FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21.00:

BUDIMPEŠTA

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso potvrdio je u petak u Budimpešti da će dati svu moguću potporu da bi se ostvario cilj mađarskog predsjedništva o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom."Htio bih potvrditi našu privrženost izgledima da Hrvatska postane članicom Europske unije. Dat ćemo svaku moguću potporu da bi se postigao cilj ulaska Hrvatske... Odlučni smo raditi ruku pod ruku s mađarskim predsjedništvom kako bi ono bilo uspješno", rekao je Barroso nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Europska komisija je u petak doputovala u Budimpeštu na sastanak s mađarskom vladom, koja je 1. siječnja preuzela izmjenično predsjedanje EU-om. Mađarski premijer je na konferenciji za novinare još jednom ponovio da je među ključnim zadaćama mađarskog predsjedništva, koje traje do 30. lipnja, završetak pregovora s Hrvatskom.

ZAGREB

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u petak talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Alessandra Pignattija Morana Di Custozu, od kojega je zatražio žurno djelovanje talijanskih vlasti kako bi se što prije uklonilo ometanje digitalnog signala hrvatskih televizija u Istarskoj županiji, priopćio je MVPEI. Na sastanku, na kojemu je veleposlanik ponovno izviješćen o nastavku ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija u Istarskoj županiji s odašiljača iz Italije, sudjelovali su i državni tajnik ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta i pomoćnik ravnatelja Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije Željko Tabaković. Državni tajnik Plenković zatražio je od talijanskih vlasti da žurno djeluju kako bi se što prije riješilo to pitanje, posebice zato što su ometani kanali dodijeljeni Hrvatskoj 2006. međunarodnim planom u okviru Međunarodne telekomunikacijske unije, navodi se u priopćenju. Veleposlanik je rekao da će razgovarati s nadležnim talijanskim tijelima te izvijestiti o tijeku rješavanja tog pitanja, stoji u priopćenju.

SARAJEVO

U bolnici u Sarajevu u petak je od posljedica uzrokovanih virusom svinjske gripe umro 65-godišnji muškarac, što je prvi slučaj u Bosni i Hercegovini u ovoj zimskoj sezoni. Ravnatelj sarajevske Opće bolnice Bakir Nakaš izjavio je kako je muškarac umro od teških posljedica upale pluća uzrokovane virusom H1N1. Bolnice u Bosni i Hercegovini dosad su prijavile šest potvrđenih slučajeva svinjske gripe, a proteklih dana pojačano je primanje pacijenata sa simptomima upale dišnih organa.

MOSTAR

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak da bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ne razumije prilike u BiH kad ga optužuje da s Miloradom Dodikom nastavlja ratnu politiku kakvu su provodili radikalni elementi na hrvatskoj i srpskoj strani. Dodao je kako je ponosan na sve što je radio za Bosnu i Hercegovinu i Mostar u kojemu živi te da nikad nije sudjelovao ni u čemu što šteti državi. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u intervju za sarajevsko Oslobođenje, odgovarajući na upit o Čovićevoj i Dodikovoj suradnji, rekao da su "radikali s jedne i druge strane međusobno surađivali" za vrijeme rata te da se to nastavlja. Mesić je ustvrdio kako Čovićevo približavanje Dodiku nema nikakve veze s interesom za BiH kao državom, nego je tek odraz puke želje za vlašću.

MOSTAR

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u petak u Mostaru nakon odvojenih susreta s čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i HDZ-a 1990. Božom Ljubićem kako njegova stranka ustraje na tome da te dvije hrvatske stranke sudjeluju u vlasti u BiH na svim razinama, unatoč tomu što se njihov koalicijski partner SDP BiH tomu protivio. SDA želi da se izborni rezultati što prije provedu u praksi i da nam partneri, uz ostale, budu HDZ BiH i HDZ 1990. te da zajednički gradimo državu. Vitalan je interes svih naroda primjena izbornih rezultata, rekao je Tihić. Objasnio je kako "ne bi bilo dobro" da se na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini pokuša ustrojiti vlast s različitim strankama.

BERLIN

Njemačko bi odvjetništvo, koje istražuje tvrtku odgovornu za onečišćenje životinjske hrane otrovnim dioksinom, moglo podignuti optužnicu protiv te tvrtke, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede. Panika zbog jaja s njemačkih farma, na kojima je perad hranjena otrovnom hranom, pojačala se kad je vlada u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini Schleswig-Holsteinu priopćila da je dio hrane onečišćen od ožujka - devet mjeseci duže nego što se prije mislilo. Vlasti su zatvorile 4700 farma u Njemačkoj, a tisuće komada peradi je pobijeno u osam njemačkih država kako bi se spriječilo trovanje jaja i mesa zaraženom hranom na peradarskim i stočnim farmama. Njemačka javna televizija ARD javila je da je Slovačka zbog skandala s dioksinom obustavila uvoz namirnica.

BUDIMPEŠTA

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u petak spremnost promijeniti zakon o medijima, koji je zadnjih dana žestoko napadan u Europi, ako Europska komisija u njemu pronađe nešto što je protivno europskim načelima i ako se u njegovoj primjeni pokaže da su neke od sadašnjih kritika opravdane. Premijer Orban je rekao da je za uspjeh predsjedništva jako važno da ne bude zasjenjeno nečim što nema izravne veze s ulogom zemlje predsjedateljice. Ustvrdio je kako je siguran da u novom zakonu nije ništa prijeporno, ali je izrazio spremnost da ga promijeni ako se pokaže istinitim to što mu se sada prigovora. Budimpešta je tek prije dva dana dostavila prijevod zakona o medijima na engleski jezik. Budući da je to vrlo opširan i složen zakon, mađarski dužnosnici ističu da većina prigovora nije zasnovana na činjenicima, nego na glasinama koje kruže.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je u povodu pravoslavnog Božića pozdravio renesansu vjere u Rusiji. "Vrlo sam zadovoljan zbog toga što sad možemo slaviti Božić, dan kad je Spasitelj došao na svijet, dan koji slave svi kršćani", rekao je Medvedev na božićnoj svečanosti u jednom sirotištu u središnjoj Rusiji.

ALEKSANDRIJA

Egipatski Kopti u petak slave pravoslavni Božić u ozračju žalosti i okruženi velikim snagama sigurnosti nakon prošlotjedna napada na njihovu crkvu u kojem je poginula 21 osoba. U Aleksandriji su desetci policajaca raspoređeni oko crkve Svetaca ispred koje se dogodilo krvoproliće, a u cijelom Egiptu koptska svetišta osigurava oko 70 tisuća policajaca i vojnika.

GAZA

Najmanje četiri izraelska vojnika su ozlijeđena u sukobu s palestinskim militantima u blizini granice Pojasa Gaze u petak, javljaju izraelski mediji. Stanovnici Pojasa Gaze su izjavili da su vidjeli skupinu militanata kako se približava granici te da su zatim čuli pucnjavu i zvuk lansiranja raketa na Izrael. Nema podataka o mogućim žrtvama na palestinskoj strani. Izraelska vojska provjerava ta izvješća.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙