FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor razgovarala je u ponedjeljak poslije podne telefonom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem o rješavanju slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Zajedničko stajalište, prema priopćenju, jest da o ovom slučaju, kao i o ostalima, razgovore nastave ministri pravosuđa dviju zemalja. Uvažavajući načelo transparentnosti, predsjednik Tadić i premijerka Kosor složili su se da hrvatski i srbijanski ministri pravosuđa usklade stvarne popise osoba protiv kojih je započet bilo kakav postupak, navodi se u priopćenju.

O razgovoru je izvijestio i ured srbijanskog predsjednika, koji navodi da je do razgovora došlo na poticaj predsjednice hrvatske vlade. Tadić je, prema navodima njegova ureda, istaknuo kako ovaj i druge slučajeve trebaju razmatrati nadležna ministarstva i državna odvjetništva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sustave obiju zemalja.

BEOGRAD - Srbija je spremna hrvatskome pravosuđu ustupiti slučaj Tihomira Purde, nedavno uhićenog u BiH na temelju tjeralice srbijanskog tužiteljstva, neslužbeno doznaje Hina u ponedjeljak u Beogradu. Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u ponedjeljak kako je sigurna da su obje strane spremne sve probleme riješiti u što kraćem roku. Hina neslužbeno doznaje da bi Srbija Hrvatskoj mogla prepustiti slučaj te da bi o tome moglo biti riječi u srijedu u na sastanku mješovitoga povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa optuženih za ratne zločine u Zagrebu. Malović je rekla da će s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem u srijedu u Zagrebu razgovarati o svim otvorenim pitanjima, uključujući i slučaj Tihomira Purde, te "o daljnjem intenziviranju saradnje dvaju ministarstava", među ostalim i glede utvrđivanja predmeta u kojima su raspisane tjeralice. Oni će, kako je najavilo srbijansko ministarstvo, sudjelovati na sastanku mješovitoga povjerenstva Srbije i Hrvatske za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

PODGORICA - Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar ne isključuje mogućnost da hrvatska tvrtka Konstruktor bude podizvođač ako Crna Gora sklopi međudržavni sporazum s Kinom o izgradnji autoceste od Bara do granice sa Srbijom. "S Kinezima nikad nismo razgovarali o tome tko bi bio njihov podizvođač ako preuzmu gradnju autoceste Bar - Boljare. Ni Konstruktor nije dao takve najave, ali ne isključujem mogućnost da bude podizvođač", kazao je Lompar za podgorički dnevnik Dan. Ocijenivši pozitivnim što kineske tvrtke zanima crnogorska građevinska operativa, Lompar je ponovio da su one obećale da će relativno brzo dostaviti svoju ponudu te im je stavljena na raspolaganje sva dokumentacija koja je bila dostupna sudionicima natječaja. Ministar ne očekuje veća odstupanja u koncesijskom ugovoru od onog svojedobno potpisana s Konstruktorom.

BERLIN - Njemački tjednik "Der Spiegel" u broju od ponedjeljka tvrdi da su istrage u Njemačkoj o svojedobnim ubojstvima hrvatskih emigranata od strane jugoslavenske tajne službe u Njemačkoj prouzročile nemir među počiniteljima i žrtvama te izazvale prijetnje onima koji žele rasvijetliti djelovanje jugoslavenske Službe državne sigurnosti. List tako članak pod naslovom "Prijeteći poziv iz Zagreba", počinje zaključkom kako su istrage što ih njemačko državno odvjetništvo vodi o ubojstvima Hrvata u Njemačkoj u sedamdesetima i osamdesetima u Hrvatskoj "prouzročile nemir". "Der Spiegel" nadalje navodi kako je političar HDZ-a Andrija Hebrang od svoje vlade zatražio pružanje pomoći njemačkim vlastima u istragama. List je početkom prosinca objavio kako njemačko državno odvjetništvo vodi istragu protiv šest osoba povezanih s ubojstvima emigranata.

ZAGREB - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak pomoćnika egipatskog ministra vanjskih poslova za Europu Ahmeda Fathalu, priopćeno je iz MVPEI-a. Tijekom susreta pomoćnik ministra Fathala uručio je Jandrokoviću pismo egipatskog ministra vanjskih poslova Ahmeda Abula Gheita u kojem se potvrđuje privrženost Egipta daljnjem učvršćivanju političkih i gospodarskih odnosa u korist obiju država. Hrvatsko-egipatske bilateralne odnose sugovornici su ocijenili izvrsnima i u stalnu usponu. Ministar Jandroković posebno se osvrnuo na službeni posjet predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Egiptu u prosincu prošle godine, s temom daljnjeg razvoja i unaprjeđenja bilateralnih, multilateralnih, posebice gospodarskih odnosa između Hrvatske i Egipta. Također je naglasio važnost unaprjeđenja gospodarskih odnosa s državama koje imaju institucionalizirane veze s Europskom unijom, među kojima je i Egipat.

ZAGREB - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u ponedjeljak je raspravljao o popisu veleposlanika predloženih za nova veleposlanička mjesta u pet europskih prijestolnica, doznaje se iz izvora u Saboru. Vesela Mrđen-Korać bit će hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj, kamo odlazi s mandata u Kanadi, u Austriju iz Turske dolazi Gordan Bakota, Zlatko Kramarić s Kosova prelazi u Makedoniju, Aleksandar Stipetić s mjesta načelnika Odjela za jugoistočnu Europu u MVPEI-u odlazi u Albaniju, a Filip Vučak bit će veleposlanik pri Svetoj Stolici. On je obavljao veleposlaničku dužnost u Španjolskoj. U Chicago će kao konzulica otići Jelena Grčić-Polić. Isti izvor navodi da su kandidati već dobili agremane u spomenutim zemljama.

BERLIN - Njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner u ponedjeljak je ustvrdila kako njemački poljoprivredni proizvodi onečišćeni dioksinom "ni u jednom trenutku" nisu bili opasni za zdravlje potrošača. U odnosu na 4709 poljoprivrednih dobara, koliko ih je u Njemačkoj bilo zatvoreno na vrhuncu krize, u ponedjeljak ih je ostalo zatvoreno tek 1635, a stanje bi se trebalo nastaviti popravljati, iako je Aigner istaknula kako je "sigurnost (potrošača) važnija od brzine". Također je naglasila kako će "ova afera imati posljedica" i na pravosudnom području, jer su odgovorni za onečišćenje, iako još nisu u cijelosti otkriveni, "očito djelovali potpuno neodgovorno i beskrupulozno".

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je u Bijeloj kući primio svog francuskog kolegu Nicolasa Sarkozya, a glavne teme službenih razgovora dvojice predsjednika biti će globalna ekonomija i sigurnost. Očekuje se da će dvojica čelnika razgovarati o izazovima sigurnosti kao što je rat u Afganistanu, nemiri u Pakistanu i prijetnje militanata u sjevernoj Africi. Na gospodarskom planu, razmotrit će francuski plan za reformu svjetskog financijskog i monetarnog sustava te nastavak globalnog oporavka od recesije. Do Sarkozyeva službenog posjeta Washingtonu dolazi dok se Francuska sprema preuzeti predsjedavanje Skupinom osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G-8 i proširenom skupinom G-20, u kojoj su i najveća nova gospodarstva.

WASHINGTON - SAD u ponedjeljak minutom šutnje i zastavama na pola koplja odaje počast žrtvama pokolja u Tusconu u Arizoni, u kojem je u subotu psihički poremećeni mladić ubio šest i ranio 14 osoba na skupu birača kongresnice Gabrielle Giffords, koja je u napadu teško ranjena i u kritičnu je stanju. Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je s travnjaka Bijele kuće predvodio minutu šutnje za žrtve pokolja koji je potresao Arizonu i cijelu Ameriku, te otvorio nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike u poticanju nasilja i pitanju kontrole oružja. Zastave na državnim zgradama u Washingtonu i diljem SAD-a spuštene su na pola koplja. Jared Lee Loughner, 22-godišnjak optužen za ubojstvo šest osoba i ranjavanje 14 u ubilačkom pohodu na skup birača ispred mjesnog samoposluživanja u sjeverozapadnom dijelu Tucsona, u ponedjeljak popodne će biti izveden pred sud u Phoenixu kako bi se izjasnio o krivnji. Otkako je uhićen i pritvoren, brani se šutnjom.

BERLIN - Nakon obilnih kiša i naglog topljenja snijega, vodostaji rijeka u Njemačkoj u ponedjeljak su u stalnom porastu, a posebice je teško u sljevovima Mosela i Rajne, rijeka koje su se djelomično izlile iz korita te poplavile dijelove Koblenza. "Stanje će se dodatno pogoršati tijekom dana", rekao je glasnogovornik policije u Koblenzu. Dijelovi Koblenza, na ušću Mosela u Rajnu, poplavljeni su od nedjelje poslijepodne. Najviši vodostaj Rajne u Koblenzu očekuje se u ponedjeljak poslijepodne, kad bi ta rijeka trebala porasti na 7,55 metara. Nizvodno od Koblenza, u Koelnu i Duesseldorfu, najviši vodostaj očekuje se u noći s ponedjeljka na utorak. Teško je i na istoku zemlje, gdje ledene sante na Odri sprječavaju neometani odljev vode pa se strahuje od novog izlijevanja rijeke.

WASHINGTON - Snježno nevrijeme zahvatilo je u ponedjeljak savezne države na jugoistoku SAD-a te izazvalo velike teškoće u cestovnom prometu i dovelo do otkazivanja tisuća letova. Guverneri Louisiane, Alabame, Georgije i Tennesseeja proglasili su izvanredno stanje, a škole i sveučilišta otkazali su nastavu. Snijeg i led prekrili su više gradova, izazivajući prometni kolaps i blokade prometnica sa zaustavljenim vozilima. Iako se radi o 10 do 20 cm snijega i jutarnjoj poledici, u tim područjima s iznimno blagim zimama, vozači i javne službe nisu pripremljeni za zimske uvjete. Nastavak snježnih padaline i temperature ispod nule, najavljene su i za utorak u nekim od pogođenih područja.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu branio je u ponedjeljak graditeljski projekt koji je kritizirala američka državna tajnica Hillary Clinton i pritom istaknuo kako Izraelci imaju pravo živjeti svagdje u Jeruzalemu. Srušivši napušteni hotel, izraelski buldožeri pripremili su teren za gradnju novih 20 kuća za Židove u istočnom Jeruzalemu, području koje su Izraelci zauzeli ratom 1967., a Palestinci ga žele za glavni grad buduće neovisne države. Clinton, koja se nalazi u Abu Dabiju u obilasku saveznika u Perzijskom zaljevu, ocijenila je izraelski potez "zabrinjavajućim razvojem događaja" i istaknula da se on "potkopava mirovni napori za postizanje rješenja dviju država".

KABUL - Potpredsjednik SAD-a Joe Biden doputovao je u ponedjeljak u nenajavljen posjet Afganistanu gdje će se sastati s predsjednikom Hamidom Karzajem, priopćila je Bijela kuća koja posjet nije najavila iz sigurnosnih razloga. Bidenov posjet, tijekom kojega će razgovarati i sa zapovjednikom američkih snaga u Afganistanu generalom Davidom Petraeusom i veleposlanikom Karlom Eikenberryjem, događa se četiri dana pošto je Pentagon najavio slanje još 1400 marinaca na jug zemlje radi "potpore već ostvarenu napretku". Biden će se sastati i s američkim vojnicima i civilima te posjetiti logor za uvježbavanje afganistanske vojske, po priopćenju Bijele kuće.

LONDON - London i Peking potpisali su ugovore vrijedne 3,1 milijarde eura koji će očuvati brojna radna mjesta u Velikoj Britaniji, objavila je vlada te zemlje u ponedjeljak za posjeta kineskog čelnika tijekom kojeg je dogovorena i desetogodišnja posudba dviju divovskih panda zoološkom vrtu u Škotskoj. Potpredsjednik kineske vlade Li Keqiang stigao je u nedjelju u četverodnevni posjet Velikoj Britaniji, nakon Španjolske i Njemačke u sklopu svoje medijski pozorno praćene europske turneje. Potpisani ugovori "očuvat će 700 radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu i potencijalno stvarati nova" radna mjesta, rekao je potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg koji je predsjedao potpisivanju ugovora.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙