FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: olakšanje nakon uspješnog zaduživanja Portugala

Autor: scvi
NEW YORK, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su snažno porasli nakon uspješno provedene aukcije portugalskih državnih obveznica, a investitore ohrabruju i pozitivne vijesti iz američkog bankarskog sektora.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u plusu 59 bodova, a tehnološki Nasdaq 13 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 6,7 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

I na europskim burzama cijene dionica su uzletjele, predvođene bankarskim sektorom, zbog snažne potražnje investitora za portugalskim državnim obveznicama. Lisabon je prodao 1,25 milijardi vrijednih obveznica s rokom vraćanja od 5 i 10 godina.

Optimizam kod investitora potiču i nade da će ministri financija eurozone idućega tjedna povećati vrijednosti fonda za financijski spas posrnulih članica eurozone. Vrijednost tog fonda sada iznosi 750 milijardi eura.

Londonski Ftse indeks trenutno je na dobitku 0,42 posto, na 6.039 bodova, frankfurtski DAX 1,32 posto na 7033 boda, a pariški CAC 1,36 posto, na 3.914 bodova.

„Portugal je očito najznačajniji faktor koji određuje raspoloženje na burzama, a s obzirom na nedavno ponovno jačanje zabrinutosti oko dužničke krize u Europi. Kako je današnja aukcija završila s uspjehom, popustio je pritisak prodavatelja dionica“, kaže Rick Meckler, predsjednik Uprave investicijske tvrtke LibertyView Capital Management.

U većem fokusu investitora danas bi se mogle naći dionice američkih banaka, nakon što je izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon izjavio da bi ta banka mogla isplatiti godišnju dividendu između 75 centi i 1 dolara, nakon što Fed završi test na otpornost banke na buduće krize. Cijena dionice te banke ojačala je u elektroničkom predtrgovanju 1,2 posto, na 44,11 dolara.

Pozitivnom sentimentu pripomaže i odluka analitičara Wells Fargoa o podizanju investicijskog rejtinga američkom bankarskom sektoru.

„Trend kod bankarskih dionica značajno se poboljšava“, ocjenjuje Meckler.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka uvoznim i izvoznim cijenama u SAD-u u prosincu, te Fedove 'bež knjige' o regionalnim gospodarskim uvjetima.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙