FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi upućuju na solidan početak godine

Autor: scvi
NEW YORK, 3. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi porasli su danas, ukazujući na nastavak pozitivnog trenda na Wall Streetu i u novoj godini jer su investitori optimistični u pogledu daljnjeg poboljšanja gospodarskih uvjeta u SAD-u.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 91 bod, a tehnološki Nasdaq 24 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 10,3 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U potrazi za novim signalima gospodarskog oporavka, investitori s nestrpljenjem očekuju objavu PMI indeksa upravljanja nabavom u američkoj industriji za prosinac. Ekonomisti procjenjuju da je taj indeks dosegnuo 56,9 bodova, nakon u mjesecu ranije zabilježenih 56,6 bodova.

„Nova godina započela je kako smo i očekivali, s novim snažnim rastom koji ukazuje na entuzijazam i optimizam na tržištu. To je posljedica boljeg gospodarskog okruženja kojem svjedočimo, a kako mnogi investitori gledaju na početak siječnja kao na barometar za cijelu godinu, čini se da smo dobro krenuli“, ističe Andre Bakhos, tržišni analitičar pri Lek Securitiesu.

Investitore je ohrabrio i jutros objavljeni PMI indeks kineske industrije za prosinac, koji je bio slabiji od očekivanja, i nešto niži nego u studenome, što je ublažilo njihove zabrinutosti od mogućih novih mjera koje bi kineska vlada mogla poduzeti radi obuzdavanja snažnog gospodarskog rasta i posljedičnog jačanja inflacije.

Na europskim burzama cijene dionica snažno su porasle prvi trgovinski dan u ovoj godini, i to zahvaljujući snažnom skoku industrijske aktivnosti u članicama eurozone.

PMI indeks industrijske aktivnosti u eurozoni porastao je u prosincu treći mjesec zaredom i na najvišoj je razini u zadnjih 8 mjeseci.

Frankfurtski DAX trenutno je 1,2 posto na dobitku, na 6.998 bodova, a pariški CAC 1,84 posto, na 3.874 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙