FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 11. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

MOSTAR

Mostarski odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac preuzeli su obranu hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, uhićena u Bosni i Hercegovini po međunarodnoj tjeralici koju su izdale sudske vlasti u Srbiji, izvijestio je u utorak odvjetnički ured Muselimović i Primorac. U kratku priopćenju iz odvjetničkog ureda najavljeno je da će tijekom srijede odvjetnici posjetiti Purdu u Zenici, gdje je u pritvoru po sudskom nalogu. Odvjetnik Muselimović u izjavi za medije u Mostaru nije želio komentirati slučaj Tihomira Purde dok ne prouči slučaj. Istodobno Purda je preko svoga odvjetnika po službenoj dužnosti Dražena Zubaka izrazio odlučno protivljenje izručenju Srbiji. Odvjetnik Zubak istaknuo je kako je Purda traumatiziran činjenicom da je i sam bio zatočenikom srpskih logora te kako ne vjeruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje.

Tihomir Purda se usprotivio izručenju Srbiji i na prošlotjednu ekstradicijskom ročištu na Sudu BiH. To znači da je Purdi određen pritvor od osamnaest dana, a to je ujedno rok u kojemu srbijansko pravosuđe mora BiH dostaviti službeni zahtjev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.

ZAGREB

U Hrvatskoj postoji odgovarajuće zakonodavstvo vezano za zaštitu svjedoka, a problem je u tome što se suđenja za ratne zločine održavaju i na sudovima na kojima suci i tužitelji nisu prošli odgovarajuću obuku, navodi se u izvješću posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Jean-Charlesa Gardetta, koji Hrvatskoj zamjera i objavljivanje identiteta zaštićenih svjedoka. Gardetto, posebni izvjestitelj za zemlje bivše Jugoslavije, trebao bi svoje izvješće pod naslovom "Zaštita svjedoka kao temelj za pravdu i pomirbu na Balkanu" predstaviti Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 26. siječnja u Strasbourgu. Gardetto navodi da je u regiji postignut važan napredak u uspostavi sustava zaštite svjedoka, ali je ipak potrebno znatno poboljšati zaštitu jer mnogi potencijalni svjedoci ne žele svjedočiti zbog slučajeva prijetnji, zastrašivanja, pa čak i ubojstava. Izvjestitelj je utvrdio da sustavi u zemljama regije "ne jamče uvijek odgovarajuću zaštitu svjedoka uključenih u procese za ratne zločine, kao i za organizirani kriminal, na nacionalnim sudovima". Gardetto također smatra da postoje znatne razlike u zaštiti svjedoka u zemljama regije, a nijedna od njih ne osigurava potpun sustav zaštite svjedoka.

ZAGREB

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić sa suradnicima boravi od 9. siječnja u višednevnom službenom posjetu SAD-u, na poziv načelnika Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a, priopćeno je u utorak iz MORH-a. Lucića je u ponedjeljak, prvog dana posjeta primio zapovjednik Združenog stožera OS SAD-a admiral Mike Mullen s kojim je razgovarao o nastavku bilateralne vojne suradnje, sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji ISAF u Afganistanu te mogućnostima i novim oblicima daljnje suradnje, stoji u priopćenju.

KABUL

Sjedinjene Američke Države spremne su, ako to Afganistan zatraži, i nakon 2014. godine ostati u toj zemlji, u kojoj je predviđeno na afganistanske snage prenijeti odgovornost za sigurnost zemlje, rekao je u u utorak američki potpredsjednik Joe Biden, koji je u ponedjeljak stigao u iznenadni posjet Afganistanu. "Nećemo otići ako ne želite da odemo 2014.", rekao je Biden na konferenciji za novinare održanoj s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem nakon razgovora u predsjedničkoj palači u Kabulu.

SAD osigurava dvije trećine od 140.000 vojnika međunarodnih snaga raspoređenih u Afganistanu.

SANAA

Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u utorak u nenajavljen posjet Jemenu kao prva državna tajnica koja je posjetila tu zemlju u zadnjih 20 godina, kako bi upozorila vladu u Sanai na važnost i hitnost borbe protiv Al-Kaide. Ta je zemlja suočena sa sigurnosnim prijetnjama, sa sve žešćim djelovanjem Al-Kaide, nasiljem secesionista na jugu i sukobima sa šijitskim pobunjenicima, kojima je zajednički uzrok veliko siromaštvo.

TUNIS

Stanje u u Tunisu, gdje je u protekla tri dana poginulo više desetaka ljudi, u utorak je kaotično i vrlo napeto. Sukobi su izbili između policije i prosvjednika zbog teškog ekonomskog stanja i rekordne nezaposlenosti u zemlji. Očevidci prenose da je specijalna policija suzavcem rastjerivala prosvjednike u dva grada na zapadu zemlje, unatoč obećanju predsjednika da će se do kraja 2012. otvoriti 300.000 novih radnih mjesta. Neimenovani lokalni dužnosnik izjavio je da je u Gaserinu, udaljenu 290 kilometara od glavnog grada, zavladao nered i da snajperisti pucaju s krovova zgrada, a policija otvara vatru na pogrebne povorke. Po njegovim riječima, samo u tome gradu smrtno je stradalo više od 50 ljudi.

TEHERAN

Drugi krug razgovora između Irana i skupine 5+1 (SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) o nuklearnom pitanju održat će se 21. i 22. siječnja u Istanbulu, potvrdilo je u utorak iransko ministarstvo vanjskih poslova. "Dvije strane su se dogovorile da će se razgovori održati 21. i 22. siječnja", rekao je glasnogovornik ministarstva Ramin Mehmanparast tijekom svoje tjedne konferencije za novinare. "Pregovori između Irana i skupine 5+1 vodit će se o zajedničkim točkama koje su prihvatile obje strane", dodao je.

TBILISI

Trojica gruzijskih vojnika su poginula, a trinaestorica su ranjena u utorak u eksploziji minobacačke granate tijekom vojne vježbe u bazi nedaleko od Tbilisija, objavilo je gruzijsko ministarstvo obrane. Eksplozija se dogodila u vojnoj bazi Krtsabusu, gdje Gruzija uvježbava vojnike za misiju u Afganistanu. Oko 900 gruzijskih vojnika raspoređeno je od prošlog travnja u Afganistanu, i to većinom u nemirnoj južnoj pokrajini Helmandu.

LONDON

Britanski sud će o zahtjevu Švedske za izručenje Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, odlučivati 7. i 8. veljače, priopćio je u utorak londonski sud. Švedske vlasti žele ispitati Australca u okviru istrage zbog silovanja, optužbe koju Assange niječe. Dvije Šveđanke su ga optužile za seksualne odnose bez prezervativa. Sudac suda u Woolwichu, u Londonu, u utorak je službeno obavijestio Assangea nakon kratkog prvog saslušanja, da će se sud o izručenju očitovati 7. i 8. veljače. Osnivač WikiLeaksa trenutačno je u kućnom pritvoru u Engleskoj, u luksuznoj vili na osami. Nakon devetodnevnog boravka u pritvoru, pušten je 16. prosinca uz jamčevinu od 240.000 funta (2,17 milijuna kuna).

JUBA

Naoružani napadači ubili su iz zasjede deset Južnosudanaca koji su putovali sa sjevera na jug kako bi glasovali na referendumu o neovisnosti južnog Sudana, rekao je ministar te zasad autonomne pokrajine u utorak, trećeg dana referenduma. Napad se dogodio u sjevernom Sudanu i vlasti tog područja odgovorne su za žrtve, rekao je ministar. Predstavnik arapskih nomada Miserija odbacio je optužbe za napad kao laž. Zadnji napad dogodio se nakon četverodnevnih sukoba između Miserija i južnosudanske policije i mladeži u pograničnom području Abjeija.

HAITI

Europska komisija u utorak je izrazila žaljenje zbog činjenice da, godinu dana nakon potresa u kojem je smrtno stradalo 225.550 osoba, a 2,3 milijuna je ostalo bez krova nad glavom, politička nestabilnost u Haitiju onemogućuje dopremu EU-ove humanitarne pomoći onima kojima je potrebna. Kaotični izborni postupak u Haitiju odmaže u stabilizaciji zemlje. Međunarodna organizacija za migracije objavila je kako u izbjegličkim logorima i u vrlo teškim uvjetima i dalje živi više od 800 tisuća Haićana, a stanje uvelike otežava i epidemija kolere od koje je, od izbijanja u listopadu, umrla 3651 osoba, a oboljelo ukupno 171.304 ljudi, po najnovijim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ta organizacija procjenjuje da vrhunac epidemije kolere tek slijedi.

ATENA

Sindikati javnih službenika u Grčkoj održat će u veljači 24-satni štrajk zbog vladinih mjera štednje, objavila je u utorak visoka sindikalna dužnosnica. Vlada je snizila plaće u javnom sektoru, zamrznula mirovine i povisila poreze u zamjenu za 110 milijarda eura vrijedan paket pomoći EU-a i MMF-a koji je prošle godine spriječio bankrot Grčke, a nove mjere proračunske štednje planiraju se i ove godine.

BERLIN

U poplavama nakon topljenja snijega i jakih kiša u četiri dana u Njemačkoj poginule su četiri osobe, a razina vode u nekim rijekama i u utorak raste. Povijesno središte Wertheima, grada na sjeveru regionalne države Baden Wuertemberga, u utorak ujutro bilo je pod vodom. Oko tisuću ljudi od 24.000 stanovnika toga grada pogođeno je poplavama. Vodostaj rijeke Maine u Bavarskoj također raste, a stanje se poboljšava u nekim regijama, posebice u gradovima Koelnu i Bonnu. Najmanje su četiri osobe poginule ili nestale od početka vikenda, a sve je manje nade da su nestale osobe žive.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙