FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su milijardu i 169 milijuna eura, što je oko 520 milijuna eura manje nego li u istom razdoblju 2009. godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Središnja banka u statistici izravnih inozemnih ulaganja ne iznosi usporedbe na godišnjoj razini, no iz podataka o tim ulaganjima iz platne bilance vidljivo je da su izravna inozemna ulaganja u prva tri tromjesečja prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2009. godine manja za 519,9 milijuna eura ili za 30,8 posto. Statistika inozemnih izravnih ulaganja po djelatnostima pokazuje da su u prvih devet mjeseci prošle godine dominirala izravna ulaganja stranaca u hrvatske banke s obzirom da je u djelatnosti financijskog posredovanja, osim osiguranja i mirovinskih fondova uloženo 338,9 milijuna eura. Po zemljama, više od polovice ukupnih ulaganja u razdoblju siječanj-rujan prošle godine u Hrvatsku su uložile tvrtke iz Nizozemske (358,7 milijuna eura) i Austrije (269,7 milijuna eura). Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja rujna prošle godine iznosila su ukupno 25,2 milijarde eura. Hrvatski su ulagači u razdoblju od 1993. do kraja rujna 2010. u inozemstvo uložili oko 4,4 milijarde eura, pri čemu ulaganja u prva tri tromjesečja prošle godine iznose 297 milijuna eura, pokazuju podaci HNB-a.

ZAGREB - Novi predsjednik Nadzornog odbora HŽ holdinga je Danijel Krakić, a zamjenik predsjednika je Krešimir Dragić, priopćeno je iz HŽ-a. Oni su izabrani na današnjoj konstituirajućoj sjednici novog saziva Nadzornog odbora HŽ holdinga. Danijel Krakić je ravnatelj Uprave za željeznički promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a Krešimir Dragić je ravnatelj Uprave za gospodarstvo Ministarstva financija. Sukladno zaključcima Vlade, Skupština HŽ holdinga na sjednici održanoj 28. prosinca 2010. donijela je Odluku o opozivu dosadašnjih članova Nadzornog odbora Božidara Kalmete, Stjepana Adanića, Vesne Orlandini, Antona Kovačeva i Ivana Forgača. Nakon provednog javnog natječaja, Skupština je, uz Krakića i Dragića, u NO HŽ holdinga izabrala predsjednika Uprave Luke Rijeka Denisa Vukorepu, višeg savjetnika u Poglavarstvu Grada Šibenika Tihomira Paškova, načelnika Odjela za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova Šimu Šiljega i načelnika Odjela za investicije u Samostalnoj službi za razvoj i zapošljavanje Ministarstva gospodarstva Gorana Basarca. Imenovani predstavnik radnika u Nadzornom odboru je Mirjana Konjić.

ZAGREB - Njemačko tržište je već tradicionalno tržište za hrvatske drvoprerađivače, Hrvatska ima namještaj koji može biti konkurentan, a hrvatski hrast i proizvodi od hrvatskog hrasta prepoznat su brend i zauzimaju važno mjesto na njemačkom tržištu proizvoda od drva, istaknuo je pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Rajko Ružička na Međunarodnom sajmu namještaja "IMM Cologne 2011" u Koelnu. U prošloj je godini izvoz namještaja iznosio više od 300 milijuna dolara, kazao je Ružička. Napominje kako o važnosti njemačkog tržišta govore i podaci o robnoj razmjeni Hrvatske i Njemačke za prvih devet mjeseci prošle godine koji pokazuju da je Hrvatska izvezla robe za 907 milijuna dolara, a uvezla za 1,8 milijardi dolara, čime je ostvaren deficit od 925 milijuna dolara. Pritom je drva, drvnih proizvoda i namještaja izvezeno za 120 milijuna dolara, uvezeno za 39 milijuna dolara, čime je ostvaren suficit od 81 milijun dolara. Na sajmu namještaja u Koelnu, koji se održava od 18. do 23. siječnja, sudjeluju tri hrvatske tvrtke iz područja drvoprerađivačke industrije - Modo interijer, Prima namještaj i Mahagoni, dok dizajn tvrtka Atmosfera nastupa u paviljonu za inovativne proizvode. Na sajmu također izlaže i tvrtka DIN Novoselec, navodi se u priopćenju HGK.

KARLOVAC - Predstavnici pet gradova i pet općina Karlovačke županije i predstavnici tvrtke Montcogim-Plinara iz Svete Nedjelje potpisali su danas u Uredu župana Karlovačke županije Ivana Vučića aneks ugovora o koncesiji za distribuciju plina, a kojim se definiraju novi rokovi za izgradnju plinske mreže u Karlovačkoj županiji. Riječ je o dosad nerealiziranom ugovoru iz 2001. godine prema kojemu je gradnja plinskog cjevovoda u dužini od 828 kilometara trebala biti završen do 2007. godine, a aneksom se kao rok za izgradnju određuje 2019. godina. Sastavni dio danas potpisanog aneksa je i vremenski plan izgradnje, tako da bi cjevovod trebao doći ove godine do Duge Rese, Ozlja i Draganića, do Netretića 2012., Žakanja 2013., te Slunja i Ribnika do 2014. godine. U tim bi gradovima i općinama sveukupni ugovoreni radovi trebali biti završeni do 2019. godine, kao i u Karlovcu, Bariloviću i Ogulinu gdje je mreža dijelom provedena. Član Uprave Montcogima Darko Pavlović kazao je da je u Karlovačkoj županiji na plin priključeno samo 1.200 korisnika, od čega jedva stotinjak otpada na gospodarske subjekte. Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koje imaju cijenu plina za kućanstvo nižu od cijene plina za industrijske potrošače, a industrija je ta koja bi morala "graditi" mrežu i to se mora promijeniti.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas se najviše trgovalo dionicama HT-a i Ine pri čemu je dionica Ine ponovno dosegnula svoj cjenovni rekord, a porasla je i vrijednost dioničkih indeksa i Crobex je premašio psihološku razinu od 2.300 bodova. Dionički indeks Crobex porastao je za 1,21 posto, na 2.301,22 boda, a zadnji je put iznad 2.300 bodova bio početkom studenoga 2008. godine. Vrijednost Crobexa10 porasla je za 1,35 posto, pa taj specijalizirani indeks trgovanje završava na 1.264,32 boda, što je njegova najviša razina od uvođenja u ljeto 2009. godine. Redovni promet Burze iznosio je 70,2 milijuna kuna, od čega se gotovo 40 milijuna kuna odnosilo na promet dionicama HT-a i Ine, koje su zabilježile i gotovo slične poraste cijena. HT-ovom dionicom ostvareno je 22,9 milijuna kuna prometa, uz porast cijene od 0,99 posto, na 304,99 kuna. Dionica Ine protrgovano je za 16,7 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,95 posto, na 3.503 kune, što je nova rekordna cijena te dionice u burzovnom trgovanju. Osim te dvije dionice, promete iznad milijun kuna imalo je još jedanaest dionica, među kojima najveći od 3,98 milijuna kuna dionica Dalekovoda, čija je cijena porasla za 2,24 posto, na 324 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja porasla, i to uglavnom za prekonoćne pozajmice, dok je tek manji dio banaka tražio ročne pozajmice. Danas je prijavljeno 151,3 milijuna kuna potražnje, što je oko 13 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana oko 7 posto, na 121,3 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je plasirano 41,3 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,55 posto, što je 0,05 postotnih bodova manje nego jučer. Također, odobreno je 10 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja od 2 tjedna, po cijeni od 1,5 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 51,3 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa blago smanjena, s jučerašnjih 0,76 na 0,74 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙