FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30

Autor: vlar
ZAGREB, 11. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SARAJEVO - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija nenajavljeno su se u u ponedjeljak navečer sastali u Sarajevu, no nakon višesatnih razgovora iza zatvorenih vrata nisu postigli nikakav konkretan dogovor o uspostavi nove vlasti u BiH. Sastanak koji je održan u središnjici SDP-a uslijedio je nakon što su predsjednici najjačih stranaka s hrvatskim i srpskim predznakom potvrdili postizborno savezništvo te pozvali SDP i SDA da im se pridruže u uspostavi "velike koalicije". Dragan Čović je u večernjim satima mogao samo potvrditi da ozbiljnijeg pomaka u odnosima sa SDP-om i SDA nema te je ponovio kako stabilne vlasti ni u Federaciji BiH ni u državi ne može biti bez HDZ-a BiH. "Za mene je nezamislivo da netko zamišlja da može bez HDZ-a napraviti vlast. Mislim da ne može i to ćemo dokazati", kazao je Čović novinarima. Ocijenio je kako je stanje u državi zbog odgode uspostave vlasti postalo ozbiljno te da više o tome nije moguće razgovarati u "ležernoj atmosferi". Sulejman Tihić izjavio je ipak kako je veći optimist nego što je to bio prije večernjeg susreta s Čovićem i Lagumdžijom. "Dogovorili smo se da nastavimo ove razgovore", kazao je predsjednik SDA konstatirajući kako je nužno u pregovore uključiti i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Zlatko Lagumdžija nije uopće komentirao mogućnost uspostave nove vlasti istaknuvši kako je njegov prioritet bio uvjeriti HDZ BiH i SDA da kao najveći partneri u odlazećoj vladi Federacije BiH osiguraju uvjete za privremeno financiranje federalnih institucija dok se ne uspostavi nova entitetska vlast koja bi usvojila proračun.

BRISBANE - Policija je u utorak započela evakuaciju predgrađa trećeg po veličini australskog grada Brisbanea, ugroženog katastrofalnim poplavama koje više od tri tjedna haraju saveznom državom Queensland i u kojima je dosad poginulo 12 osoba. "Dvanaest je ljudi poginulo, a više od 70 nestalo. Situacija je očajna, a broj mrtvih mogao bi i dalje rasti", izjavila je u utorak na konferenciji za novinare premijerka Queenslanda Anne Bligh, koja je izrazila bojazan da je pred stanovnicima još jedan strašan dan. Smatra da će vodena bujica u glavnom gradu Queenslanda Brisbaneu vrhunac dosegnuti u srijedu ili četvrtak, te je zatražila da se sve raspoložive snage pošalju u ugroženu regiju kako bi se pronašle nestale osobe.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da SAD i Francuska ove godine moraju surađivati u rješavanju hitnih globalnih financijskih pitanja, dok se svijet izvlači iz gospodarske krize. Obraćajući se novinarima u Ovalnom uredu Bijele kuće uz francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Obama je rekao kako očekuje suradnju s Francuskom u pripremi dnevnog reda predstojećih summita skupina G-8 i G-20, kojima ove godine predsjedava Francuska. "Postoji još uvijek previše neravnoteža u svjetskom gospodarstvu koje opterećuju izglede za rast", rekao je Obama nakon jednosatnog razgovora sa Sarkozyjem u Bijeloj kući. Sarkozy je kazao kako će Francuska i SAD zajedno raditi na idejama za monetarne reforme. Istaknuo je da razumije "ključnu ulogu" dolara, koji je "svjetska valuta broj 1". "Znam koliko važnu ulogu ima SAD. Znam koliko važnu ulogu američki dolar u svjetskom gospodarstvo", rekao je Sarkozy. Jedan je od glavnih elemenata francuskog prijedloga rekonstrukcije globalnog monetarnog sustava smanjivanje dominacije dolara kao rezervne valute, novca s koji se drži u rezervama za otplatu međunarodnih dugova. Pitanja globalnih monetarnih reformi naći će se na dnevnom redu summita G-20 u Cannesu od 3. do 4. studenoga.

LJUBLJANA - Maloprodajne cijene naftnih derivata u Sloveniji od ponoći su se ponovno povećale, pri čemu su nove cijene 95 i 98-oktanskog benzina dosegnule novu rekordnu vrijednost.

Nova cijena najprodavanijeg bezolovnog supera 95 povećala se za 1,6 centi (oko 12 lipa) i iznosi 1,279 eura (9,45 kuna), dok super 98 poskupljuje za 1,2 centa (oko 8,9 lipa) po litri - na 1,291 eura (9,54 kuna), objavili su distributeri Petrol i OeMV. Dizelsko gorivo poskupljuje pak za 0,4 centa (oko 3 lipe) - na 1,237 eura (9,14 kuna) za litru. Nova je cijena litre loživa ulja 0,281 eura (poskupljenje od 0,1 centi), dok je cijena autoplina ostala nepromijenjena - 0,814 eura za litru. Cijene naftnih derivata u Sloveniji mijenjaju se svakih 14 dana ovisno o kotaciji nafte na svjetskom tržištu i tečaju američkog dolara, a veća poskupljenja u zadnje vrijeme izazvala je i nova politika trošarina slovenske vlade.

UJEDINJENI NARODI - Čelnik UN-a Ban Ki-moon osudio je izraelsko rušenje Shepherd Hotela u istočnom Jeruzalemu i rekao da taj čin samo pojačava napetosti između Izraela i Palestinaca, rekao je glasnogovornik UN-a u ponedjeljak. Shepherd Hotel, koji je srušen u okviru projekta gradnje naselja najavljenog 2009. godine, Izrael je proglasio "posjedom odsutnog vlasnika" nakon što je zauzeo i anektirao istočni Jeruzalem. Izrael cijeli Jeruzalem smatra svojom prijestolnicom što nije međunarodno priznato. "Glavni tajnik osuđuje jučerašnje rušenje Shepherd Hotela u okupiranom istočnom Jeurzalmu kako bi se oslobodio prostor za nova naselja u srcu palestinske četvrti što samo pojačava napetsoti", rekao je novinarima glasnogovornik Martin Nesirky. Dodao je kako je Ban Ki-moon ponovio svoje ranije pozive izraelskoj vladi da zamrzne sve aktivnosti naseljavanja na palestinskim teritorijima.

(Hina) xvl yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙