FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava kroz bilateralne razgovore s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine potaknuti uspostavu vlasti u BiH no pri tom ne vrši nikakav pritisak kako bi se nametnulo sudjelovanje bilo koga od njih u budućoj vladajućoj koaliciji, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić a prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje". On i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prošlog su se tjedna u Berlinu sastali s Merkel, a najavljeno je kako će u narednim danima uslijediti slični susreti njemačke kancelarke s liderima Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i HDZ BiH Draganom Čovićem. "Susreti u Berlinu imaju prvenstveni cilj da se nešto uradi na izmjeni ustavnog i političkog sustava kako bi BiH brže ispunjavala uvjete za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u", izjavio je Tihić. Pojasnio je kako se Merkel zanimala prije svega za to kada će biti uspostavljena nova vlast kako bi onda mogla početi povoditi ovakve zadaće. Njemačka kancelarka, dodaje Tihić, nema nikakvu nakanu utjecati na to tko i s kim treba uspostaviti tu novu vlast. Na izričito pitanje je li Merkel sugerirala kako bi u vlasti trebala biti i dva HDZ-a u BiH Tihić je odgovorio kako o tome uopće nije bilo riječi. Predsjednik SDA ipak ističe kako je po malo razočaran jer ima dojam da Merkel i njeni suradnici zapravo inzistiraju na krajnjem minimumu reformi koje bi valjalo provesti polazeći od činjenice da je u BiH teško postići suglasnost oko rješavanja krupnih pitanja.

ZAGREB/STRASBOURG - Parlamentarna skupština Vijeća Europe počela je u ponedjeljak zimsko zasjedanje na kojem će se, između ostaloga, raspravljati o izvješćima o zaštiti svjedoka i suradnji u progonu ratnih zločinaca te pomirbi na prostoru bivše Jugoslavije, a najpozornije će se pratiti rasprava o navodnoj trgovini organima na Kosovu. Na plenarnom zasjedanju PS VE do 28. siječnja govorit će i predsjednici Turske Abdullah Gul, Srbije Boris Tadić, te Rumunjske Traian Basescu kao i albanski premijer Sali Berisha. Najviše pozornosti privući će za utorak najavljena rasprava o izvješću Švicarca Dicka Martyja koje je već izazvalo velike polemike te prijetnje tužbom otkako je objavljeno u prosincu. Marty u svojem izvješću navodi da je je današnje kosovsko vodstvo moralo znati ili je čak bilo umiješano u ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu tijekom sukoba sa Srbijom (1998.-1999.) i nakon njega. U srijedu će se raspravljati o rezoluciji 12454 "Obveza zemalja članica Vijeća Europe u suradnji u progonu ratnog zločina", koju je sastavio hrvatski izvjestitelj u VE Miljenko Dorić. Za srijedu su zakazane i rasprave o druge dvije rezolucije tematski vezane uz područje bivše Jugoslavije. To su rezolucije 12461 o "Pomirbi i političkom dijalogu između zemalja bivše Jugoslavije", koje će podnijeti talijanski izvjestitelj Pietro Marcenaro, te 12440 "Zaštita svjedoka kao temelj za pravdu i pomirbu na Balkanu", koju je sastavio monegaški izvjestitelj Jean-Charles Gardetto. Na programu zimskog zasjedanja je i rasprava o pravu novinara na zaštitu svojih izvora, a po hitnom postupku uvrštene su rasprave o položaju kršćana u Iraku i drugim regijama gdje im je sigurnost ugrožena te o Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora kojih valjanost osporavaju i oproba i međunarodna zajednica.

KERBALA - Deset šijitskih hodočasnika ubijeno je u ponedjeljak pokraj Kerbale, svetog šijitskog grada u koji polaku pristižu milijuni vjernika kako bi obilježili blagdan Arbain. Napad automobilom bombom na hodočasnike izveden je rano ujutro pokraj autobusne stanice, 20 km istočno od Kerbale. "Deset hodočasnika je ubijeno, među kojima tri žene i dvoje djece, a 50 ih je ranjeno", objavili su izvori u mjesnoj bolnici. Hodočasnici su prije nekoliko dana počeli pristizati u Kerbalu kako bi u utorak proslavili blagdan Arbain, završetak četrdesetodnevnog žalovanja u spomen na mučeništvo koje je 680. podnio Husein, unuk proroka Muhameda i sin imama Alije, središnjih figura šijitskog islama. U četvrtak je 45 ljudi stradalo u eksploziji tri auto-bombe u okolici Kerbale, gdje se nalaze mauzoleji dvojice najcjenjenijih šijitskih imama.

TUNIS - Tuniska interventna policija morala je u ponedjeljak ujutro suzavcem rastjerati skupinu prosvjednika koja ih je zasula kamenjem i bocama ispred ureda premijera Mohameda Ganušija u glavnom gradu. Do incidenata je došlo dok su policajci pokušavali izvući dužnosnike sa sastanka u sjedištu vlade. Više desetaka prosvjednika koji su proveli noć ispred premijerova ureda usprkos policijskom satu nasrnulo je na njih, potaknuvši i druge da učine isto. Incident je kratko potrajao, ali ispred Ganušijeva ureda, koji čuva vojska, i dalje vlada napetost. Tisuće Tunišana, većinom iz ruralnih krajeva, u nedjelju su "karavanom slobode" stigle u glavni grad i zahtijevaju da revolucija koju su počeli s vlasti odnese i preostale pripadnike vlasti svrgnutoga predsjednika. Mnogi od prosvjednika dolaze iz Sidi Buzida, siromašnoga grada u kojem je prije mjesec dana samoubojstvom mladića počela revolucija jasmina. Kažu da nemaju namjeru odustati sve dok svi pripadnici staroga režima ne odu s vlasti. Tjedan pošto je premijer Mohamed Ganuši preuzeo prijelaznu koalicijsku vlast nakon rušenja predsjednika Zinedina al-Abidina Ben Alija, sve je veći pritisak javnosti na Ganušija i ostale nekadašnje pripadnike vladajuće stranke da se i oni povuku. Ovaj tjedan mnogi smatraju ključnim za sudbinu Ganušijeve vlade.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙