FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BERLIN - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović službeni dio svog trodnevnog posjeta Njemačkoj započeo je u srijedu razgovorom s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom, koji je tom prigodom pružio Hrvatskoj punu podršku na putu u Europsku uniju. "Razgovarali smo u prvom redu o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji a potvrđena je i njemačka podrška našim naporima", rekao je Josipović nakon razgovora s predsjednikom Bundestaga Lammertom koje je ocijenio "odličnima". "Predsjednik njemačkog parlamenta prepoznao je reforme koje se čine u Hrvatskoj a posebno smo govorili o borbi protiv korupcije", rekao je hrvatski predsjednik okupljenim novinarima. Josipović je naglasio kako je Lammert posebice izrazio zanimanje za politiku koju Hrvatska vodi naspram zemalja u susjedstvu. "Tu je istaknuta podrška jer postoji svijest o tomu kako su mir u regiji i stabilnost u regiji važne za Hrvatsku ali i za cijelu Europsku uniju", rekao je Josipović. Josipović bi se u četvrtak trebao sastati s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

BRUXELLES/STRASBOURG - Mađarski premijer Viktor Orban govorio je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu o prioritetima mađarskog predsjedanja Europskom unijom, ponovivši cilj o dovršetku hrvatskih pristupnih pregovora tijekom mađarskog predsjedanja, ali se glavnina rasprave ipak odnosila na novi mađarski zakon o medijima. Orban je istaknuo da pregovore s Hrvatskom treba završiti što prije, da bi bilo "nepošteno" ne primiti je u Europsku uniju, a predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je "ambicioznim" cilj mađarskog predsjedništva o završetku pregovora s Hrvatskom u prvoj polovici ove godine. Među prioritetima mađarskog predsjedanja Orban je uvrstio i završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom. Izrazio je nadu da će EU uspjeti prevladati svoje unutarnje probleme kako bi se uklonile prepreke za proširenje. "Mislim da bi bilo nepošteno ne primiti Hrvatsku koja je posljednjih godina bila uspješnija od Mađarske, koja je već članica EU-a", istaknuo je Orban pred zastupnicima. Nakon rasprave sa zastupnicima Europskog parlamenta, Orban je i na konferenciji za novinare rekao kako je potrebno stvoriti pozitivnije ozračje prema proširenju.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu u Berlinu s potpredsjednikom njemačke Vlade i ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom, priopćeno je iz MVPEI-a. Tijekom sastanka, navodi se u priopćenju, još su jednom potvrđeni odlični i tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke. Ministar Jandroković, koji se nalazi u izaslanstvu predsjednika Republike Ive Josipovića prigodom službenog posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj, zahvalio je Njemačkoj na stalnoj potpori koju pruža Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Westerwellea je izvijestio o tijeku hrvatskog pristupnog procesa te istaknuo kako je cilj Hrvatske dovršiti pregovore do kraja prve polovice ove godine. Westerwelle je istaknuo otvorenu i snažnu potporu Njemačke što skorijem dovršetku pristupnog procesa i članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

ZAGREB - Europska unija očekuje od Hrvatske dokaze u borbi protiv korupcije, od istraga, preko procesuiranja do presuda počiniteljima, izjavio je u srijedu šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren. "Hrvatska je puno učinila u stvaranju pravnoga okvira. Želimo vidjeti da se reforme primjenjuju, želimo vidjeti rezultate", rekao je Vandoren na predavanju u Hrvatskom diplomatskom klubu u povodu 19. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Po njegovim riječima, od Hrvatske se očekuje da zemljama članicama i Bruxellesu podastre "kritičnu masu dokaza" da se slučajevi korupcije učinkovito procesuiraju - od istraga, sudskog procesa do presude. Pritom je naglasio da Unija ne naređuje hrvatskim vlastima koga konkretno treba procesuirati, nego očekuje sustavni progon onih za koje postoji dovoljno indicija za počinjenje kaznenog djela. Pohvalivši medije da su puno učinili u borbi protiv korupcije, Vandoren je upozorio da su u nekim slučajevima, osobito u slučaju bivšega premijera Ive Sanadera, izvješća bila "tabloidna" te je pozvao medije da se suzdrže od takvog načina izvještavanja. Šef delegacije EU-a ponovio je da se Hrvatska nalazi u završnoj fazi pregovora "koja je najčešće i najteža", no nije želio nagađati o datumu dovršetka pregovora rekavši da "pregovori nisu matematička jednadžba".

ZAGREB - Slijedom informacija o ponovnom onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu, nastalom zbog proizvodnje u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš pozvao je danas u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija veleposlanika Bosne i Hercegovine Vladimira Raspudića te zatražio da susjedna država što prije riješi taj problem, priopćeno je iz MVPEI-a. Izvijestio ga je pritom kako je tijekom ovog tjedna Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija primilo na znanje dopis gradskih vlasti Slavonskog Broda, te je informirano i od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kao nadležnog tijela za ovu problematiku, o ponovnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrijednosti za sumporovodik, navodi se u priopćenju. Također je izvješteno o potrebi poduzimanja mjera radi ublažavanja učinaka prijenosa onečišćenja, kao i sprječavanja i smanjenja prekomjernog zagađenja zraka na području Slavonskog Broda.

ZAGREB - Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren posjetio je u srijedu u Zagrebu novoimenovanog ministra kulture Jasena Mesića s kojim se suglasio da je suradnja Delegacije i ministarstva u području kulture odlična, priopćila je Delegacija EU-a u Hrvatskoj. Vandoren i Mesić razgovarali su o programu EU "Kultura 2007-2013" i o projektima u kojima sudjeluju hrvatske kulturne institucije. Također su razgovarali o aktivnostima Ministarstva kulture vezanim za projekte financirane sredstvima EU-a u područuju kulturnog nasljeđa, navodi se u priopćenju.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu da je arbitražni sporazum s Republikom Hrvatskom na snazi i da se od njega prema međunarodnom pravu ne može odustati, reagirajući tako na tvrdnje nekih oporbenih stranaka i pojedinaca da bi vlada trebala odustati od sporazuma. "Arbitražni sporazum je kao međunarodni ugovor na snazi od 29. studenoga 2010. godine, od njega se ne može odustati niti se može opozvati", pojasnilo je za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Arbitražni sporazum je kao zaključni međunarodni ugovor koji je neopozivo važeći i na snazi. Prema članku 56. Bečke konvencije o ugovornom pravu iz 1969. godine međunarodni ugovor ne može biti predmet otkazivanja i od njega se ne može odustati, ako u ugovoru nema odredbe o prestanku njegova važenja, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Više slovenskih udruga i stranaka kritiziralo je slovensku vladu zbog "mlake reakcije" povodom hrvatskog pravilnika o granicama ribolovnih područja koji je stupio na snagu početkom ove godine.

VARŠAVA - Poljska, koja u drugoj polovini 2011. preuzima predsjedanje EU-om, nada se da će uspjeti pomoći Hrvatskoj i Srbiji pri ubrzanju procesa pridruživanja tih dviju zemalja Uniji, izjavio je u srijedu poljski premijer Donald Tusk. "Ne isključujem mogućnost da se tijekom našeg predsjedanja EU-om ostvari napredak u procesu proširenja. Osobito, kada je riječ o pridruženju Hrvatske i ubrzanju razgovora sa Srbijom", rekao je Tusk. Poljska, najveća među bivšim komunističkim državama, u Europsku uniju je ušla 2004., a predsjedateljica te institucije postat će 1. srpnja nakon Mađarske, čiji je prioritet isti. U srijedu je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gabor Ivan izjavio kako se nada da će Hrvatska uspjeti dovršiti pregovore o pridruženju do kraja lipnja.

SUBOTICA - Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zabrinuto je što gradska uprava u Subotici nije reagirala na šovinističke izgrede spram Hrvata koji su se dogodili tijekom pravoslavnog Badnjega dana, a subotički gradonačelnik Saša Vučinić odbacio je kritike hrvatskih institucija i u priopćenju naveo kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je bilo vrijeđanja i antihrvatskih izgreda. Hrvatsko narodno vijeće poručilo je u srijedu subotičkom gradonačelniku kako je očekivalo da će on ili netko od njegovih suradnika "javno osuditi događaje u kojima su ne samo vrijeđani građani hrvatske nacionalnosti, nego im se i otvoreno prijetilo", navodi se u otvorenome pismu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Vodstvo hrvatskih institucija prenosi da je i ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske bilo nedoličnog ponašanja i uvrjedljivih riječi. „Vjerujemo da ste svjesni da takvi događaji ne pridonose uznapredovaloj normalizaciji odnosa između dviju država“, ističe se u pismu. U njemu se izražava zabrinutost što se događaj prešućuje u medijima, što dodatno izaziva zabrinutost kod građana hrvatske nacionalnosti.

MOSTAR - Upravno vijeće Hrvatskog intelektualnog zbora (HIZ) u Bosni i Hercegovini poduprlo je nedavnu zajedničku izjavu hrvatskog predsjednika i predsjednice vlade, očekujući da će se poduprijeti zahtjev Hrvata u BiH o političko-teritorijalnoj jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima. "Pozdravljamo aktivnije uključivanje Hrvatske u rješavanje gorućih pitanja u BiH, što do sada nije bio slučaj. Sama izjava u ime Republike Hrvatske dokaz je internacionalizacije hrvatskog pitanja u BiH", navodi se u izjavi upravnog vijeća HIZ-a objavljenoj u srijedu. Dodaje se da se u izjavi, osim zahtjeva za institucionalnom jednakopravnošću, treba vidjeti i zahtjev za teritorijalno-političkom jednakopravnošću Hrvata u BiH, zajedno s Bošnjacima i Srbima.

ZAGREB - Okružni sud u Jeruzalemu u srijedu je odredio da bosanski Srbin i izraelski državljanin Aleksandar Cvetković ostane u pritvoru idućih mjesec dana, čime je otvoren put njegovu izručenju Bosni i Hercegovini koja ga traži kako bi mu sudila za genocid, objavio je izraelski tisak. Dnevnik Jerusalem Post navodi kako je sud odredio da Cvetković (42), koji je u sudnicu ušao lica prekrivena rukama, ostane u pritvoru tijekom postupka za izručenje. Po pisanju tog lista, Cvetković je uhićen u utorak na temelju zahtjeva za izručenjem iz BiH, gdje je optužen za sudjelovanje u pokolju u Srebrenici u kojem je 1995. ubijeno više od osam tisuća muslimana. Zahtjev za izručenje podnijela je vlada BiH 29. kolovoza prošle godine, a optužnica Cvetkovića tereti da je bio pripadnik streljačkog odreda koji je na poljoprivrednom dobru Branjevo nedaleko od Zvornika u srpnju 1995. smaknuo između 1000 i 1200 bosanskih muslimana.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i izglasao rezoluciju o napretku te zemlje. Za ratifikaciju i rezoluciju o napretku glasovalo je 612 zastupnika, a 38 ih je glasovalo protiv. U rezoluciji, koja je sastavljena na temelju izvješća parlamentarnog izvjestitelja za Srbiju Jelka Kacina, kaže se da ratifikacijom SSP-a Europski parlament upućuje snažnu potporu europskom putu Srbije. Srbija je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisala 2008. godine, ali se na početak ratifikacije dugo čekalo zbog ocjene o nedovoljnoj suradnji Beograda s Haškim sudom. Postupak ratifikacije započet je u lipnju prošle godine i dosad je SSP ratificiralo 11 država članica EU-a. U izglasanoj rezoluciji poziva se Srbiju da započne dijalog s Kosovom bez zahtjeva za novim pregovorima o statusu ili podjeli Kosova, da raspusti paralelne strukture vlasti koje ometaju puno uključivanje srpske zajednice u kosovske institucije, te da prestane izdavati registarske pločice s oznakama kosovskih gradova jer je to otvoreno kršenje suverenosti Kosova.

BEOGRAD - Ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom u Europskom parlamentu, u srijedu su pozdravili najviši srbijanski politički dužnosnici, stručnjaci i dio oporbe, ocjenjujući ju značajnim za europske integracije, a među oporbenim strankama bilo je i pojedinih negativnih reakcija na ratifikaciju. U izjavama dužnosnika i stručnjaka, koje prenose elektronički mediji u Beogradu, ocjenjuje se kako je ratifikacija SSP-a poticaj daljim aktivnostima Srbije prema članstvu u Europskoj uniji (EU) te ukazuje kako joj na tom putu čeka još dosta posla. Srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo je važnost ratifikacije SSP-a u EP, naglasivši kako je to veoma važan korak u pridruživanju Srbije EU, priopćio je Tadićev ured. Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković ocjenio je, kako prenose mediji, da će ratifikacija utjecati da sporazum ratificiraju i zemlje članice Unije koje to do sada nisu učinile. Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović ratifikaciju SSP-a ocijenila je priznanjem Srbiji za njezine napore na putu prema EU, a ratifikaciju su pozdravili i zastupnici parlamentarnih stranaka vladajuće koalicije.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je u utorak rezoluciju o slanju još 2.000 ljudi u Obalu Bjelokosti i zatražilo je od predsjednika na odlasku Laurenta Gbagba da ukine blokadu glavnog stožera njegova političkog suparnika Alassanea Ouattare kojeg priznaje međunarodna zajednica. Svih petnaest članova Vijeća glasovalo je za slanje pojačanja nakon kojega će u Obali Bjelokosti biti raspoređeno ukupno 11.500 međunarodnih vojnika. Broj od 2.000 vojnika je maksimum koji su zapovjednici mirovnih snaga tražili zbog straha od zaoštravanja sukoba sa snagama odanim Gbagbu koje napadaju UN-ova vozila i plave kacige.

ZUERICH - Švicarski sud u srijedu je proglasio bivšeg bankara Rudolfa Elmera krivim za kršenje bankarske tajne objavom privatnih podataka klijenata i prijetnju jednom zaposleniku u njegovoj bivšoj tvrtki Julius Baer. Elmer je kažnjen novčanom kaznom od 7200 švicarskih franaka i suspendiran na dvije godine. Tužiteljstvo je tražilo osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 2000 franaka. Elmer je u srijedu na sudu u Zuerichu priznao da je poreznim vlastima poslao bankovne podatke zbog čega mu se sudi pod optužbom da je razotkrio bankovnu tajnu, no odbacio je optužbu da je prijetio bivšem poslodavcu Juliusu Baeru. Elmer (55), jedan od prvih koji su putem WikiLeaksa objavili privatne dokumente, rekao je da je informacije objavio na internetu pošto švicarske vlasti nisu htjele reagirati.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je, u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu, ponovio kako Srbija smatra da se politička situacija u Bosni i Hercegovini mora riješiti dogovorom triju konstitutivnih naroda i dvaju entiteta, priopćeno je iz Tadićeva ureda. Tadić i Dodik su razmijenili mišljenja o političkom stanju u BiH i Srbiji, regionalnoj suradnji, europskim integracijama i položaju gospodarstva, navodi se u priopćenju. Srbijanski je predsjednik naglasio da gospodarske prilike u 2011. neće biti znatno bolje nego 2010. te je s Dodikom razmijenio mišljenja o tome kako unaprijediti gospodarsku saradnju s Republikom Srpskom, odnosno Bosnom i Hercegovinom.

WASHINGTON - Kineski predsjednik Hu Jintao u srijedu je u Bijeloj kući dočekan uz najviše državničke počasti, uoči početka službenih razgovora s predsjednikom Barackom Obamom o američko-kineskim odnosima i glavnim međunarodnim pitanjima kao što su globalni gospodarski oporavak, neširenje nuklearnog oružja, terorizam i klimatske promjene. Četvorodnevni državni posjet visokog gosta iz Kine, počeo je uz intoniranje himni, počasne plotune i obilazak počasne postrojbe američkih oružanih snaga na južnom travnjaku Bijele kuće, gdje su predsjednika Hua pozdravili i predstavnici brojne kineske zajednice u SAD-u i djeca s američkim i kineskim zastavicama. Podsjećajući na prvi službeni posjet kineskog predsjednika Denga Xiaopinga Washingtonu u prije tri deseteljeća, koji je označio povijesnu normalizaciju odnosa SAD-a i Kine i postavio temelje daljnje suradnje, Obama je u pozdravnom govoru kazao kako Huov posjet "može postaviti temelje suradnje za idućih 30 godina". On je rekao da u vrijeme kada neki sumnjaju u koristi suradnje SAD-a i Kine, Huov posjet može pokazati da dvije zemlje imaju ogromne uloge u uspjehu one druge, jer su u "međupovezanom svijetu države poput SAD-a i Kine najprosperitetnije i najsigurnije kada međusobno surađuju". Kineski predsjednik je kazao kako su u protekle 32 godine od uspostave diplomatskih odnosa, Kina i SAD izgradile "odnose stareškog značenja i globalnog utjecaja" uz "plodnu međusobnu suradnju na mnogim područjima, na korist obiju zemalja i doprinos svjetskom miru i razvoju".

ZAGREB - Članica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Mirjana Ferić-Vac razgovarala je s kosovskim veleposlanikom u Zagrebu Valdetom Sadikuom o izvješću Dicka Martyja u kojemu je kosovski premijer Hashim Thaci optužen za ilegalnu trgovinu ljudskim organima, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskog sabora. Izvjestitelj Vijeća Europe Švicarac Marty u svojem je izvješću, koje bi trebao predstaviti Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe krajem siječnja, optužio Thacija da je tijekom rata na Kosovu predvodio lanac organiziranog kriminala koji je obuhvaćao trgovinu drogom, likvidaciju protivnika i nasilno uzimanje tjelesnih organa srpskim zatvorenicima radi prodaje na ilegalnom tržištu. Izvješće je prihvaćeno pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pod naslovom "Nehumani postupci prema osobama i ilegalno trgovanje ljudskim organima na Kosovu", a o njemu bi se na skupštini trebalo raspravljati 25. siječnja. Kosovski veleposlanik Sadiku istaknuo je da je pitanje trgovanja ljudskim organima za vrijeme ratnih zbivanja na Kosovu prvi put spomenuto u knjizi Carle del Ponte, nakon čega su haaški istražitelji, kao i istražitelji UN-a, proveli istragu, ali nije bilo dokaza koji bi potkrijepili navode koje je bivša haaška tužiteljica iznijela u svojoj knjizi, o trgovanju ljudskim organima zatočenih logoraša srpske nacionalnosti na Kosovu za vrijeme ratnih sukoba, priopćeno je iz Sabora. "Uvjereni smo da je izvješće neosnovano, ali ne odbijamo bilo kakvu istragu, dapače, inzistiramo na njoj, jer je to za nas vrlo osjetljivo pitanje i želimo da se ono riješi, da se dođe do istine, kakva god ona bila. Ne bježimo od odgovornosti, ali ponajprije treba istražiti je li se to uopće dogodilo", iznio je službeni stav Prištine veleposlanik, apostrofirajući da istražitelji Haaškog suda dosad nisu došli ni do jednog dokaza koji bi potkrijepio tvrdnju iznesenu prvi puta 2008. godini u knjizi bivše tužiteljice ICTY-a Del Ponte.

BERLIN - Njemačka vlada donijela je u srijedu paket mjera za bolju kontrolu proizvodnje životinjske hrane i za bolju zaštitu potrošača, nakon nedavna skandala u svezi s onečišćenjem mesa i jaja dioksinom. Plan koji je u petak predstavila ministrica poljoprivrede Ilse Aigner, a u srijedu ga je prihvatilo ministarsko vijeće, obvezuje proizvođače da paze kako bi se proizvodnja hrane odvojila od drugih vrsta industrijske proizvodnje. Odsad se životinjske masti i takozvana tehničkih maziva koja se rabe u industriji više neće smjeti proizvoditi na istoj opremi. Proizvođači životinjske hrane strože će se i redovitije nadzirati i u slučaju prekršaja oštrije će se kažnjavati. Uspostavit će se i sustav za pravodobno reagiranje kako bi se brže mogle donijeti prikladne mjere. I potrošači će se brže informirati u slučaju propusta.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙