FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BRISBANE - Vodene bujice probile su nasipe u srijedu i preplavile Brisbane, treći po veličini australski grad, a ugroženo stanovništvo napustilo je predgrađa najviše pogođena poplavom i spas potražilo na uzvisinama, javile su agencije. U Brisbaneu, gradu s dva milijuna žitelja, izravno je ugroženo 20 tisuća domaćinstava, po riječima gradonačelnika Campbella Newmana. Tisuće stanovnika napustile su svoje domove i sklonile se kod bližnjih, prijatelja i poznanika, te u uspostavljenim evakuacijskim centrima. Broj ugroženih stalno se revidira, i to na gore, rekao je Newman. "Spremamo se na poplave kakve se vide jednom u stoljeću", upozorila je Anna Bligh, premijerka savezne države Queenslanda, čiji je Brisbane glavni grad. "Očekujemo ogromne količine vode koje će poplaviti tisuće domova", naglasila je ona. Australska premijerka Julia Gillard pozvala je građane da pripaze na najslabije. "Ako ima netko u vašoj ulici za koga ste zabirnuti, možda starija osoba koju niste vidjeli neko vrijeme, pokucajte joj na vrata i uvjerite se da je sve u redu", zatražila je ona. Vrhunac poplave u Brisbaneu očekuje se sutra. Središte grada podsjeća na grad duhova, javljaju agencije. Poslovni prostori su potpuno prazni, ulice opustjele, a čuju se sirene koje stanovnike upozoravaju na opasnost.

TUCSON - Obitelj Jareda Leeja Loughnera, ubojice iz Arizone, u utorak je izrazila žaljenje zbog tog "gnusnog događaja", dok je istodobno kongresnica Gabriella Giffords, teško ranjena u glavu, počela pokazivati znake oporavka. "Nema riječi kojima možemo objasniti kako se osjećamo. Ne razumijemo zašto se to dogodilo. Duboko žalimo zbog žrtava i njihovih obitelji. Vrlo smo žalosni zbog njihova gubitka", navodi se u izjavi koje potpisuje "obitelj Loughner", u kojoj se dodaje kako bi, kada bi mogli, "željeli promijeniti gnusan događaj u subotu". Ovo je prva javna reakcija obitelji Jareda Leeja Loughnera (22) na pokolj u subotu na političkom skupu u Tucsonu, na kojem je poluatomatskim pištoljem ubio šest i ranio 13 osoba. Istodobno su liječnici izvijestili da je kongresnica Giffords, iako još uvijek u kritičnom stanju, počela pokazivati znake poboljšanja i samostalno disati. Američki predsjednik Barack Obama posjetit će u danas Tucson u Arizoni kako bi sudjelovao na komemoraciji žrtvama pokolja na političkom skupu. Bijela kuća je objavila da će se Obama pojaviti na komemoraciji žrtvama na Sveučilištu Arizoni, koja se održava pod nazivom "Zajedno mi rastemo: Tucson i Amerika". Očekuje se da će održati govor o snošljivosti kao odgovor na subotnju tragediju koja je potresla Ameriku i otvorila nacionalnu raspravu o ulozi zapaljive političke retorike u poticanju nasilja.

PEKING - Kina je u srijedu zabranila uvoz jaja i mesa peradi iz Njemačke, nakon što je u toj zemlji otkrivena kontaminacija tih proizvoda dioksinom. Odluka je donijeta kako bi se spriječilo da štetni sastojci uđu u Kinu, u svrhu zaštite života i zdravlja građana, objavila je kineska uprava za kvalitetu hrane na svojim internetskim stranicama. Kina je nakon Južne Koreje druga zemlja koja je zabranila uvoz jaja i mesa peradi iz Njemačke. U utorak je skandal s kontaminacijom dioksinom u Njemačkoj poprimio još veće razmjere nakon otkrića da je na jednoj farmi u Donjoj Saskoj zagađeno i svinjsko meso.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙