FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: pad cijena sirovina spustio terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 5. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u minusu zbog nastavljenog spuštanja cijena sirovina na svjetskim burzama, što izaziva pad cijena dionica rudarskih kompanija.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 68 bodova, a tehnološki Nasdaq 12,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 8,8 boda i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Reuters/Jefferies CRB indeks roba u utorak je zabilježio najveći dnevni postotni pad od sredine studenoga prošle godine, nakon što je u ponedjeljak dotaknuo najvišu razinu u zadnjih 26 mjeseci.

Cijene hrane u svijetu u prosincu su ojačale šesti mjesec zaredom, a Ujedinjeni narodi izvijestili su da je indeks cijena ključne hrane u nominalnom iznosu dosegnuo rekordnu razinu.

No, od utorka su cijene hrane i ostale strateške robe u negativnoj korekciji. Tako je cijena barela nafte, nakon jučerašnjeg pada za 2,4 posto, danas oslabila novih 1,4 posto, dok je cijena bakra danas potonula dva posto.

To je spustilo cijene dionica proizvođača sirovina, pa je dionica Alcoe u elektroničkom predtrgovanju pojeftinila 2,2 posto, na 16,15 dolara.

Za nove smjernice investitori čekaju objavu izvješća ADP agencije za zapošljavanje o broju novih radnih mjesta u privatnim američkim kompanijama u prosincu. Ekonomisti procjenjuju da je prošloga mjeseca kreirano 100.000 novih radnih mjesta, nakon 93.000 u studenome.

„Tržište bi moglo okrenuti smjer ako vidimo dobre brojke o zaposlenosti. Svi sad gledaju i u cijene sirovina, a ako se počnu oporavljati i to bi moglo pružiti podršku tržištu dionica. Vidimo pojačanu volatilnost“, ističe Ricke Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Capital Management.

Od ostalih pokazatelja, danas se očekuje i objava ISM indeksa upravljanja nabavom u američkom uslužnom sektoru. Ekonomisti procjenjuju da će dosegnuti 55,6 bodova za prosinac, nakon 55 bodova u studenome.

Na europskim burzama cijene dionica su u minusu, a ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena sirovina. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,56 posto, na 5.980 bodova, frankfurtski DAX 1,57 posto, na 6.866 bodova a pariški CAC 1,2 posto, na 3.868 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙