovoda, s prometom od 1,5 milijuna kuna i rastom cijene za 1,79 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema euru za 0,05 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, dok je u odnosu na tečajnicu od prošloga petka oslabila za 0,14 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,401637 kuna. Kuna je na tjednoj razini ojačala prema ostalim promatranim valutama, pri čemu je prema švicarskom franku ojačala za 3,05 posto. Srednji tečaj franka, koji je krajem prošlog tjedna na tečajnici HNB-a bio iznad 5,91 kunu, na današnjoj tečajnici iznosi 5,730152 kuna. Vrijednost američkog dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna niža je za 2,76 posto, a britanske funte za 0,30 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,532280 kuna, a funte 8,766596 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna je ojačala prema dolaru za 1,70 posto, prema funti za 1,15 posto te prema franku za 1,06 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙