FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB -Hrvatski sabor jutros je počeo prvo ovogodišnje zasjedanje, na 22. sjednici koja bi trebala trajati šest tjedana. Na početku sjednice zastupnici su utvrdili dnevni red na kojemu je, s danas dopunjenih 13, ukupno više od 60 točaka. Kao prva točka dnevnog reda najavljen je prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije kojim vlada po hitnom postupku predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu. U aktualnom prijepodnevu, koje traje oko četiri sata, 40 zastupnika će postavljati pitanja članovima vlade.

ZAGREB - Nema govora o rasprodaji nacionalnog bogatstva, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor u saborskom aktualnom prijepodnevu, odbacujući nagađanja da se u vladajućoj koaliciji razgovara o prodaji HEP-a, Hrvatskih šuma i voda, cesta i autocesta. "U ovoj vladajućoj koaliciji nema razgovora o rasprodaji nacionalnog bogatstva, već o racionalnom ponašanju i jačanju gospodarskih tokova", odgovorila je premijerka SDP-ovoj zastupnici Tatjani Šimac Bonačić. Poruke iz Vlade, dodala je, odnose se na naznake što i kako raditi u budućnosti kako bi poboljšali gospodarski rast, a ni jednom se riječju, naglasila je, nije govorilo o rasprodaji niti se u tom smislu spominjala neka državna tvrtka.

Hrvatska vlada je u protekloj godini uspjela riješiti mnoge goruće probleme i napraviti puno u pogledu štednje i racionalnog ponašanja države, kazala je u aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora premijerka Jadranka Kosor ističući kako je, primjerice HEP vratio sve svoje dugove i u ovoj godini ide u nove velike investicijske projekte. Premijerka Kosor to je odgovorila SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol koju je zanimalo koji su to gorući problemi koje je vladajuća koalicija riješila u protekloj godini, a potaknuta, kako je rekla, nedavnim ručkom premijerke Kosor i čelnika koalicijskog partnera HSS-a Josipa Friščića.

ZAGREB - SDP-ov zastupnik Arsen Bauk danas je u Saboru optužio premijerku Jadranku Kosor da pritiscima na HRT želi u izbornoj godini ovladati tom glavnom medijskom kućom, što je premijerka odbacila, istaknuvši kako se ni na koji način ne miješa u uređivačku politiku na HRT-u te da Vlada čini sve kako bi se stabiliziralo stanje u toj kući. Bauk je u aktualnom prijepodnevu premijerki rekao da u zadnje vrijeme pokazuje izuzetnu nervozu kada je u pitanju HRT, da je reagirala na točnu informaciju objavljenu u Dnevniku da na Vladinom portalu još uvijek stoji slika njezina prethodnika Ive Sanadera.

Ona mu je odgovorila kako ne iskazuje nervozu ni oko čega, a kamoli oko HRT-a. "Ono što činim je da se ta kuća, u kojoj sam provela najbolje godine svoga života, stabilizira, da se provede plan restrukturiranja, i učinit ću sve da se svi postupci oko imenovanja tijela prema novom zakonu obave na vrijeme i sve počne funkcionirati u najboljem redu", poručila je premijerka. Istaknula je da se ni na koji način ne miješa u uređivačku politiku ni jednog medija, a posebno ne HRT-a, ali da kao građanka ima pravo na svoje mišljenje i zauzimati se da se u medijima objavljuje isključivo istina. "Za to ću se zauzimati i s pozicije predsjednice Vlade", naglasila je.

ČAKOVEC - Predsjednik RH Ivo Josipović stigao je u posjet Međimurskoj županiji i trenutno u Čakovcu razgovara s čelnicima županije i grada, a nakon toga predviđen je susret s članovima Uprave tvrtke Calzedonia. Predsjednik će obići Tehnološko-inovacijski centar i susresti se s gospodarstvenicima a na Međimurskom veleučilištu će razgovarati sa studentima. Kako je najavljeno predsjednik Josipović će se susresti i s građanima, te obići Međimurski muzej i etnografsku zbirku dr. Jurja Kolarića u Donjim Hrašćanima, te proizvodne pogodne tvrtke Tehnix d.o.o. u Donjem Kraljevcu i razgovarati s članovima njezine uprave.

ZAGREB - Hrvatska dugi niz godina ima međunarodno priznati model zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti, a on bi, sudeći prema sastanku inicijative Europske unije EUBIROD (European Best Information through Regional Outcomes in Diabetes), koja se bavi utvrđivanjem i praćenjem učestalosti te načina i mogućnosti liječenja osoba sa šećernom bolesti, mogao biti osnova za izradu europskog modela registra. Hrvatski stručnjaci koji se bave liječenjem dijabetesa sudjelovali su od 22. do 25. ožujka u Bruxellesu na sastanku inicijative, među 19 predstavnika europskih država, kao jedini izvan EU. Razlog je što Hrvatska jedina dugi niz godina ima sveobuhvatni nacionalni model praćenja dijabetesa, koji stručnjaci smatraju rastućim problemom u svijetu i traže modele za brzu i učinkovitu reakciju.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas osobe koje su radile u inozemstvu i koje će u sljedećih pet godina ispuniti uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja da u područnim službama tog zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu "zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu" kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. HZMO također poziva buduće umirovljenike da ga šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te da pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.

KARLOVAC - Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je na Županijskome sudu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana Jurja Hudorovića (1974.), Nenada Hudorovića (1968.) i maloljetnika rođenog 1996. godine zbog kaznenih djela teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva. Predloženo je i da im se produlji pritvor. Tereti ih se da su - kako bi se osvetili zato što su u Otoku Oštarijskome 23. listopada iz pištolja ranjeni njihovi rođaci - dva dana poslije u Karlovcu prema teretnom vozilu ispalili više hitaca iz pištolja. U vozilu je poginuo Mate Velić, a Draga Jurković i njihova maloljetna kći su ranjene i zadobile su po život opasne ozljede. Vozač i jedno dijete nisu ranjeni samo stjecajem sretnim okolnostima, piše u optužnici.

ZADAR - Sedamnaestogodišnja Zadranka umrla je jutros u zadarskoj bolnici od teških ozljeda koje je dobila u jučerašnjoj prometnoj nesreći, izvijestila je policija. Nesreća se dogodila kada je 16-godišnji vozač motocikla počeo nepropisno pretjecati kolonu vozila. Prvo vozilo iz kolone u tom je trenutku skretalo ulijevo i udarilo u motor te su motociklist i njegova 17-godišnja suputnica pali. Mladić je vozio motocikl bez zaštitne kacige i položenoga vozačkog ispita, motocikl nije bio registriran, a djevojka također nije imala zaštitnu kacigu.

OSIJEK - Osječko-baranjska Policijska uprava podnijela je mjerodavnome državnom odvjetništvu kaznene prijave protiv trojice hrvatskih državljana iz te županije zbog kaznenog djela međunarodne prostitucije i poticanja na međunarodnu prostituciju, izvijestila je danas ta Policijska uprava. Nakon kriminalističke istrage utvrđena je osnovana sumnja da je 48-godišnjak iz Bilja, na poticaj 40-godišnjaka iz Đurđenovca i 45-godišnjaka iz Donjeg Miholjca, 2007. i 2008. godine nekoliko puta, uz posredovanje zasad nepoznatog državljanina Republike Mađarske, za mnoge naručitelje organizirao dolazak mađarskih prostitutki u Hrvatsku.

SPLIT/DRNIŠ - Na drniškome području palo je više od 15 centimetara snijega, a snijeg i dalje pada, zbog čega je otežan promet na svim državnim cestama na širemu drniškom području te na lokalnim cestama i gradskim ulicama. Zbog snijega, dogodilo se nekoliko prometnih nesreća bez većih posljedica, neki autobusi ne voze, a u školama u Drnišu, Miljevcima, Oklaju, Gradcu i Unešiću nema nastave. Slab snijeg koji je jutros padao u Splitu nije se zadržao na tlu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙