FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

BERLIN - Drugi dan posjeta Njemačkoj hrvatski predsjednik Ivo Josipović završio je susretom s predstavnicima hrvatskih udruga u Berlinu. "Sretan što sam ovdje s vama, a sretan sam što sam danas iz usta svih najviših njemačkih dužnosnika čuo kako je hrvatska zajednica u Njemačkoj vrlo cijenjena, kako ste cijenjeni kao pošteni, radini i vrijedni ljudi", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u društvu supruge primio predstavnike hrvatskih udruga u Berlinu. "Naša dijaspora je puno doprinjela hrvatskoj neovisnosti i hrvatskoj slobodi, naša dijaspora ima mjesto u našem društvu i ja vas molim: nemojte se osjećati ni zaboravljeno ni ostavljeno. Kao što sam siguran da u vašim srcima ima mjesta za Hrvatsku, što vi i pokazujete, tako i u srcu Hrvatske ima mjesta i za vas", rekao je hrvatski predsjednik okupljenim predstavnicima iseljeničkih udruga. "Vi ste sjajan most između njemačkog i hrvatskog društva", rekao je Josipović, ustvrdivši na kraju kako suradnja dijaspore i domovine može biti puno bolja.

BERLIN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je u četvrtak predavanje u organizaciji zaklade Robert Bosch i Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP) na temu "Politika pomirbe i hrvatski pristup Europskoj uniji: dvije strane jedne medalje" gdje je još jednom naglasio zalaganje Hrvatske za otvaranje europske opcije svim zemljama u regiji. "S hrvatskog stanovišta Europska unija neće biti potpuna sve dok se u njezinu sastavu ne nađu sve zemlje jugoistočne Europe", rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik je ponovio kako proces pomirbe u regiji nema alternative. Josipović je na pitanje iz publike o ozbiljnosti borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, odgovorio da je ona ozbiljna te da je zahvatila najšire slojeve društva. "U Hrvatskoj je došlo do promjene svijesti i svatko tko bi se usprotivio tom procesu bio bi izbrisan s političke scene", rekao je Josipović na kraju rasprave.

MOSKVA - Iranci su spremni pregovarati s velikim svjetskim silama o sporazumu o razmjeni nuklearnog goriva, izjavio je u četvrtak iranski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asghar Soltanieh koji boravi u Moskvi. No Soltanieh je upozorio međunarodnu zajednicu kako "vrijeme brzo prolazi" te kako smatra da "neće biti razloga" za sporazum o razmjeni goriva kada Iran već pošalje svoj 20-postotno obogaćeni uran u vlastiti medicinski reaktor u Teheranu. U govoru održanom uoči sastanka u Istanbulu između Irana i šest velikih svjetskih sila Soltanieh je izjavio kako Iran stoji iza nuklearnog sporazuma dogovorenog s Brazilom i s Turskom te da je za primjenu sporazuma prema kojemu svoj nisko obogaćeni uran treba poslati u Brazil i Tursku, odakle bi se trebalo vratiti gorivo spremno za korištenje u reaktoru u Teheranu. Članovi iranskog izaslanstva u Istanbulu ranije kazali kako Iranci ne planiraju revidiranje ponude o razmjeni nuklearnog goriva. Soltanieh je novinarima u Moskvi kazao kako je Teheran spreman nastaviti pregovore o razmjeni nuklearnog goriva s predstavnicima šest država (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), s kojima bi se trebao sastati u petak i u subotu u Istanbulu.

WASHINGTON - Kineski predsjednik Hu Jintao u četvrtak je u govoru članovima Američko-kineskog poslovnog vijeća u Washingtonu zajamčio da Kina neće ući u utrku u naoružanju s SAD-om, da neće biti vojna prijetnja bilo kojoj zemlji, ni voditi ekspanzionističku politiku. Hu je istodobno naglasio da njegova vlada ostaje predana izgradnji "moderne socijalističke države" i odbija vanjsko uplitanje vezano uz Tajvan i Tibet. U jedinom javnom govoru tijekom državnog posjeta SAD-u, Hu je ocijenio da su američko-kineski odnosi "postigli neviđenu širinu i dubinu" u posljednjih nekoliko godina, te naznačio pravce njihova razvoja. Istaknuo je da se obje zemlje "moraju odnositi jedna prema drugoj s poštovanjem i kao sebi ravnoj". "Pitanja vezana uz Tajvan i Tibet tiču se kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ona dotiču nacionalne osjećaje 1,3 milijarde Kineza", rekao je Hu, izrazivši nadu da će SAD poštovati obveze i čuvati teško ostvareni napredak u odnosima s Kinom. On je rekao da se Kina zalaže za mirno rješavanje sporova, te da ima "obrambenu" vojnu strategiju. "Mi nećemo sudjelovati u utrci u naoružanju ili predstavljati vojnu prijetnju bilo kojoj zemlji. Kina nikad neće nastojati ostvariti hegemoniju ili voditi ekspanzionističku politiku", naglasio je Hu. On se prethodno na Capitol Hillu iza zatvorenih vrata susreo s republikanskim i demokratskim čelnicima američkog Kongresa, koji su mu izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini, izvijestile su američke TV mreže.

LONDON - Premijeri devet sjevernih europskih zemalja održali su neuobičajen sastanak tijekom kojega su izmijenili mnogobrojne zamisli o tomu na koji način potaknuti razvoj u regiji uvesti high-tech inovacija i "zelenu" ekonomiju. Britanski premijer David Cameron pozvao je svoje kolege iz nordijskih i baltičkih zemalja u London kako bi razmijenili zamisli s poduzetnicima i stručnjacima iz raznih područja, a svrha sastanka je poticanje trgovine, općeg razvoja u regiji te porasta broja radnih mjesta, ugroženih financijskom krizom. Političari i poduzetnici raspravljali su o širokoj lepezi tema, od "dovođenja" energije iz vjetroelektrana na obali do europskih gradova, češćeg korištenja interneta u javnim službama do rasprave o potrebi za većom jednakošću žena i muškaraca na radnim mjestima. Cameron je kazao kako smatra da bi zamisli što su ih izložili sudionici sastanka, a u njegovu su radu sudjelovali predstavnici zemalja članica i nečlanica EU-a, trebale postati sastavnim dijelom plana o europskom razvoju.

(Hina) xdgk yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙