FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju pad cijena

Autor: scvi
NEW YORK, 20. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Uoči početka današnjeg trgovanja na Wall Streetu, američki su terminski indeksi u minusu jer se ulagači plaše da će snažan rast gospodarstva navesti kinesku središnju banku na daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones terminski indeks bio je u 14,30 sati u minusu 29, a Nasdaq terminski indeks 6 bodova.

S&P terminski indeks bio je, pak, na gubitku 3,6 bodova i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u posljednjem lanjskom tromjesečju 9,8 posto, što je ubrzanje u odnosu na prethodni kvartal i više od očekivanja.

No, viša od očekivanja bila je i inflacija, pa bi kineske monetarne vlasti uskoro mogle ponovno povećati kamate ili rezerve banaka kako bi 'ohladile' rast potrošačkih cijena.

Zbog toga bi na Wall Streetu cijene dionica danas mogle dodatno pasti, nakon što je jučer S&P 500 indeks potonuo 1 posto, što je njegov najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca.

Među rijetkim dobitnicama zasad je dionica Morgan Stanleya, s rastom cijene za 1,6 posto, jer je ta druga po veličini američka banka izvijestila o 60-postotnom rastu dobiti u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Poslovna izvješća danas će, među ostalim, objaviti i Google te Advanced Micro Devices.

I na europskim su burzama danas cijene dionica pale. U 14,30 sati pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u minusu između 0,2 i 1,3 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙