FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 26. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je u Vatikanu podijelio obrok s 250 siromaha kojima pomaže zajednica Majke Terezije, u povodu obilježavanja 100. godišnjice rođenja "svetice siromaha", Majke Terezije, izvijestio je Vatikan. "Milosrđe je snaga koja mijenja svijet", rekao je Papa tijekom ručka, iskoristivši priliku da oda počast Majci Tereziji te njezinu skromnom načinu životu. Za Papinim stolom sjedilo je petnaestak osoba, od kojih su neki bili s Haitija, neki iz Indije, Etiopije, Obale Bjelokosti, iz Gabona i iz Kine, izvijestila je agencija i.media.

JERUZALEM - Cijeli svijet mogao bi priznati palestinsku državu za godinu dana, upozorio je u nedjelju izraelski ministar industrije i trgovine Benjamin Ben Eliezer i pozvao na nastavak mirovnih pregovora s Palestincima koji su u potpunosti blokirani. Upozorenje je uslijedilo nakon što su nedavno četiri južnoameričke zemlje - Brazil, Argentina, Bolivija i Ekvador - priznale Palestinu kao neovisnu državu, a urugvajske vlasti namjeravaju slijediti njihov primjer. "Ne bih bio iznenađen da u godini koja je pred nama, cijeli svijet, uključujući i SAD, prizna palestinsku državu", kazao je Ben Eliezer, ministar iz redova laburista (lijevi centar), manjinskog partnera u vladi Benjamina Netanyahua. Izraelci se protive međunarodnom priznanju Palestine, uz objašnjenje da bi uspostavljanje palestinske države trebao biti ishod mirovnih pregovora.

LONDON - Štrajk vozača londonske podzemne željeznice u nedjelju poremetio je gotovo sve njezine linije, javlja BBC. Sindikat vozača Aself pozvao je na 24-satni štrajk i traži trostruku dnevnicu i dodatni slobodni dan za rad na državni praznik, kao što je današnji "Boxing Day" u Velikoj Britaniji. Gradonačelnik Boris Johnson optužio je sindikat za "monstruozne" zahtjeve, a uprava podzemne željeznice optužuje vozače da su stanovnike Londona doveli u talački položaj i da ne poštuju dogovor o plaćama. Od rujna je prometovanje londonskog metroa, koji dnevno prevozi oko 3,5 milijuna ljudi, bio u prekidu četiri puta zbog štrajkova za očuvanje radnih mjesta i povećanje plaća. Današnji štrajk pomrsio je račune i trgovcima koji su očekivali velike gužve prvog dana rasprodaja.

PARIZ - Zrakoplov predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagba blokiran je u baselskoj zračnoj luci na zahtjev "legitimnih vlasti", tj. na zahtjev 'tabora' Alassana Ouattare, izvijestilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova. Zračnom lukom Basel-Muelhausen zajednički se koriste Francuska i Švicarska. Gbagbov zrakoplov je ondje sletio zbog tehničke kontrole. "Legitimne vlasti su od nas tražile da blokiramo polijetanje zrakoplova, a to smo i učinili, kao odgovor na njihov zahtjev", rekao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero. Zrakoplov će proći inspekciju udruge Jet Aviation, specijaliziranu za konstrukciju i održavanje privatnih zrakoplova, prenio je švicarski list Neue Zuericher Zeitung. Od predsjedničkih izbora održanih 28. prosinca, Obala Bjelokosti prolazi kroz tešku krizu. Neovisno Državno izborno povjerenstvo pobjednikom izbora proglasilo je Alassanea Ouattaru, a Ustavno vijeće poništilo je rezultat i proglasilo pobjednikom dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba.

KONSTANZ - Njemački vatrogasci već tri dana ne uspijevaju ugasiti u požar u srednjovjekovnom gradu Konstanzu, koji je uništio jednu povijesnu zgradu u starogradskoj jezgri. Svi se nadaju da će vatra biti u potpunosti ugašena do ponedjeljka, nakon čega će se početi raščišćavati ostaci zgrade iz XV. stoljeća u kojoj je vatra izbila. U požaru nije nitko smrtno stradao. Troje starijih stanara prebačeno je u bolnicu zbog lakših opeklina. U požaru su domove izgubila 54 stanara. Djelomično su uništene i dvije susjedne zgrade, kojima također prijeti urušavanje. Šteta se procjenjuje na oko pet milijuna eura. Uzrok požara još je nepoznat, no vatrogasci pretpostavljaju da su ga uzrokovale dekorativne svjećice postavljene na stepeništvu stare zgrade u povodu proslave Božića.

ZAGREB/MOSKVA - Novi kirgistanski premijer Almazbek Atambajev doputovat će u nedjelju u radni posjet Rusiji, priopćila je služba za odnose s javnošću ruske vlade, a prenose ruski mediji. Atambajev dolazi u Moskvu na poziv ruskog premijera Vladimira Putina. "Dvojica premijera sastat će se 27. prosinca i planiraju razmotriti važna pitanja u bilateralnoj suradnji", navodi se u priopćenju vlade. Atambajev je imenovan za novog premijera u listopadu kada je Kirgistan izabrao svoj novi parlament nakon referenduma na kojemu je zemlja prešla iz predsjedničke u parlamentarnu republiku.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙