FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

JERUZALEM - Vlada palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa predložila je Izraelu da pripoji većinu naselja koje je izgradio u i oko istočnog Jeruzalema nakon 1967. godine, po dokumentu koji je televizija Al-Džazira objavila u nedjelju. Po zapisnicima sa susreta izraelskih, palestinskih i američkih dužnosnika, tada vodeći palestinski pregovarač Ahmed Kurei predložio je Izraelu da pripoji sve osim jednog naselja (Har Home) u istočnom Jeruzalemu kao dio šireg mirovnog sporazuma za stvaranje neovisne palestinske države. "Ovo je prvi put u povijesti da vam iznosimo takav prijedlog", rekao je tada Kurei. Status Jeruzalema, kojeg obje strane drže svojom prijestolnicom, jedno je od najosjetljivijih pitanja u pregovorima, a dokument sugerira da su Palestinci bili puno spremniji na ustupke nego što su javno iznosili. Dokument bi, ako se pokaže točnim, mogao biti vrlo neugodan po Abasa i njegovu upravu jer, osim što Izraelci nisu ponudili ništa zauzvrat, i ovaj su prijedlog glatko odbili. Sadašnji palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat izjavio je u nedjelju navečer da se u dokumentima iznosi "gomila laži". Međutim, u jednom od njih citira se i njega kako izraelskom dužnosniku govori: "Nudimo vam najveći Jeruzalemu povijesti", i pritom je upotrijebio naziv Jeruzalema na hebrejskom.

TIRANA/PRIŠTINA - Albanski parlament je kasno sinoć na izvanrednoj sjednici, glasovima vladajuće Demokratske stranke i koalicijskog Pokreta za integracije, usvojio posebnu rezoluciju kojom najoštrije osuđuje nasilje tijekom demonstracija oporbe u petak, 21. siječnja, u Tirani, kojima je vođa albanske socijalističke oporbe i gradonačelnik Tirane Edi Rama pokušao državni udar, javljaju mediji u Tirani. Albanski parlament je također odlučio o osnivanju istražnog povjerenstva koje će rasvjetliti odgovorne za organiziranje državnog udara 21. siječnja u Tirani, kada su poginule tri osobe, a više desetaka ih je ozlijeđeno. Sjednicu albanskoga parlamenta bojkotirala je albanska oporba Edi Rame. Rama je prije toga pozvao svoje pristaše da se okupe na novim prosvjedima u petak u Tirani, dok je premijer Sali Berisha simpatizere vladajuće Demokratske stranke pozvao na prosvjed protiv nasilja u srijedu, također u glavnom gradu. Najviši međunarodni predstavnici i diplomati u Tirani već tri dana traže od političkih snaga da se suzdrže od nasilja i okrenu se međusobnom političkom institucionalnom dijalogu.

LISABON - Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva ponovno je izabran za predsjednika države u nedjelju u prvom krugu izbora dobivši više od 53 posto glasova, po službenim podacima nakon prebrojavanja skoro svih glasova. Sljedeći iza njega među šestoricom predsjedničkih kandidata je Manuel Alegre iz vladajućih socijalista s 19 posto glasova na izborima koje je označila rekordna apstinencija, prema rezultatima ministarstva unutarnjih poslova nakon prebrojanih više od 98 posto glasova.

Više od 53 posto birača nije izašlo na izbore što je rekord na predsjedničkim izborima od uspostave demokracije u Portugalu 1974. Očekuje se da će Cavaco Silva, 71-godišnji ekonomist iz glavne oporbene Socijaldemokratske stranke koja pripada desnom centru, poduprijeti nastojanja socijalističkog premijera Josea Socratesa da smanji proračunski deficit oštrim mjerama štednje i tako izvuče zemlju iz dužničke krize. Cavaco Silva je od 1985. do 1995. bio premijer Portugala.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙