FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Pitanja reguliranja određenih pravilnika, načina korištenja strukturnih potpora i pitanje plavog dizela bile su teme današnjeg sastanka ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića i predstavnika sektora ribarstva okupljenih u HGK, HOK-u te predstavnika ribarskih zadruga. Kako je nakon sastanka izvijestio ministar Čobanković, činjenica je da je cijena plavog dizela došla na 4,99 kuna, što opterećuje kompletnu poljoprivredu, ali i sektor ribarstva u kojem je učešće goriva značajno veća stavka nego u drugim segmentima poljoprivrede. Stoga će se pokušati pronaći modaliteti, koji su sukladni zemljama EU, da se na pogonsko gorivo u ribarstvu i na opremu ne zaračunava PDV, istaknuo je Čobanković. Razgovaralo se i o načinu korištenja sredstva koja su u proračunu predviđena za strukturne potpore. Dogovoreno je da Uprava za ribarstvo do 15. veljače definira način na koji bi se omogućila određene potpora koćarima. Što se tiče pravilnika, dogovoreno je da se organiziraju šire rasprave vezane uz zakonodavni i podzakonodavni okvir (pitanje pravilnika o povlasticama i pravilnika o gospodarskom ribolovu i ribolovnom alatu). Ta dva pravilnika, krucijalna su za sektor ribarstva, kazao je. Izvijestio je i kako će se ići u pravcu imenovanja savjetodavnog vijeća za ribarstvo kao krovne, savjetodavne asocijacije. Predstavnik zadruge Koralj iz Rijeke Romeo Mikičić rekao je kako su zadovoljni današnjim sastankom te očekuje da će se do sredine veljače vidjeti rezultati dogovorenog. Na današnjem sastanku nije bilo predstavnika tri udruge profesionalnih ribara (Naše more, Mare Croaticum i Istarski ribar) koji su najavljivali prosvjed za kraj ovoga tjedan.

MAKARSKA - Ministar mora, prometa i infrastukture Božidar Kalmeta izjavio je danas da je struka utvrdila da zbog sigurnosnih razloga nije dostatno ukloniti samo srušenu stijenu sa prometnice na biokovskom predjelu Stupici, pa će se izgraditi manji tunel dug oko 200 metara. Ministar je danas obišao Stupicu gdje se i dalje na državnoj cesti Makarska – Vrgorac nalazi veliki kameni odron, a kako je rekao, tunel kroz Stupicu trebao bi biti gotov do ovog ljeta. Stajao bi 25 milijuna kuna i bio bi najsigurnija i moguće najjeftinija varijanta, dodao je. Ovo je izvanredan događaja i mora se izvanredno djelovati, a ostale kritične točke kojih još ima uz ovu prometnicu rješavat će se dugoročno, dodao je Kalmeta. Na upit o gradnji autoceste od Ploča prema Dubrovniku, ministar je rekao da će se gradnja nastaviti i da se traže novi izvori financiranja. Po sadašnjoj dinamici do ljeta će biti izgrađena i puštena u promet autocesta do Vrgorca. Do kraja 2012. bit će gotova dionica od Vrgorca do Ploča i u nastavku do spoja prema granici s BiH za što je osiguran novac, dodao je. Glede tunela "Svetog Ilije" kroz Biokovo kazao je da će se dinamika građevnih radova u tunelu nastaviti, međutim će rasvjeta i ostali završni poslovi biti sporiji nego je bilo utvrđeno pa tunel, četvrti po dužini u zemlji, neće biti otvoren ove godine.

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) odbacio je danas optužbe dvaju sindikata HT-a da otkazi i proces zbrinjavanja 290 radnika, koji su proglašeni tehnološkim viškom, nisu u skladu sa zakonom, te da je Uprava kompanije time iskazala nedostatak kriterija i socijalne osjetljivosti. Razlozi smanjenja broja radnika i zbrinjavanja u 2011. isključivo su poslovni i uvjetovani promjenama na telekomunikacijskom tržištu, uvođenjem novih tehnologija kao i regulatornim pritiscima koji su rezultirali smanjenjem opsega investicija. Svi ti razlozi doprinjeli su smanjenju opsega posla u određenim poslovnim područjima, ističe HT u priopćenju. Smanjenje broja radnika i zbrinjavanje u 2011. HT je definirao i provodi u dijalogu sa socijalnim partnerima, te uredno izvršava sve obaveze prema Radničkom vijeću i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Tijekom procesa izrade Programa zbrinjavanja radnika, pored kriterija definiranih Zakonom o radu uzeti su dodatni socijalni kriteriji, a kompanija cjelokupan proces provodi sa punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću, tvrdi se u priopćenju.

ZAGREB - Energetski stručnjak i konzultant, te bivši generalni direktor Ine Davor Štern novi je predsjednik Nadzornog odbora Ine, odlučio je Nadzorni odbor na današnjoj sjednici održanoj nakon sjednice Izvanredne glavne skupštine Ine. Izvanredna glavna skupština Ine izabrala je danas tri nova člana Nadzornog odbora koje je predložila hrvatska Vlada. Uz Davora Šterna, to su Damir Vanđelić iz Adris grupe i Gordana Sekulić iz Janafa. Oni su u Nadzornom odboru zamijenili tri dosadašnja hrvatska člana - potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidara Pankretića, ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića i bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra financija, a sada saborskog zastupnika Ivana Šukera. Hrvatska Vlada imenovanje nova tri člana Nadzornog odbora Ine predložila je 21. listopada prošle godine, nakon provedenog javnog natječaja. Sukladno izmjenama dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a, potpisanim krajem siječnja 2009. godine, Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega pet mjesta pripada MOL-u, Vladi pripadaju tri mjesta (Vlada određuje i predsjednika Nadzornog odbora), dok jedno mjesto ima predstavnik radnika.

RIJEKA - Radnici tvrtke Elektromaterijal podržali su na skupu zaposlenika otvaranje stečaja, uz uvjet da društvo za trgovinu i usluge nastavi poslovati, te da se očuva što veći broj radnih mjesta, izvijestila je danas regionalna povjerenica Sindikata trgovine Hrvatske za Primorsko-goransku županiju Snježana Vrančić. U tvrtki Elektromaterijal u tijeku je prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka pri Trgovačkom sudu u Rijeci. Privremena stečajna upraviteljica Blaženka Prpić do 27. siječnja će, za kada je zakazano ročište o eventualnom pokretanju stečaja, analizirati stanje unutar poduzeća i o tome podnijeti izvješće Trgovačkom sudu. Radnici Elektromaterijala, njih 214, koji su zaposleni u sedam poslovnica u Rijeci, Zagrebu, Slatini i Zadru, primili su 15. siječnja plaću za kolovoz, potvrdila je Hini sindikalna povjerenica Snježana Vrančić. Račun tvrtke je blokiran, a propali su svi napori Uprave da od banaka ishoduje 45 milijuna kuna kredita potrebnih za nastavak poslovanja Elektromaterijala. Radnici su u raspravi sa sindikatom podržali stečaj, uz uvjet da se u Odboru vjerovnika nađe i njihov predstavnik, te da nastave s radom za vrijeme stečajnog postupka, kaže Vrančić.

ZAGREB - Valamar Grupa izvijestila je danas putem Zagrebačke burze o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje Dom holdinga. Valamar navodi da djeluje zajedno sa društvom Epima. Valamar i Epima raspolažu s ukupno 3.734.324 dionice, što predstavlja 50,01 posto od ukupnog broja dionica. Budući da Dom holding ima 360.172 vlastitih dionica iz kojih prava miruju, Valamar i Epima u trenutku objavljivanja obavijesti raspolažu ukupno sa 52,54 posto od ukupnog broja glasova.

ZAGREB - Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi i dalje obilježava dionica Ine, a rast cijene Inine i drugih trgovanijih dionica utjecao je i na rast vrijednosti dioničkih indeksa. Iako su na početku današnjeg trgovanja indeksi bili u minusu za više od dva posto, Crobex je trgovanje završio uz rast za 1,49 posto, na 2.273,79 bodova, dok je vrijednost užeg indeksa Crobexa10 porasla za 1,88 posto, na 1.247,45 boda. Ukupni je današnji promet na Burzi iznosio 70,8 milijuna kuna, od čega se na redovni promet odnosi 51,7 milijuna kuna. Najtrgovanija je i nadalje dionica Ine kojom je ostvareno 21,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla za 2,06 posto, na 3.470 kuna, što je najviša cijena Inine dionice od kada se njome trguje na Burzi, odnosno od početka prosinca 2006. godine. Druga na listi najtrgovanijih dionica danas je dionica HT-a koje je prodano za 11,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,85 posto, na 302 kune. Više od 2,4 milijuna kuna prometa ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena porasla za 3,45 posto, na 295,88 kuna. Rast cijene bilježi i dionica Belja, za 3,41 posto, a promet tom dionicom iznosi 2,2 milijuna kuna. Promet dionicom Jadranskog naftovoda iznosio je 1,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,13 posto, dok je dionica Dalekovoda protrgovano za 1,8 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,9 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas, u odnosu na petak, bilježimo pad ukupno prijavljene potražnje za oko 25 posto no, istodobno je i ponuda novca bila "mršavija" za oko 26 posto. Tako je ukupno prijavljena potražnja iznosila danas 133,5 milijuna kuna, ili 45 milijuna kuna manje no u petak. Istodobno je ponuda iznosila 113,5 milijuna ili za 40 milijuna kuna skromnije no što je to bilo na kraju prošlog tjedna. Najviše je danas, 31,5 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,61 na 0,60 posto. Također je plasirano i 2 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 3,25 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je danas 33,5 milijuna kuna, a pritom je 80 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno zbog niskih kamatnih stopa po kojima su korisnici prijavili potražnju te iskorištenih kreditnih limita kreditora. Prosječna kamatna stopa porasla je s 0,67 na 0,76 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙