FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na nastavak prosinačkog uzleta

Autor: scvi
NEW YORK, 29. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na pozitivan početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu, a kako nema važnijih makroekonomskih objava, u fokusu investitora bit će aukcija američkih trezorskih zapisa.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 12 bodova, a tehnološki Nasdaq 5,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 1,3 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P 500 indeks od početka prosinca na dobitku je 6,6 posto, probivši se iznad razina zabilježenih 12. rujna 2008. godine, posljednjeg dana prije kolapsa Lehman Brothersa, što je označilo vrhunac financijske krize.

„Investitori na kraju godine u mislima imaju očuvanje dosad ostvarenih dobitaka. Optimizam trenutno nadjačava bilo kakvu zabrinutost u vezi gospodarstva“, kaže Andre Bakhos, direktor analitike pri Lek Securitiesu.

Uzlet cijena dionica na Wall Streetu u prosincu bio je uvelike potaknut dobitcima u financijskom sektoru, što ukazuje da investitori vjeruju u dobre gospodarske izglede, dodaje Bakhos.

Cijene financijskih dionica u prosjeku su ojačale od početka mjeseca 17,3 posto.

Trgovci iščekuju rezultate aukcije trezorskih zapisa američkog ministarstva financija kasnije tijekom dana, nakon razočaravajućeg odaziva ulagača dan ranije na ponudu 5-godišnjih zapisa. Za danas je najavljena aukcija 29 milijardi dolara vrijednih trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 7 godina.

U međuvremenu, cijene obveznica i zapisa padaju, a neka izdanja na putu su da zabilježe najlošiju mjesečnu izvedbu u zadnjih nekoliko godina.

Na europskim burzama, uz slabašan obujam trgovanja, većina cijena dionica je u plusu. Ipak, dobitci indeksa su ublaženi padom cijena dionica rudarskih kompanija budući da su velike kiše zaustavile izvoz ugljena iz Australije.

Frankfurtski DAX u plusu je 0,3 posto na 6.994 boda, a pariški CAC 0,94 posto, na 3.895 bodova. Londonski Ftse međutim u minusu je 0,3 posto, na 5.990 bodova.

Na naftnim tržištima u New Yorku, pak, cijena barela stagnira na nešto iznad 91 dolar.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙