FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

TUCSON - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je na komemoraciji u Tucsonu u Arizoni, odao počast žrtvama subotnjeg napada na politički skup u tom gradu, pozivajući Amerikance na prevladavanje međusobnih podjela i na unošenje više civiliziranosti u javnu raspravu. Većinu govora Obama je posvetio odavanju počasti pojedinim žrtvama, a posebno najmlađoj među njima, 9-godišnjoj djevojčici Christine Taylor Green. Tragični događaj u Tucsonu otvorio je nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike, kakva se rabila u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji za kongresne izbore, u poticanju nasilja, pri čemu su liberalni političari i mediji okrivili konzervativce i pokret 'Tea Party' za stvaranje klime nesnošljivosti. Obama je upozorio Amerikance da moraju nadvladati svoje podjele i da "tragediju u Tucsonu ne smiju koristiti kao još jednu prigodu da se okrenu jedni protiv drugih". Pozvao je na više smjernosti, umjesto upiranja prstima jednih na druge i okrivljavanja za pokolj, upozorivši da motivi napadača još nisu poznati. Poručio je sugrađanima da u vremenima oštre polarizacije stajališta treba na trenutak stati i osigurati da se jedni drugima obraćaju tako da liječe rane, a ne da ih otvaraju.

TOKIO - Sjeverna Koreja mora dokazati da je ozbiljna u vezi nastavka pregovora o svom nuklearnom programu, rekao je u četvrtak u Tokiju američki ministar obrane Robert Gates. "Moraju postojati konkretni dokazi da je konačno ozbiljna u vezi pregovora", rekao je šef Pentagona na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim kolegom Toshimi Kitazawom. Gates je dodao da Sjedinjene Države, Japan, Južna Koreja i Kina imaju zajednički interes u osiguranju mira i stabilnosti na korejskom poluotoku. Tijekom posjeta Pekingu, prvoj etapi turneje u okviru koje će nakon Tokija otići u Seul, Gates je izjavio da je Južna Koreja postala manje tolerantna na provokacije Pjongjanga, nakon što su sjeverne snage bombardirale otok i torpedirale korvetu južnokorejske mornarice u ožujku prošle godine, kad je poginulo 46 mornara. Na pitanje o stajalištu Washington u slučaju da Južna Koreja upotrijebi lovce bombardere ili druga sredstva obrane u odgovoru na napad Sjeverne, Gates je rekao da svaka zemlja ima pravo braniti se, ali da SAD diplomatskim naporima pokuaša spriječiti novu provokaciju Pjongjanga.

TUNIS - U sukobima prosvjednika i policije u srijedu je u Tunisu poginulo pet osoba, javile su sinoć agencije pozivajući se na izjave očevidaca. Prema izjavama svjedoka nakon što je policija zapucala na prosvjednike u pustinjskom gradu Douzu ubijene su najmanje četiri osobe, među kojima i jedan sveučilišni profesor. Još jedan mladić ubijen je u gradu Thala, a policija je na njega otvorila vatru jer nije poslušao naređenje da ode kući. No, njegov brat kazao je u telefonskoj izjavio za Reuters da je ubijeni 23-godišnjak bio gluh. Nakon niza prosvjeda policija je uvela policijski sat u glavnom gradu i ostalim mjestima gdje su ljudi ustali protiv 20-godišnjeg autoritarnog režima osuđujući visoku nezaposlenost, korupciju i "represivnu vladu" te zatražili odlazak Ben Alija, koji vlada već 23 godine.

BRISBANE - Najviša razina poplavnih voda u trećem po veličini gradu Australije u četvrtak je bila ispod najgore razine koje se Brisbane pribojavao, rekla je policija, no nabujale rijeke ipak će donijeti nova razaranja. "Rijeka Brisbane sada je dosegla najvišu točku", rekla je policija u izjavi, a razina vode u središtu dvomilijunskog grada dosegla je 4,45 metara. To je ispod ranije očekivane najviše vrijednosti od iznad pet metara i manje od najviših vrijednosti iz 1974. koje su izazvale goleme štete.

BAGDAD - Američki potpredsjednik Joe Biden doputovao je u četvrtak u svoj prvi posjet Iraku od reizbora premijera Nurija al-Malikia na njegov drugi mandat. Biden, kojega je predsjednik SAD-a Barack Obama imenovao svojim ključnim čovjekom za Irak, trebao bi s iračkim dužnosnicima razgovarati o pripremama za puno povlačenje američke vojske do kraja godine, osam godina nakon svrgavanja Saddama Husseina. U Iraku je ostalo manje od 50 tisuća pripadnika američkih snaga, dok ih je u siječnju 2009. kada su Obama i Biden preuzeli dužnost bilo 144 tisuće. Od kraja kolovoza prošle godine američki su vojnici usredotočeni na savjetovanje i pomoć iračkim snagama.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙