FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 15. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izrazila je očekivanje da će se Hrvatska uskoro izjasniti o predmetu vukovarskog branitelja Tihomira Purde, a potom i zatražiti njegovo izručenje iz Bosne i Hercegovine, te rekla da će Srbija u tom slučaju obavijestiti BiH da je suglasna s time. Očekujem da se narednih dana Hrvatska izjasni i, ukoliko dođe do pokretanja postupka, ona će zatražiti njegovu ekstradiciju, a mi ćemo obavijestiti BiH da smo suglasni ili da smo mišljenja da taj postupak treba da se procesuira na razini Hrvatske, rekla je Malović. Dodala je kako to ne znači da se Srbija odriče postupka. "On i dalje ovdje ostaje aktivan i mi ćemo taj postupak vrlo pozorno pratiti i vidjeti jesu li izvedeni svi dokazi i što je utvrđeno od činjenica, istaknula je.

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je zbog nestabilnog političkog stanja i prosvjeda diljem Tunisa promijenilo svoju preporuku za putovanja u tu zemlju i savjetuje odgodu svih putovanja u Tunis koja nisu nužna. "Uslijed aktualne političko-sigurnosne situacije u Tunisu, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija savjetuje odgodu svih putovanja u tu zemlju koja nisu nužne naravi", stoji u informacijama o putovanjima u Tunis na internetskoj stranici MVPEI-ja. MVPEI upozorava na nestabilnu političku situaciju te prosvjede diljem zemlje, koji su započeli sredinom prosinca 2010., pri čemu je došlo do sukoba sa snagama sigurnosti u kojima je poginulo najmanje 66 osoba. Nakritičnija područja su u središnjem i zapadnom dijelu Tunisa a prosvjedi su prošireni i na glavni grad Tunis te druge veće gradove diljem zemlje.

THIRUVANATHAPURAM - Šezdesetčetiri osobe su poginule, a 75 je ozlijeđeno u metežu na hodočašću na jugozapadu Indije, rekao je ministar unutarnjih poslova države Kerale, gdje se nesreća dogodila, Kodiuyeri Balakrishnan. Metež je izazvala autobusna nesreća na hodočašću u hinduski hram Sabarimalu, u zabitnom planinskom području u Kerali, u kojemu svake godine sudjeluje do četiri milijuna ljudi, po organizatorima. "S mjesta nesreće izvučena su 64 trupla. Sedamdesetpet ozlijeđenih osoba primljeno je na bolničko liječenje", rekao je Balakrishnan u telefonskom razgovoru.

LJUBLJANA - Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izjavio je da njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) na slijedećim izborima "bili oni prijevremeni ili ne" namjerava osvojiti više od polovice mandata u parlamentu i zajedno s drugim strankama koje bi to podržale formirati "koaliciju razuma" koja bi djelovala u korist Slovenije i izvela ustavne promjene za "drugu republiku". Komentirajući djelovanje sadašnje vlade Boruta Pahora, Janša je rekao da se ona bavi "sama sobom" umjesto ekonomskim i drugim problemima države, te da djelovanje stranaka u četverostranačkoj koaliciji lijevog centra "nije usklađeno" jer stranke u njoj "jedna drugoj konkuriraju" i tako izazivaju blokade. Dvije od četiriju stranaka u Pahorovoj koaliciji u petak su mogućnost prijevremenih izbora ocijenile "nerealnom" iako predsjednik stranke Zares i ministar za visoko školstvo u Pahorovoj vladi navodi da je to mogući izlaz iz sadašnje "blokade" u slovenskoj politici.

ZAGREB - Saudijska Arabija potvrdila je da su bivši predsjednik Tunisa i njegova obitelj stigli u subotu ujutro u tu arapsku kraljevinu, no ne zna se koliko dugo će ostati. "Kraljevina pozdravlja dolazak predsjednika Zine al-Abidine Ben Alia i njegove supruge", stoji u priopćenju državne novinske agencije Saudi Press. Saudijski dužnosnik rekao je da se Ben Ali nalazi u lučkom gradu Jedi. Saudijska Arabija u povjesti je već prihvaćala svrgnuute vladare i omražene političare, pa je tako svoje posljednje godine života u Jedi proveo bivši diktator Ugande Idi Amin. Istovremeno, prijelazni predsjednik Tunisa Mohamed Ghannouchi najavio je da će se u subotu sastati s predstavnicima političkih stranaka kako bi osnovali novu vladu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama, Bill i Hillary Clinton, bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, strani državnici i diplomati, članovi obitelji, prijatelji i kolege, oprostili su se u petak na komemoraciji u Washingtonu od velikana američke diplomacije Richarda Holbrookea.Na komemorativnom skupu u Kennedy centru sudjelovali su i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili te 20 ministara vanjskih poslova i 125 diplomatskih dužnosnika. Holbrooke je umro 13. prosinca 2010. u Washingtonu od posljedica pucanja srčane aorte, u dobi od 69 godina. Hrvatsku je na skupu predstavljao Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija i hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙