FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Austrijski list Kurier objavio je u nedjelju veliki ekskluzivni intervju s Mirjanom Sanader, u kojem ona ističe kako je njezin suprug, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nedužan, te kako u Hrvatskoj vlada atmosfera straha, i to ne samo u njezinoj kući nego u cijeloj državi i naglašava da se "Ivo neće vratiti u zemlju" jer u njoj vjerojatno ne bi imao pošteno suđenje. Mirjana Sanader svakog četvrtka posjećuje svog supruga u istražnom zatvoru u Salzburgu, a intervju je, kako se navodi, vođen neposredno nakon ovotjednog posjeta. O žalbi Ive Sanadera na ekstradicijski pritvor, njegova supruga kaže kako se on neće vratiti kući jer bi ga u Hrvatskoj zatvorili i izražava bojazan da Ivo Sanader u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje. Na pitanje o vezi njezina supruga s Hypo-Alpe-Adria slučajem, Mirjana Sanader je rekla da "njezin suprug o tome već na svom saslušanju iznio stajalište".

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. izrazio je u nedjelju na Trgu Svetog Petra radost zbog skore beatifikacije njegova prethodnika Ivana Pavla II. 1. svibnja. "Sljedećeg 1. svibnja imat ću zadovoljstvo proglasiti blaženim Ivana Pavla II., voljenog prethodnika", izjavio je Benedikt XVI. glede beatifikacije Karola Wojtyle, preminula 2. travnja 2005., kojega je naslijedio. "Oni koji su ga poznavali, štovali i voljeli moći će se samo razveseliti tim događajem zajedno s Crkvom", kazao je on. Šest godina i mjesec dana nakon smrti Ivana Pavla II., Papa Benedikt XVI. odlučio je u petak beatificirati svojeg vrlo popularnog prethodnika, odgovarajući na očekivanja vjernika koji su tražili njegovo proglašenje blaženim od dana njegove smrti.

TUNIS - Bivši šef službe sigurnosti svrgnutog tuniskog predsjednika Zin El Abdin Ben Alija, general Ali Seriati, uhićen je u nedjelju, objavljeno je iz izvora bliskog vlastima u Tunisu. Njega se sumnjiči "za zavjeru protiv unutarnje sigurnosti države, poticanje na počinjenje zločina i naoružavanje te izazivanje nereda", rekao je taj izvor javnoj tuniskoj televiziji. Vlasti sumnjaju da su neki pripadnici tajne službe pod vodstvom generala Seriatija odgovorni za izazivanje nereda na ulicama glavnog grada. Policijski sat pomaknut je za jedan sat kasnije u nedjelju u cijelom Tunisu kako bi se povećala sigurnost, objavila je agencija TAP citirajući službeni izvor. Neimenovani službeni izvor istaknuo je da su zadržane ostale mjere izvanrednog stanja stanja: zabrana okupljanja na javnom mjestu tri ili više osoba i dopuštenje snagama reda da pucaju na osobe koje bježe sa kontrolnih točaka.

PARIZ - Francuski fotograf koji je pratio ulične prosvjede u Tunisu preminuo od ozljeda glave koje je zadobio u petak kada ga je pogodila granata sa suzavcem koju je ispalio jedan policajac, priopćili su u nedjelju Reporteri bez granica (RFS). Lucas Mebrouk Dolega (32) fotografirao je prosvjede u Tunisu koji su doveli do svrgavanja tuniskog predsjednika Zina El Abidine Ben Alija za agenciju EPA-u. U četiri tjedna prosvjeda, koji su izbili zbog nezaposlenosti, loših životnih uvjeta i navodne korumpiranosti vlade, poginuli su deseci ljudi, ali je Mebrouk Dolega prva žrtva iz stranih medija, navodi se u priopćenju RSF-a.

JUBA - Predsjednik poluautonomna područja južnog Sudana Salva Kir pozvao je u nedjelju stanovništvo da oprosti sjevernom Sudanu za smrt južnjaka tijekom građanskog rata, u prvoj javnoj izjavi nakon završetka referenduma o neovisnosti. "Za našu mrtvu braću i sestre, posebice one poginule tijekom razdoblja sukoba, moramo kao što je Isus Krist rekao na križu, oprostiti onima koji su uzrokovali njegovu smrt", izjavio je Salva Kir u govoru u katoličkoj katedrali Svete Tereze u Jubi, središtu južnog Sudana. Radi se o prvoj javnoj izjavi južnjačkog šefa, koji običava uzeti riječ na nedjeljnoj misi, nakon završetka referenduma koji se održavao od 9. do 15. siječnja, a trebao bi dovesti do nezavisnosti tog područja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙