FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30:

SARAJEVO

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je zahtjev da se vukovarskog branitelja Tihomira Purdu pusti iz ekstradicijskog pritvora u kojemu se nalazi od 5. siječnja, no dopušta mogućnost da se njega izruči Hrvatskoj ukoliko za to pismenu suglasnost daju pravosudne vlasti Srbije, potvrđeno je u petak Hini. Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić kazala je kako je Sud već u četvrtak razmatrao zahtjev Purdina odvjetnika Josipa Muselimovića da se njegova branjenika oslobodi s obzirom da su predstavnici hrvatskog i srbijanskog pravosuđa postigli načelnu suglasnost da se njegovo moguće procesuiranje prepusti Hrvatskoj. Sud je Muselimovićev zahtjev odbacio kao nepotpun. Hadžić je istodobno potvrdila kako je ipak moguće da Tihomir Purda, koji se trenutačno nalazi u pritvorskom odjelu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, izruči Hrvatskoj. Ukoliko bi se Srbija odrekla zahtjeva za Purdinim izručenjem a on bi se pred Sudom BiH trebao očitovati je li suglasan da ga se izruči Hrvatskoj. Ukoliko bi potvrdio kako je s tim suglasan pravosudne vlasti BiH i Hrvatske njegovo prebacivanje iz zeničkog zatvora u Hrvatsku mogu organizirati u roku ne duljem od 48 sati.

SARAJEVO

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako njegovi kontakti s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ni na koji način ne predstavljaju miješanje u unutarnje stvari te države te da su oni tek odraz potrebe da se kroz stalnu komunikaciju doprinese njenoj stabilnosti. Hrvatski predsjednik ističe kako ne razgovara samo s jednom političkom opcijom te kako su njegova vrata svima otvorena. Ponovio je kako za Hrvatsku nema važnijeg susjeda od BiH te kako je svako ulaganje u njezinu stabilnost ujedno i interes Hrvatske. Josipović nije želio posebno komentirati unutarnje rasprave između različitih političara u BiH o njihovim razgovorima vođenim u Zagrebu. Kazao je tek kako je konstruktivne razgovore vodio i s predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom i s liderima HDZ BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990. Božom Ljubićem a sve zbog interesa da BiH dobije stabilnu i funkcionalnu izvršnu vlast. Josipović je pojasnio kako zajednička izjava o BiH koju su dali on i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor predstavlja još jedan dokaz potpore BiH na njenom euroatlanstkom putu.

ZAGREB

Dan nakon umirujućeg obećanja Zinea El Abidina Ben Alija da se neće više kandidirati i da će parlamentarne izbore raspisati prije isteka svog predsjedničkog mandata, 5.000 Tunižana u petak ujutro tražilo je njegovu ostavku nastavljajući prosvjede u čijem je gušenju palo više desetaka žrtava. Prosvjedi koji traju već mjesec dana s najmanje 66 mrtvih, prema podatcima nevladine udruge, mogli bi donijeti više demokracije magrepskog zemlji kojom desetljećima vlada čvrsta ruka ili voditi k radikalizmu s obzirom da je Al Kaida podržala prosvjednike tražeći rušenje režima i uvođenje islamskog prava (šarijat). Ministar vanjskih poslova Tunisa Kamel Mordžan rekao je u petak u intervjuu za francuski radio Europe 1 kako je "predsjednik čovjek od riječi". Objasnio je kako je Ben Ali jasno poručio "da više neće održavati predsjedničke izbore istodobno s parlamentarnim. Time je prihvatio načelo da se parlamentarni izbori održe prije 2014".

HAMBURG

Njemačka je u petak objavila akcijski plan za provođenje viših standarda u proizvodnji životinjske hrane nakon otkrića visoko toksičnog dioksina. Vlasti Njemačke i Europske unije trude se suzbiti zdravstvenu krizu koja je počela 3. siječnja kada su njemački dužnosnici izjavili da su perad i svinje hranjeni hranom onečišćenom dioksinom, čime su zaražena jaja i meso na pogođenim farmama. Njemačka je od tada zatvorila 4700 farma i uništila 100.000 komada jaja. U međuvremenu je 3000 farma ponovno dobilo dopuštenje za rad. Uzrok onečišćenja vjerojatno je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama. Za proizvođače ulja i masnoća, koji se koriste u životinjskoj hrani, bit će uspostavljen novi sustav izdavanja dozvola, a ulja i masnoće morat će se posebno odvajati za korištenje u industriji i za proizvodnju stočne hrane, rekla je njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner.

RIM

Talijansko pravosuđe otvorilo je istragu o Silviju Berlusconiju zbog afere poznate pod imenom "Rubygate" u kojoj je šef vlade osumnjičen za zloporabu položaja i prostituciju s maloljetnicom, piše u petak dnevnik Corriere della Sera. Berlusconi je pod istragom jer je "zlorabio" u noći s 27. na 28. svibnja 2010. svoj položaj šefa vlade intervenirajući kod milanske policije da oslobodi Ruby, u to doba maloljetnu Marokanku, piše na Internet stranici dnevnika. Na taj je način želio "prikriti činjenicu da je u više navrata vikendom bio klijent maloljetne prostitutke u Arcoreu", njegovoj rezidenciji na sjeveru Italije, "te osigurati da za to ne bude kažnjen i izbjeći da se saznaju detalji sa zabava organiziranih u njegovoj rezidenciji", piše Corriere ne navodeći izvore.

KHARTOUM

Jedan visoki dužnosnik sjevernog Sudana izjavio je u petak da je referendum o neovisnosti južnog Sudana bio "uglavnom pošten" i da će njegova vladajuća stranka prihvatiti rezultate referenduma. "Zadovoljni smo s tim procesom i kao što je rekao predsjednik (Omar Hassan) Al-Bashir, poštovat ćemo ishod referenduma... koji će najvjerojatnije biti za otcjepljenje", kazao je za Reuters Ibrahim Ghandour iz vladajuće Stranke nacionalnog kongresa (NCP). Bude li neovisnost izglasovana, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u srpnju, kada po mirovnom ugovoru, kojim je završio građanski rat na jugu, istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje.

PEŠAVAR

Pakistanska policijska službenica, njezino troje djece i dvije šogorice poginuli su u petak u napadu desetak islamističkih na njezinu kuću na sjeverozapadu zemlje, objavile su lokalne vlasti. Napadači su u zoru napali obiteljsku kuću raketom, granatama i jurišnim puškama u Tootkasu, gradu blizu okruga Kuram koji graniči s Afganistanom i jednim od uporišta pakistanskih talibana povezanih s Al Kaidom, objasnio je časnik lokalne policije Fazal Husain. Policajka Šamšad Begum, dvojica njezinih sinova, jedna kćer i dvije sestre njezina supruga smrtno su stradali u napadu, potvrdio je Halid Han, visoki dužnosnik uprave okruga.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙