FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako će Vlada voditi računa o standardu građana, te će u okviru zakona učiniti sve da ne dođe do značajnijeg rasta cijena, posebice prehrambenih artikala. "U okviru zakona učinit ćemo i dalje sve da ne dođe do značajnijeg rasta cijena, najviše vodeći računa o prehrambenim artiklima i drugim. U tom smislu radi i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ali vjerujem da je najvažnije učiniti da gospodarski rast bude znatan u ovoj godini, da zaustavimo nezaposlenost, da se otvaraju nova radna mjesta i onda će sasvim sigurno slika i situacija biti bolja, onakva kakvu svi želimo. To je i želja Vlade", kazala je Kosor koju su, nakon svečanosti obilježavanja 90. godišnjice Končar Elektroindustrije novinari zamolili da komentira najave rasta cijena. Premijerka je istaknula kako će se raditi na pokretanju investicija i gospodarstva u cjelini. Ovo je godina za koju očekujemo da će biti godina oporavka i Vlada radi u tom smislu, kazala je. Naglasila je i kako će Vlada voditi računa o standardu građana.

ZAGREB - Tvrtka Končar Elektroindustrija obilježila je danas 90. godina rada i tom je prigodom u prisustvu premijerke Jadranke Kosor potpisan sporazum sa Zagrebačkom bankom i HBOR-om o suradnji na projektu izgradnje vjetroelektrane Pometeno brdo. Vjetroelektranu na Pometenom brdu kraj Dugopolja sačinjavat će 15 vjetroagregata, snage od po jednog magavata (MW) i jedan agregat snage 2,5 MW, ukupna investicija vrijedna je 252 milijuna kuna, a završetak je planiran do kraja iduće godine. Predsjednik Uprave Končar EI Darinko Bago istaknuo je kako je Končar, usprkos padu prodaje u prošloj i pretprošloj godini, ostvario planirane ciljeve, u ovoj se godini planira rast od četiri posto, a u 2012. od sedam posto. Premijerka Kosor kazala je kako je puna optimizma za ono što nas očekuje te kako se uz nešto malo više zajedništva u Hrvatskoj može puno toga. Ovo je godina u kojoj izlazimo iz krize i to je godina u kojoj će se okrenuti jedna nova stranica, rekla je Kosor poručujući kako 2011. godina mora biti iskorištena u gospodarskom smislu. Podsjetila je da je predstavljeno 30-tak velikih investicijskih projekata vrijednih 14 milijardi eura te kako vjeruje da će se dobar dio tih projekata ove godine staviti u visoku fazu realizacije. Istaknula je kako je gospodarstvo središnja tema rada Vlade i radi se na tome da se poduzetnicima olakša posao, investiranje i da se "širom otvore vrata onima koji žele ulagati u Hrvatsku".

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je danas javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 83,32 posto riječkog brodogradilišta 3. maj po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a rok za podnošenje ponuda je 2. veljače ove godine do 14 sati. Hrvatska je Vlada 20. siječnja odbila ponudu njemačkog Crown Investmenta zbog problema koje ima tvrtka koja stoji iza tog ponuđača, austrijski A-Tec, te odlučila raspisati novi natječaj za privatizaciju riječkog 3. maja. HFP je danas na svojim web stranicama te u nekim dnevnim listovima objavio javni poziv za prodaju objedinjenog državnog portfelja od 1.051.038 dionica ili 83,32 posto dionica 3. maja, po početnoj cijeni od jedne kune, a obvezni su uvjeti isti kao u drugom krugu. Tako se od potencijalnih ponuditelja traži da izrade i dostave program restrukturiranja koji mora biti sukladan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica, odnosno pravilima Europske unije i Republike Hrvatske o državnim potporama poduzetnicima u teškoćama. Restrukturiranje mora uključiti i kompenzacijske mjere kroz smanjivanja kapaciteta te vlastiti doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja. Program restrukturiranja moraju odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija.

OSIJEK- Na prvom natječaju Prekograničnog programa suradnje Hrvatska-Srbija, u sklopu europskom pretpristupnog fonda IPA 2, Hrvatskoj je odobreno 11 projekata od čega se devet u potpunosti ili djelomično odvijaju na području Osječko-baranjske županije, istaknuto je danas u Osijeku na predstavljanju rezultata natječaja. Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić kazao je kako je za sufinaniranje ovih 11 projekata odobreno ukupno 1,44 milijuna eura, od čega je nešto više od milijun eura odobreno za projekte čiji su nositelji ili partneri s područja Osječko-baranjske županije. Tako je Osječko-baranjska županija glavni nositelj projekta "Stop svinjskoj kugi", vrijednog više od 447 tisuća eura, čiji je cilj poboljšanje sanitarnih standarda radi smanjenja rizika od širenja ove bolesti. Sredstva su, uz ostalo, odobrena za projekte "Apple-net 2", čiji je nositelj osječki Poljoprivredni institut, a cilj mu je jačanje tehnologije u proizvodnji voća. Među odobrenima je i projekt "Unaprijeđenje međunarodne dunavske biciklističke rute" kojim se žele stvoriti preduvjeti za razvoj biciklističkog turizma u prekograničnom području. Sredstva su odobrena za projekte iz područja ekologije, razvoja ruralnog turizma i ekološke poljoprivrede.

ZAGREB - Investicijsko društvo FIMA Vrijednosnice objavilo je u dnevnim novinama i na svojim internet stranicama da će se na javnoj dražbi prodavati 25,76 posto solinskog AD Plastika koje je u vlasništvu slovenskog Prevent Globala u stečaju. Javna dražba održat će se 22. veljače 2011. u jednom javnobilježničkom uredu u Zagrebu s početkom u 11 sati. Prodaje se 1.081.770 dionica po načelu "sve ili ništa", što predstavlja 25,76 posto temeljnog kapitala AD Plastika, a početna isklična cijena dražbe za cijeli paket je 118,43 milijuna kuna odnosno 109,48 kuna po dionici. Prodavatelji tog paketa dionica su ljubljanska Abanka vipa i Nova ljubljanska banka. Te dvije slovenske banke su založni vjerovnici Prevent Globala i radi namirenja dospjele tražbine Prevent Globala prodaju dionice AD Plastika. Fima vrijednosnice, koja organiziraju i provode javnu dražbu temeljem ovlaštenja Abanke i NLB-a, u pozivu za javnu dražbu uz ostalo navode kako ponuditelji mogu biti fizičke ili pravne osobe pod uvjetom da zaključno do 18. veljače 2011. na račun Abanke uplate 3,7 milijuna kuna na ime jamstva za ozbiljnost ponude. Prema uvjetima prodaje i javne dražbe, za povećanje početne cijene utvrđen je dražbovni korak od milijun kuna. Početna isklična cijena za cijeli paket je 118,43 milijuna kuna, odnosno 109,48 kuna po dionici.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi vodeći indeksi danas blago pali, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, no usprkos tome, ima i velikih dobitnica, kao što je dionica Luke Rijeka. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,5 posto, na 2.285 bodova. Za toliko je oslabio i Crobex10, zaronivši na 1.253 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 15 milijuna kuna, što je 3 milijuna više nego u petak u ovo doba. "Usprkos padu indeksa, na domaćem tržištu danas ima značajnih dobitnica, kao što su dionice Luke Rijeka i Đure Đakovića", kaže Davor Špoljar, analitičar u investicijskom društvu Erste vrijednosnih papira. Promet dionicama Luke Rijeka dosegnuo je danas milijun kuna, a cijena joj je trenutno u plusu oko 12 posto, na 233 kune. Uz promet od oko 300 tisuća kuna, cijena dionice Đure Đakovića porasla je 8,3 posto. Najlikvidnija je, pak, danas dionica HT-a, s prometom većim od 6 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla blagih 0,1 posto, na 305,90 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Ine. Uz promet od 1,9 milijuna kuna, cijena joj je pala 0,7 posto. "Iznenađenje je, po pitanju likvidnosti, dionica AD Plastika, kojom je ostvareno više od 2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3 posto, na 140 kuna. Razlog tome mogla bi biti najava aukcije prodaje paketa od oko 26 posto dionica te tvrtke, što bi u slučaju realizacije moglo rezultirati ulaskom novog partnera u AD Plastik", kaže Davor Špoljar.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatska narodne banke u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna oslabila prema euru za 0,12 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,397835 kuna. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku, za 0,48 posto, i prema britanskoj funti, za 0,08 posto, a ojačala prema američkom dolaru, za 0,10 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,689767 kuna, funte 8,693108 kuna, a dolara 5,453218 kuna.

(Hina) xggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙