FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se rast potrošnje šesti mjesec zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Makroekonomisti procjenjuje da je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj porastao i u prosincu prošle godine, već šesti mjesec zaredom, no snažniji rast potrošnje očekuju tek nakon oporavka tržišta rada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u prosincu prošle godine, koja bi, kako se očekuje, trebala pokazati da je potrošnja porasla šesti mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koje je anketirala Hina, procjenjuje u prosjeku da je u prosincu potrošnja porasla za 2,3 posto u odnosu na isti mjesec 2009. godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu 0,8 do 5 posto.

U studenome je promet u trgovini na malo realno porastao za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec 2009. godine, što je ubrzanje rasta, s obzirom da je u listopadu iznosio blagih 0,3 posto.

Povoljno na maloprodaju djeluje ukidanje više stope takozvanog kriznog poreza, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju, navode makroekonomisti.

S druge strane, kao glavni razlog slabosti potrošnje navode nepovoljne trendove na tržištu rada.

„Očekujemo da je u prosincu rast usporen na otprilike 2 posto godišnje zbog nešto više baze u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, većih cjenovnih popusta i niže stope rasta prodaje automobila. Relativno niska stopa rasta potrošnje posljedica je daljnjeg rasta nezaposlenosti, nepovoljnih očekivanja u tom pogledu u sljedećih šest mjeseci, pada realnog raspoloživog dohotka i pada u potrošačkim kreditima“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je u prosincu broj ukupno zaposlenih pao za otprilike 13.700 osoba u odnosu na studeni.

Istodobno je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih porastao za otprilike 7.500 osoba u odnosu na studeni, na ukupno 319.845, što je najveći broj nezaposlenih od travnja 2005. godine.

„Značajniji oporavak trgovine na malo očekujemo tek nakon oporavka tržišta rada“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙