FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Alcoa podigla terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u porastu zahvaljujući dobrom početku sezone objava financijskih rezultata kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje i oporavku europskih burzi od nedavnih gubitaka.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 57 bodova, a tehnološki Nasdaq 12,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 6,7 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Alcoa, prva od kompanija čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu, izvijestila je jučer nakon zatvaranja Wall Streeta o prihodima iznad očekivanja analitičara. Taj aluminijski proizvođač procijenio je i da će ove godine potražnja za njegovim proizvodima ove godine ojačati za čak 12 posto.

Cijene dionica na Wall Streetu u proteklim tjednima snažno su porasle uslijed optimizma ulagača u pogledu zarada američkih kompanija. Alcoino izvješće moglo bi ponovno dati poleta njihovu optimizmu. Dionica te kompanije u elektroničkom predtrgovanju ojačala je 0,7 posto, na 16,38 dolara, povrh skoka od 25,5 posto od početka prosinca.

Kasnije ovoga tjedna financijske rezultate trebali bi objaviti i tehnološki div Intel te bankarski div JP Morgan Chase.

"Procjene potražnje za Alcoinim proizvodima vrlo su optimistične. Izjave portugalskih dužnosnika da neće tražiti pomoć Europske unije, barem ne u ovome trenutku, pružaju utjehu i zasad omogućuju tržišnim sudionicima da pozornost sa dužničke krize u eurozoni usmjere na zarade američkih kompanija", kaže Cort Gwon, direktor trgovanja pri FBN Securitiesu.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o zalihama u američkoj veleprodaji. Ekonomisti procjenjuju da su zalihe porasle 1 posto u studenome, nakon 1,9-postotnog rasta u listopadu.

I na europskim burzama cijene dionica danas su na dobitku, a najviše u industrijskom sektoru, nakon što je Alcoa izvijestila o boljim od očekivanja financijskim rezultatima za zadnje lanjsko tromjesečje.

Londonski Ftse indeks trenutno je na dobitku 1,16 posto, na 6.025 bodova, frankfurtski DAX 0,72 posto na 6.906 bodova, a pariški CAC 0,95 posto, na 3.838 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙