FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi blago osciliraju

Autor: scvi
NEW YORK, 7. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu terminski indeksi danas tek blago osciliraju uoči objave ključnog američkog makroekonomskog izvješća, o zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u prosincu.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 7 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u minusu 4 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 0,1 bod i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Investitori s nestrpljenjem iščekuju nove smjernice od izvješća američkog Ministarstva rada o zaposlenosti u SAD-u u prosincu.

S obzirom da je podatak o broju zaposlenih u američkom privatnom sektoru agencije ADP ugodno iznenadio u srijedu, dosegnuvši brojku od 300.000 u prosincu, odnosno tri puta više nego se očekivalo, optimistična su i očekivanja u vezi današnjeg izvješća američke vlade o zaposlenosti.

Analitičari procjenjuju da je u prosincu broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu povećan za 175.000, što bi bio najveći skok njihova broja još od svibnja lani, dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti s 9,8 na 9,7 posto.

A kako je S&P 500 indeks u području prekupljenosti, budući je od početka prosinca do danas ojačao čak 7,9 posto, analitičari upozoravaju da je moguća njegova oštra negativna korekcija ukoliko izvješće o zaposlenosti razočara ulagače.

Investitori će pratiti i govor predsjednika Feda Bena Bernankea u njegovom prvom nastupu u američkom Kongresu nakon usvajanja kontroverznog programa otkupa obveznica.

Na europskim burzama cijene dionica danas su pale, pri čemu najviše na burzama u Španjolskoj i Portugalu, jer su na površinu ponovno izbili strahovi investitora oko dužničke krize u eurozoni nakon što su Španjolska, Portugal i Italija za idući tjedan najavile emisije novih obveznica.

Londonski Ftse indeks oko 13,30 sati bio je u minusu 0,3 posto, na 6.002 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 3.885 bodova. Istodobno, Frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, na 6.993 boda.

Najveće gubitke pretrpjele su burze u tzv. perifernim zemljama članicama. Tako je španjolski IBEX indeks potonuo 1,3 posto, a portugalski PSI 20 0,8 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙