FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, raste i cijena nafte

Autor: scvi
TOKYO, 4. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, dok se cijena nafte kreće blizu najviše razine u 27 mjeseci, zahvaljujući podacima iz SAD-a koji ukazuju na jačanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi do 7,30 sati Nikkei indeks skočio oko 1,6 posto, dosegnuvši najvišu razinu u sedam i pol mjeseci.

Više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Šangaju, dok su burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji ojačali između 0,1 i 0,7 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok vodećih indeksa na Wall Streetu na nove najviše razine u više od dvije godine, nakon podatka da je industrijska aktivnost u SAD-u u prosincu porasla po najvišoj stopi u sedam mjeseci.

Slijedeći veliki test za američko gospodarstvo i Wall Street uslijedit će u petak, kada će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u prosincu.

„Ulagači se sada fokusiraju na podatke o zaposlenosti, koji će vjerojatno utjecati i na Wall Street i na kretanje tečaja dolara prema jenu“, kaže Kazuhiro Takahashi, direktor u tvrtki Daiwa Capital Markets.

Jačanje američkog gospodarstvo oživjelo je i nadu u rast potražnje za naftom, pa se cijena 'crnog zlata' jutros kreće oko 91,60 dolara po barelu, nedaleko najviših razina u više od dvije godine.

Ubrzanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva izazvalo je i jačanje dolara.

Jutros je na valutnim tržištima tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 81,95 jena, dok se jučer u ovo doba kretao oko 81,25 jena.

Cijena europske prema američkoj valuti oslabila je jutros 0,2 posto, na 1,3326 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je, pak, s jučerašnjih 108,05 na 109,50 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙