FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): cijene azijskih dionica pale, dolar jača

Autor: scvi
HONG KONG, 5. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon dužeg razdoblja rasta cijena, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pojeftinjenja sirovina.

Na Tokijskoj je burzi do 7,30 sati Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 0,6 posto.

U Hong Kongu i Singapuru burzovni indeksi stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto.

Na Wall Streetu su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali, dok je Dow Jones zabilježio nevelik rast.

„Američki su indeksi stabilno rasli dulje vrijeme. Svi su na tome zaradili, pa je dio ulagača sada odlučio pokupiti dobit s tržišta“, kaže Peng Yunliang, strateg u tvrtki Shanghai Securities.

Ulagače je 'ohladilo' i pisanje kineskih medija da bi tamošnja središnja banka mogla prilagođavati razinu obvezne rezerve banaka na mjesečnoj bazi kako bi zauzdala prevelik rast kreditiranja.

Zabrinutost zbog mogućeg povećanja kamata i ukidanja poreznih olakšica, koje su lani potaknule snažan rast prodaje automobila u Kini, mogla bi negativno utjecati na tržište, kaže Peng.

Pod najvećim su pritiskom jutros rudarski i energetski sektor zbog pada cijena sirovina, nakon njihovog snažnog rasta krajem prošle godine.

Jučer je cijena nafte pala za 2,4 posto, a jutros je oslabila dodatnih 20-ak centi, na 89,20 dolara po barelu.

Na valutnim se tržištima, pak, nastavlja uspon dolara, nakon novih podataka iz industrije koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je s jučerašnjih 81,95 na 82,15 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura pala s jučerašnjih 1,3326 na 1,3272 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu. Njegov je tečaj pao s jučerašnjih 109,50 na 108,95 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙