FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojima se stvaraju preduvjeti za izgradnju planiranih skladišnih kapaciteta te osigurava sigurnost u opskrbi naftom i derivatima. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec uvodno je kazala da zakonske izmjene stvaraju preduvjete za ispunjenje obveze iz predpristupnih pregovora o formiranju obveznih zaliha nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječne domaće potrošnje do 31. srpnja 2012. godine. Također, ispunjava se i nužan preduvjet da Hrvatska do 31. ožujka 2013. godine formira obvezne zalihe nafte i naftnih derivata u količini od 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dan prosječne domaće potrošnje, ovisno o tome koja je količina veća. Omogućava se i ostvarenje preduvjeta nužnih za izgradnju dijela planiranih vlastitih skladišnih kapaciteta, odnosno pokretanja investicijskog ciklusa vrijednog oko milijardu kuna, koji bi trebao biti okončan najkasnije do polovine 2013. Nataša Vujec izvijestila je da je Hrvatska s Njemačkom potpisala međudržavni ugovor po kojemu te dvije države naftu i njezine derivate mogu skladištiti i u drugoj državi (Hrvatskoj ili Njemačkoj). Napomenula je i EU praksu, odnosno načelo solidarnosti po kojemu Hrvatska može od članica EU računati na pomoć ako njezine zalihe nafte ne budu zadovoljavale količinom, a što će, naglasila je, povećati sigurnost opskrbe naftom i naftnim derivatima.

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su danas izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, a Zlatko Koračević je u ime Kluba HNS/HSU-a upozorio na sumnjivu transakciju između Janafa, koji je zadužen za formiranje skladišnih kapaciteta, i tvrtke Dioki. Koračević je ustvrdio da je u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera Janaf od Diokija kupio skladište kraj Zagreba za 18 milijuna eura, odnosno za tri puta višu cijenu od one koju je ponudila Ina. Koračević je pozvao nadležne da ispitaju isplativost te investicije, kao i legalnost postupka prenamjene tog zemljišta iz industrijskog u građevinsko. "Planira li tu Janaf graditi trgovački centar pa je za to skladište platio tri puta veću cijenu Robertu Ježiću?", upitao je. Ministra gospodarstva Đuru Popijača pozvao je da zajedno s MUP-om razjasni taj slučaj kao što je to, kazao je, pokrenuo po pitanju čelnika HNS-a Radimira Čačića. Koračević je pritom napomenuo kako je policija opovrgnula da je protiv Čačića pokrenuta istraga, već da je riječ tek o izvidima. "Prilika je da dokažemo kako imamo iskrene namjere u borbi protiv korupcije", naglasio je Koračević. Odgovorio mu je Andrija Hebrang (HDZ), istaknuvši da se optužbe na Čačićev račun temelje na nalazima državne revizije o nepravilnostima te nedavno objavljenoj knjizi u kojoj je, kaže, detaljno opisan kriminal u privatizaciji Čačićeve tvrtke Coning.

ZAGREB - Saborski zastupnik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić jutros je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv HDZ-a, jer se, rekao je, za korupciju ne može kriviti samo bivšeg predsjednika te stranke Ivu Sanadera kao odgovornu osobu, već i vladajuću stranku kao pravnu osobu. "Ne može Ivo Sanader biti kriv za sve, a ostali da se ponašaju kao da nisu znali. Šutiranje dok je čovjek u prašini nema smisla", rekao je Pančić na konferenciji za novinare u Saboru. Kaznenu prijavu protiv HDZ-a temelji na članku Zakona o odgovornosti pravne osobe za kaznena djela, koji glasi: "Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povrjeđuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga". Prijavu USKOK-u zasniva "na neupitno utvrđenim činjenicama koje se mogu pročitati i u medijima". Kao prvu od njih spominje navodno postojanje tzv. crnog fonda u HDZ-u, o kojemu je, kaže, posvjedočio bivši rizničar te stranke Mladen Barišić, te predsjednik NO tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić koji je navodno USKOK-u priznao da je zajedno s trojicom poduzetnika HDZ-u uplatio 600 tisuća kuna. USKOK bi, po njegovu mišljenju, trebao razriješiti i slučaj kupovine luksuznog BMW-a, i to ne samo jesu li istinite Sanaderove tvrdnje da je odluku o nabavci tog automobila donijelo Predsjedništvo HDZ-a, već i činjenicu da je HDZ platio tražbine za taj automobil i vratio ga proizvođaču, čime je potvrđeno da je za njega vrh stranke znao. Pančić HDZ tereti i za fiktivno zapošljavanje svoga člana Rade Buljubašića u HEP-u, čega je, tvrdi, stranka morala biti svjesna jer je umjesto u HEP na posao dolazio u sjedište HDZ-a.

OSIJEK - Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije izrazila je danas ogorčenost progonom i uhićenjima hrvatskih branitelja te je ocijenila kako je obveza svih domoljubnih građana Hrvatske "ne dopustiti kriminalizaciju Domovinskog rata i njegovih sudionika". U priopćenju za javnost koordinacija navodi kako "ni dvadeset godina od agresije na hrvatski narod i genocida počinjenog na hrvatskome tlu taj isti agresor danas lažnim optužnicama želi unijeti nemir i strah u braniteljsku populaciju". Koordinacija poručuje kako se branitelji nisu bojali ni 1991., a ne boje se ni danas, te podupire sve aktivnosti udruga i pojedinaca u zaštiti dostojanstva branitelja i zaštiti Hrvatske kao jedine domovine svih Hrvata. Koordinacija ističe kako traži odgovor politike jesu li ta uhićenja uvjet za pomirbenu politiku i jedan od oblika manipulacije našom populacijom radi ostvarivanja nejasnih političkih ciljeva, te koji oblik zaštite nudi, ili će, kako dodaje, biti prisiljeni sami se štititi. U slučaju nerješavanja problema, koristit ćemo se svojim demokratskim pravima i pozvati građane na zajednički prosvjed, dodaje se u priopćenju koje je poslao predsjednik županijske koordinacije Šimun Bubalo.

ZAGREB - Broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj i dalje je u porastu pa je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), dosad prijavljeno više od 11 tisuća oboljelih iako je stvarni broj znatno veći. "Broj pacijenata i dalje raste pa se ne može govoriti o vrhuncu epidemije", kaže voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan i dodaje da je u posljednje vrijeme više bolesnika s teškim upalama pluća koje sliče na one prošlogodišnje. Dosad je od posljedica gripe intenzivno liječenje prošlo 48 osoba, dok je njih osam umrlo. Među umrlima troje je pacijenata bilo cijepljeno no riječ je, ističe prof. Margan, o kroničnim bolesnicima kod kojih cjepivo nije izazvalo odgovarajući odgovor organizma. U intenzivnoj jedinici Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" zbog teških je upala pluća koje su klinički slične lanjskima trenutačno dvoje oboljelih priključeno na ecmo aparat koji omogućuje izvantjelesnu oksigenaciju, odnosno zamjenjuje rad srca i pluća, dok je jedan bolesnik zbog teške upale pluća na respiratoru. Ravnatelj klinike prof. Antun Beus kaže kako je u posljednje vrijeme popustio veliki pritisak oboljelih na bolničke ambulante, najvjerojatnije jer se ljudi liječe kod kuće, a među oboljelima je, što je i očekivano, sve više djece.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙