FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor sutra počinje 22. sjednicu, prvu redovitu ovogodišnju sjednicu, koja bi trebala trajati šest tjedana, to jest do početka ožujka. Na dnevnom redu sjednice, koji sutra trebaju potvrditi zastupnici, su 53 točke. Prva je točka najavljeni prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije kojim vlada po hitnom postupku predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu. Sabor će sjednicu početi aktualnim prijepodnevom, koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će 40 zastupnika postavljati pitanja članovima vlade.

RIJEKA

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Rijeci kako vlada nije intervenirala da Ina ne poveća cijenu goriva. Odgovarajući na novinarsko pitanje po kojem bi se iz izjave za radio potpredsjednika vlade Petra Čobankovića moglo zaključiti da je vlada intervenirala kod Ine, premijerka Kosor je kazala da ne zna što je Čobanković, kao potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo, rekao, ali vlada i ministarstvo gospodarstva nisu intervenirali. Ina samostalno odlučuje i ima pravo odlučivati o tome kad, s obzirom na sve uvjete, treba podići ili eventualno spustiti cijenu goriva, ustvrdila je.

ZAGREB

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je danas podržao prijedlog novog Zakona o mirenju, kojim se, sukladno zakonodavstvu EU, kani olakšati pristup institutu mirenja kao odgovarajućem postupku rješavanja sporova. Zakonom se mirenje regulira kao postupak, bez obzira na to provodi li se u sudu, instituciji za mirenje ili izvan njih, u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć jednog ili više izmiritelja koji strankama pomažu postići nagodbu, bez ovlasti da im nametnu obvezujuće rješenje. Izmiritelj, kao osoba za koju se dogovore obje strane u postupku, dužan je postupati stručno, svrhovito i nepristrano, te može sudjelovati u sastavljanju nagodbe i predlagati njezin sadržaj. Nagodba sklopljena u postupku mirenja obvezuje stranke koje su ju sklopile. Ako su nagodbom stranke preuzele određene obveze, one su ih dužne pravodobno izvršiti.

ZAGREB

Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je danas kako se svim studentima nastoji omogućiti besplatan upis na prvu godinu studija te im osigurati neplaćanje upisnina sve dok ispunjavaju svoje obveze. Na konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o novim zakonskim prijedlozima iz područja znanosti i visokoga obrazovanja sudjelovale su i ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak i prorektorica Sveučilišta u Zagrebu za znanost i tehnologiju Melita Kovačević. Ministar Fuchs rekao je da će upisnina za one koji ne ispunjavaju svoje obveze iznosti oko 60 posto od prosječne hrvatske plaće (oko 1.500 kn), a za one koji pohađaju doktorske studije jednu prosječnu hrvatsku plaću. Istaknuo je da se novim zakonskim prijedlozima ne ukida autonomija sveučilišta te dodao kako je vlada namjeravala formirati samo jedno tijelo koje bi radi transparentnosti nadziralo trošenje proračunskoga novca.

ZAGREB

Knjiga Velimira Sriće "Hrvatska 2020 - Jedna moguća budućnost", koja analizira probleme hrvatskoga gospodarstva i društva te razrađuje strategiju za prevladavanje krize i ostvarenje vizije Hrvatske kao regionalnog vođe društva znanja, predstavljena je danas u Zagrebu. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, autor predgovora, rekao je da Srića na pristupačan način analizira stanje s dobrim primjerima i poručuje kako naša kriza jest duboka, ali ne i beznadna. Knjiga nudi ideje i optimizam, istaknuo je Josipović, dodajući da je autor ponudio dijagnozu, no i predvidio što bi Hrvatska mogla biti ako u njoj bude dovoljno pameti, rada, razumijevanja, truda i dijaloga. Josipović drži da bi Hrvatska trebala imati barem desetak različitih vizija o tome što će se dogoditi u sljedećem desetljeću, što bi, napomenuo je, bila dobra podloga za one koji moraju donositi odluke, a i omogućilo bi bolji unutardruštveni dijalog.

ZAGREB

Gradski odbor HNS-a predstavio je danas u sklopu "pretkampanje za parlamenarne izbore" predizborni stožer za Grad Zagreb u kojem je Vesna Pusić koordinatorica tima, Dragan Kovačević predsjednik izbornog stožera, a izvršni direktor kampanje je Tomislav Stojak. Ovo je početak pretkampanje za parlamentarne izbore koji će se najvjerojatnije održati krajem ove godine, rekla je Vesna Pusić na konferenciji za novinare dodajući kako se nada da se "aktualna vlast neće zubima i noktima držati za vlast do početka 2012. godine". Osvrćući se na vladine projekte, istaknula je kako je neke od njih HNS davno predlagao, kao što je izlaz Zagreba na Savu, regulacija Save ili Zagreb kao kongresni centar. "To su dobri projekti, no vrijeme za takve projekte je početak mandata i zato ih mi ponovno iznosimo", rekla je Pusić, dodajući kako za neke od tih projekata planiraju iskoristiti novac iz europskih fondova.

ZAGREB

Gradonačelnici Krapine, Jastrebarskog, Vrbovca, Duge Rese, Ozlja, Slunja i Slatine potpisali su danas povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom, koja je dio projekta Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a svrha mu je prilagoditi gradske površine i omogućiti pristup osobama s invaliditetom javnim prostorima, uslugama i infomacijama. Povelju, koja je dio projekta socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom Pravo na život u zajednici, dosad su u Hrvatskoj potpisala 33 grada, a pristupanjem novih sedam gradova taj se broj povećao na 40 od 127 gradova, koliko ih ima.

ZAGREB

Na okruglome stolu Transparency Internationala Hrvatske (TIH) s temom kako kontrolirati financiranje političkih stranaka danas je predsjednik TIH-a Nikola Kristić ocijenio novi zakon dosad najpreciznijim zakonom koji regulira pravila financiranja političkih stranaka. "Pozdravljamo definiranje pravila financiranja iz javnih izvora i privatnih donacija, a posebno ograničavanje maksimalnih iznosa u predizbornim kampanjama", rekao je Kristić te dodao kako se jedino tako može vratiti povjerenje građana. S njime se složio i njegov kolega Zorislav Antun Petrović, koji je rekao da poplava skandala u Hrvatskoj definitivno pokazuje kako imamo dovoljno loših primjera da bismo shvatili da što bolje treba urediti područje financiranja političkih stranaka.

ZAGREB

U povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, danas je u Zagrebu započeo trodnevni stručni skup "Poučavanje o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti". Na skupu će se nastavnici povijesti, hrvatskog, vjeronauka i drugih predmeta educirati o holokaustu i onome što je on značio za Židove i cijelo čovječanstvo. Sup, koji se organizira već osmu godinu, otvorila je izaslanica predsjednika Josipovića, njegova savjetnica Zrinka Vrabec Mojzeš, a nazočnima su se obratili ministar kulture Jasen Mesić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje (AOO) Vinko Filipović i izraelski veleposlanik Yosef Amrani koji je istaknuo da je naša moralna obaveza, kada učimo i razmišljamo o povijesti, postati bolji ljudi.

ZAGREB

O zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za uvidom u spis protiv njihova branjenika idućeg će tjedna odlučiti sudac zagrebačkoga Županijskog suda koji nadzire USKOK-ovu istragu protiv Sanadera. "O zahtjevu obrane te prijeporu kada okrivljenik i njegovi branitelji imaju pravo na uvid u spis odlučit će sudac istrage Krešimir Devčić nakon povratka sa službenog puta u SAD idućeg tjedna", potvrdio je za Hinu predsjednik Odjela za USKOK istražnog centra Županijskog suda Ratko Šćekić. Po novom Zakonu o kaznenom postupku, po kojem se vode USKOK-ove istrage, okrivljenik i branitelj imaju pravo razgledati spis i predmet nakon što se okrivljenik ispita. Hrvatski odvjetnici bivšeg premijera smatraju da je taj zakonski uvjet ispunjen jer je on krajem 2010. na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj. Zato su USKOK-u podnijeli zahtjev za uvid u spis te priložili dokumentaciju s ispitivanja u Austriji, o čemu će, po riječima suca Šćekića, idućeg tjedna odlučiti sudac istrage.

ZAGREB

Dvojici osumnjičenih za pokušaje ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca produljen je pritvor za još dva mjeseca, doznaje se danas na zagrebačkome Županijskom sudu na kojem se od kraja prosinca vodi istraga protiv Đorđa Vuletića i Darka Dakića za taj zločin. Istražni sudac Zdenko Posavec pritvor im je produljio zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke i supočinitelje za kojima se traga, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te teških okolnosti u kojima je počinjeno nedjelo za koje se terete.

BJELOLASICA

Direktor Hrvatskoga olimpijskog centra Bjelolasice Maro Mišić izjavio je novinarima kako je neizvjesno što će biti sa 170 zaposlenika tog centra, posebice sa 110 onih koji su radili u glavnoj zgradi u Jasenku koja je danas izgorjela. Bez objekta koji je svima osiguravao plaće, primjerice - prošle godine prihod je bio 25 milijuna kuna, moglo bi doći do otpuštanja, rekao je Mišić, dodajući da će o tome odlučiti vlasnik, to jest država. Na pitanje je li objekt bio uredno održavan i tehnički ispravan, odgovorio je da je tehnička dokumentacija o tome izgorjela, ali objekt je uredno održavan - i sustav grijanja i sve ostalo.

ZAGREB

Upozorenje najvišeg stupnja opasnosti za starije osobe u Hrvatskoj zbog niskih temperatura zraka i hladnoće objavio je danas Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar – Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih. Izlaganje niskim temperaturama, posebice rano ujutro i noću, trebaju izbjegavati osobe starije životne dobi, a posebice srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti. Građane se podsjeća da je tijekom hladnih mjeseci nužno češće kontaktirati starije osobe, koje uza se uvijek moraju imati osobne podatke, adresu stanovanja i broj telefona onoga kome se o njima može javiti, navodi se među ostalim u upozorenju.

ZAGREB

Egberto Gismonti, brazilski gitarist, skladatelj i pijanist te jedan od najistaknutijih autora današnjice prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri dolazi u Hrvatsku - 14. veljače nastupit će u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a na zagrebačkom koncertu pratit će ga sin, također priznati gitarist, Alexandre. Gismonti se ističe po neobičnom glazbenom izričaju i tehnici sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj i četrnaestožičanoj gitari, a njegov stil reflektira glazbenu raznolikost Brazila i rezultat je bogatog obrazovanja, otvorenosti prema novim zvukovima i istraživanju različitih glazbenih žanrova, stoji u današnjem priopćenju Zagreb Jazz Festivala.

ZAGREB

Zbog pijanstva očevidaca, zagrebačkoj policiji trebalo je mjesec i pol da pronađe i uhiti 28-godišnjaka koji je naoružan ručnim raketnim bacačem "zoljom" ušao u kafić u naselju Savica Šanci i usmjerio ga prema šanku s gostima, koji su mu oduzeli oružje, ali ga nisu spriječili u bijegu. Suludi upad osumnjičenika u kafić dogodio se još 12. prosinca, no on je tek ovih dana pronađen i uhićen, a, kako se doznaje u policiji, razlog tomu je pijanstvo svjedoka. Naime, svih šestero očevidaca bili su toliko pijani da nijedan od njih nije dao isti opis 28-godišnjaka, čiji identitet nisu znali. Svatko od njih imao je svoje viđenje događaja, a često su mijenjali svoje iskaze, što je, kako kažu u policiji, otežalo njegovo otkrivanje i uhićenje.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙