FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju oprezno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 13. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi stagniraju, pa se danas na Wall Streetu očekuje oprezno trgovanje, nakon što je u petak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu od rujna 2008. godine.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq terminski indeks bili su oko 12,45 sati gotovo nepromijenjeni u odnosu na petak.

Zahvaljujući podacima koji ukazuju na jačanje oporavka američkog gospodarstva, u petak su cijene dionica na Wall Streetu dosegnule najviše razine u više od dvije godine. No, uz mršav obujam trgovanja.

Sudeći po kretanju terminskih indeksa, danas će se trgovati oprezno, jer se čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica porasle. Oko 12,45 sati frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su na dobitku između 0,3 i 0,7 posto.

Među najvećim je dobitnicima rudarski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora ojačao je 1,2 posto, što se ponajviše zahvaljuje jačanju kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika sirovina.

Industrijska proizvodnja u Kini porasla je, naime, u studenome za 13,3 posto na godišnjoj razini, što je više od očekivanja i više nego mjesec dana prije. To je, pak potaknulo rast cijena sirovina, pa je cijena bakra dosegnula rekordnu razinu.

Pozitivno na tržišta djeluje i to što kineske vlasti nisu povećale ključne kamatne stope, premda je inflacija u studenome dosegnula 5,1 posto, najvišu razinu u 28 mjeseci.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙