FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješna aukcija portugalskih obveznica potaknula Wall Street

Autor: scvi
NEW YORK, 13. siječnja 2011. (Hina) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer je ulagače oraspoložila uspješna aukcija portugalskih obveznica, što je ublažilo strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones indeks ojačao je 0,72 posto, na 11.755 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 1.285 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 2.737 bodova.

Portugal je jučer uspješno prodao obveznice u vrijednosti većoj od 1,2 milijarde eura, i to po nižim cijenama nego što su mnogi očekivali. To je ublažilo strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni, pa se europska valuta oporavila.

Tečaj eura porastao je više od 1 posto, probivši se iznad razine od 1,31 dolara. To je ulagače navelo na ulaganje u riskantnije investicije.

Glavna meta su im bile dionice banaka jer su analitičari Wells Farga povećali preporuku za taj sektor, navodeći kao razlog pad kreditnih troškova uz istodobni rast kreditiranja.

Ojačao je i naftni sektor. Cijena dionice Exxon Mobila porasla je 1,2 posto, nakon što je terminska cijena nafte dosegnula 91,80 dolara po barelu, najvišu razinu u 27 mjeseci.

Nada da će jačanje oporavka svjetskog gospodarstva povećati potražnju potaknula je i rast cijena poljoprivrednih proizvoda. Jučer su cijene žitarica i soje dosegnule najviše razine u 30 mjeseci.

To je potaknulo rast cijena dionica u agrarnom sektoru, pa je dionica Monsanta poskupila 3,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 posto, na 6.050 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,83 posto, na 7.068 bodova, a pariški CAC 2,15 posto, na 3.945 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙