FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu S&P indeks dosegnuo najvišu razinu u 29 mjeseci

Autor: scvi
NEW YORK, 27. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u 29 mjeseci, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u tehnološkom i rudarskom sektoru.

Dow Jones indeks ojačao je 0,07 posto, na 11.985 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.296 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2008. godine. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 0,74 posto, dosegnuvši 2.739 bodova.

Čelnici središnje američke banke priopćili su jučer, nakon dvodnevnog zasjedanja, kako visoka nezaposlenost u SAD-u opravdava njihov program otkupa državnih obveznica u vrijednosti od 600 milijardi dolara.

Fed zapravo poručuje, objašnjavaju analitičari, da američko gospodarstvo ne raste dovoljno brzo da bi se smanjila nezaposlenost, pa mu je i dalje potrebna pomoć središnje banke.

Osvrt Feda na gospodarstvo nije baš pružio podršku tržištu, no ulagače su ohrabrili novi kvartalni poslovni rezultati kompanija.

„Ulagači su fokusirani na osnovne stvari – gospodarsku situaciju i zarade. Rezultati kompanija su dobri, a gospodarstvo se kreće dječjim koracima“, kaže Jack Ablin, direktor u Harris Private banci.

Jučer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Juniper Networksa. Cijena dionice tog proizvođača mrežne opreme skočila je više od 6 posto, što je potaknulo rast cjelokupnog tehnološkog sektora.

Snažno je porastao i rudarski sektor. S&P indeks tog sektora skočio je 2,1 posto.

Ulagače je ohrabrio i govor predsjednika SAD-a Baracka Obame o stanju nacije u kojemu je pozvao na smanjenje poreza korporacijama kako bi se ubrzao oporavak gospodarstva.

Dow Jones indeks probio se jučer u jednom trenutku, po prvi puta od lipnja 2008. godine, iznad psihološki važne razine od 12.000 bodova, no nije se uspio održati iznad nje.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 posto, na 5.969 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,97 posto, na 7.127 bodova, a pariški CAC 0,73 posto, na 4.049 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙