FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore brine Portugal

Autor: scvi
NEW YORK, 10. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na negativan početak današnjeg trgovanja na Wall Streetu zbog daljnjih zabrinutosti investitora oko dužničke krize u eurozoni, koje su bacile u sjenu vijesti o nekoliko velikih akvizicija.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u minusu 35 boda, a tehnološki Nasdaq 8,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 6,7 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na tržištima kapitala u svijetu investitori strahuju da će Portugal uskoro morati zatražiti financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. U međuvremenu, na obvezničkim tržištima špekulira se da je Europska središnja banka priskočila u pomoć toj zemlji kupnjom njezinih obveznica.

„Vjerojatno još neko vrijeme nećemo imati jasnu situaciju oko Portugala, a ta neizvjesnost oko dužničke krize u eurozoni odvraća pozornost trgovaca od najavljenih spajanja i akvizicija“, ističe Robert Pavlik, strateg pri Banyan Partnersu.

Danas je objavljeno da je Duke Energy Corp. dogovorio kupnju Progressa za 13,7 milijardi dolara u dionicama te da DuPont planira kupiti danskog proizvođača prehrambenih sastojaka Daniscoa za 5,8 milijardi dolara.

Dionice Progressa u elektroničkom predtrgovanju ojačale su 1 posto, na 45,15 dolara, dok su Dukea oslabile 0,5 posto, na 17,7 dolara.

Nadalje, skupina private-equty tvrtki iskazala je interes za kupnjom Sara Lee Corp.

Od ostalih poslovnih vijesti, aluminijski div Alcoa danas bi trebao nakon završetka trgovanja na Wall Streetu i službeno otvoriti sezonu objava financijskih izvješća američkih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje.

„Rezultati Alcoe neće nam dati naznake što možemo očekivati od tehnoloških i financijskih kompanija, no kako je riječ o prvoj velikoj korporaciji, njezino financijsko izvješće odredit će raspoloženje na burzi“, ocjenjuje Pavlik.

Na europskim burzama cijene dionica danas su znatnije pale zbog špekulacija da je Portugal pod pritiskom Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda da zatraži financijsku pomoć zbog dugova.

Londonski Ftse indeks trenutno je na gubitku 0,44 posto, na 5.958 bodova, frankfurtski DAX 1 posto, 6.878 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 3.808 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙