FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 9. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

WASHINGTON

Američka kongresnica Gabrielle Giffords u subotu je ustrijeljena je u glavu na skupu birača u Tucsonu na jugu Arizone, kada je 22-godišnji napadač otvorio vatru iz poluautomatskog pištolja, usmrtivši šest, a ranivši 12 sudionika skupa, objavila je policija. Ubilački pohod na sastanak kongresnice s biračima iz njezine izborne jedinice, koji je jedan od temeljnih instituta američke demokracije, uzdrmao je SAD i izazvao brojne osude od one predsjednika Baracka Obame i čelnika Kongresa, do guvernera, senatora i njezinih kolega kongresnika. Giffords (40) je operirana u Sveučilišnom medicinskom centru u Tucsonu, a kirurg Dr. Peter Rhee, rekao je novinarima da liječnici s "optimizmom" gledaju na izglede za njezin opravak. On je kazao da joj je glava prostrijeljena ta da je metak prošao kroz mozak, ali da je odgovarala na komande liječnika.

DŽUBA

Birači su u nedjelju ujutro počeli glasati na referendumu o neovisnosti južnog Sudana koji bi mogao dovesti do podjele najveće afričke zemlje. Tisuće ljudi, među kojima su mnogi probdjeli cijelu noć, strpljivo su čekali više sati očekujući otvaranje birališta u 8.00 sati po mjesnom vremenu (6.00 sati po srednjoeuropskome) u prijestolnici južnog Sudana Džubi. Birališta su otvorena i u Kartumu, glavnom gradu sjevernog Sudana, ali su bila pusta, javili su dopisnici svjetskih agencija. Oko četiri milijuna pristaša neovisnosti juga koji žive u južnom Sudanu, na sjeveru i u inozemstvu, pozvani su da na referendumu odluče između očuvanja jedinstva zemlje i odcjepljenja juga. Referendum tako dovodi u pitanje granice zacrtane u vrijeme zapadne kolonizacije Afrike. Analitičari i politički čelnici u Kartumu predviđaju pobjedu pristaša neovisnosti, što bi značilo stvaranje nove, 193. države u svijetu, već u srpnju, kada po mirovnom ugovoru kojim je zaustavljen građanski rat na jugu istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje. U građanskom ratu koji je trajao više desetaka godina, sukobili su se sjever, na kojemu uglavnom žive muslimani i jug, gdje većinu čine kršćani i pripadnici tradicionalnih vjerovanja.

TUNIS

Najmanje su četiri osobe izgubile život, a šest je teško ranjeno iz vatrenog oružja u subotu, u novim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Tunisu, gdje ne jenjava dosad neviđena pobuna protiv nezaposlenosti, objavljeno je u nedjelju. Na javnom skupu u prijestolnici u subotu sindikalna središnjica Glavne unije tuniških radnika (UGTT) pružila je potporu "legitimnim" zahtjevima prosvjednika. Četiri su osobe ubijene kada su redarstvene snage zapucale na prosvjednike u središtu Tale, blizu Kaserina, na zapadu zemlje, rekao je Belgacem Sayhi, sindikalni vođa. Prvi put od početka nemira oko javnih zgrada raspoređena je vojska.

TEHERAN

Amerikanka uhićena na sjeverozapadu Irana uz granicu s Armenijom i Azerbajdžanom priznala je da se bavila špijuniranjem, rekao je u nedjelju general Ahmad Garavand, pomoćnik glavnog zapovjednika iranskih graničara, za državnu televiziju. "Ženu, stranu državljanku, uhitila je graničarska ophodnja pošto je snimala objekte Islamske Republike, granične prijelaze, tržnice i ljude", rekao je general Garavand. "Posjedovala je najnoviju opremu" i "priznala je čin na prvom saslušanju", dodao je čelnik iranskih graničara. Za ženu je rekao da ima četrdesetak godina i da se zove Hal Talayan. Državna televizija potvrdila je u nedjelju da je "Amerikanka ušla u Iran preko armenske granice". Američki State Department u subotu je pak zanijekao te informacije tvrdeći da žena nije u Iranu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙