FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Planirani posjet premijerke Jadranke Kosor Bosni i Hercegovini odgođen je zbog magle u zračnoj luci u Sarajevu, priopćeno je u utorak iz Vlade. Premijerka Kosor trebala je u utorak boraviti u radnom posjetu Bosni i Hercegovini i posjetiti bolnicu u Novoj Bili te se sastati s predstavnicima viteške općine i s gospodarstvenicima iz srednje Bosne. U programu posjeta bio je i sastanak s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka u BiH te obilazak franjevačkog samostanu sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori.

ZAGREB

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u posjet srbijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Stanimira Vukićevića s kojim se suglasio da je prošla godina označila poboljšanje suradnje, pri čemu je veliku ulogu odigrala i parlamentarna diplomacija. Veleposlanika Vukićevića zanimala je trenutna situacija pristupnih pregovora s EU, a Neven Mimica je odgovorio kako se nada da će taj proces biti zaključen u sljedećih šest mjeseci. Prenoseći dojmove s dvodnevnog posjeta zajedničkog izaslanstva njemačkog i francuskog parlamenta Hrvatskoj, Mimica je naglasio bezrezervnu podršku tih dviju zemlja Hrvatskoj i dodao da naglasak razgovora nisu bili samo pregovori, već uloga Hrvatske kao buduće nove članice EU. Neven Mimica najavio je nastavak potpore i prenošenja iskustava u tom procesu, kako Srbiji tako i ostalim susjednim zemljama.

JERUZALEM

U Izraelu je uhićen useljenik Aleksandar Cvetković, kojemu Bosna i Hercegovina želi suditi za sudjelovanje u pokolju u Srebrenici 1995. i pokrenut je postupak za njegovo izručenje toj zemlji, objavilo je u utorak izraelsko ministarstvo pravosuđa. Aleksander Cvetković uselio je sa svojom obitelji u Izrael 2006. godine, a optužen je za pomaganje snagama bosanskih Srba u pokolju 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, u najvećem pokolju nakon Drugog svjetskog rata i to u području koje je bilo proglašeno UN-ovom zaštićenom zonom. Izraelske vlasti uhitile su 42-godišnjeg Cvetkovića u utorak i pokrenule postupak za njegovo izručenje BiH gdje će mu se suditi po tužbi za genocid. Haški sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji dosad je osudio nekoliko bosanskih Srba za pokolj u Srebrenici iz 1995., a potraga za počiniteljima zločina nastavlja se. Mediji u BiH prenijeli su da je u ponedjeljak navečer u području Čajniča uhićen i Božidar Kuvelja, također osumnjičen za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici. Kao pripadnik Specijalne policijske postrojbe Centra za uvježbavanje Jahorina ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Kuvelja je osumjičen da je osobno izravno sudjelovao u strijeljanju nekoliko desetina bošnjačkih muškaraca nakon pada Srebrenice.

STRASBOURG

Europski parlament u Strasbourgu trebao bi u utorak raspravljati o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom. Europska unija odlučila je u lipnju 2010. početi proces ratifikacije SSP-a sa Srbijom i dosad je to učinilo 11 od 27 zemalja. Europski parlament koji ovoga tjedna zasjeda na plenarnoj sjednici u Strasbourgu danas će raspravljati a potom u srijedu glasovati o ratifikaciji SSP-a, a sjednici će biti nazočan i potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije Božidar Đelić koji je posjet Strasbourgu počeo u ponedjeljak govorom pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

TIKRIT

Najmanje 50 osobe su ubijene, a ozlijeđeno je više od 150 u napadu bombaša samoubojice na iračke policajace novake u Tikritu, izjavili su službeni izvori pozivajući se na najnovije izvješće iz bolnica. Ahmed Abdul-Jabbar, zamjenik guvernera pokrajine Salahudin, rekao je da se napadač raznio eksplozivom ispred centra za novačenje policajaca. Glasnogovornik policije je izjavio da je u vrijeme napada u redu pred centrom čekalo više od 300 ljudi u nadi da će dobiti posao. Vlasti sumnjaju da iza napada stoji Al Kaida.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je bogato nagradio ministra obrane Ehuda Baraka zbog odlaska iz Laburističke stranke davši mu četiti ministarska mjesta za njegovu peteročlanu frakciju. Barak je objavio u ponedjeljak da odlazi iz Laburističke stranke koju je predvodio i da će s još četiri parlamentarca osnovati novu političku stranku. Taj je odlazak uklonio rizik da bi ljevičar mogao zamijeniti Baraka na čelu laburista i izvukao je cijelu stranku iz vladajuće koalicije, a potencijalno bi mogao srušiti vladu zbog zamrzavanja mirovnih pregovora s Palestincima.

ABIDŽAN

Posrednik Afričke unije (AU) za rješavanje krize u Obali Bjelokosti, kenijski premijer Raila Odinga ocijenio je da je ostvaren "napredak", nakon što je u Abidžanu razgovarao s Laurentom Gbagbom, a nakon susreta s njegovim političkim protivnikom Alassaneom Ouattarom u ponedjeljak navečer je najavio da će se pregovori nastaviti u utorak uz određene uvjete, ali nije naveo pojedinosti. Gbagbo je pod međunarodnim pritiskom da prepusti vlast Ouattari, kojega su izborno povjerenstvo i svijet proglasili pobjednikom i zakonitim predsjednikom. Gbagba je predsjednikom proglasilo Ustavno vijeće koje je pod njegovim utjecajem. Odingov posjet je posljednji u nizu afričkih posredovanja radi pronalaženja mirnog rješenja krize. U poslijeizbornom nasilju u zemlji od sredine prosinca poginulo je 247 ljudi, po podatcima Ujedinjenih naroda.

KUALA LUMPUR

Gusari su lani oteli gotovo 1.200 mornara, uglavnom na Indijskom oceanu, što je Međunarodni pomorski ured (BMI) u utorak ocijenio rekordnim brojem. Adenski zaljev, ispred somalijske obale, daleko je najopasnija pomorska zona na planetu, budući da je ondje lani počinjeno 92 posto otmica. Gusari u tom dijelu svijeta sve su bolje naoružani i primjenjuju sve sofisticiranije metode, što otežava zadaću međunarodnoj floti koja osigurava pomorski promet. BMI je prošle godine u svijetu zabilježio ukupno 445 napada, ili 10 posto više nego u 2009. Gusari su lani oteli 53 broda i 1.181 osobu, a godinu ranije 1.050 osoba, od kojih je osmero ubijeno. U 2006. oteto je tek 188 osoba.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙