FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: optimistično raspoloženje potiče daljnji rast cijena

Autor: neba
NEW YORK, 27. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nastavak rasta cijena dionica, no pitanje je što potom?

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,7 posto, na 11.573 boda, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 1.256 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 2.665 bodova.

Od početka prosinca vodeći su indeksi porasli više od 5 posto, dosegnuvši najviše razine u više od dvije godine, dok je optimizam na tržištu dosegnuo najviše razine u šest godina.

VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija pao je za 64 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu dosegnutu u svibnju.

„Uspon Djeda Mraza nastavit će se i ovoga tjedna jer još uvijek ima investicijskih fondova koji žele do kraja godine poboljšati svoje poslovne rezultate. VIX indeks pokazuje nam da se ne očekuju nestabilnost, što bi također moglo pozitivno utjecati na cijene dionica“, kaže Joe Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

No, povećanje kamata u Kini na sam Božić moglo bi poremetiti zabavu na tržištima na početku tjedna. Zaoštravanjem monetarne politike Kina pokušava zauzdati inflaciju, no strože monetarne mjere mogle bi, plaše se ulagači, usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Analitičari su oprezni i zbog toga što preveliki optimizam često najavljuje negativan razvoj događaja na tržištu.

„Cijene dionica dosežu nove najviše razine, ali uz mršav obujam trgovanja. Postavlja se pitanja hoće li to dovesti do slabosti tržišta na početku iduće godine? Smatramo da bi moglo doći do korekcije cijena od 5 do 7 posto u siječnju“, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Prema najnovijem AAII izvješću o raspoloženju, razina optimizma na tržištu dosegnula je najviše razine od studenoga 2004. godine.

VIX 'indeks straha', koji je obično u inverznom odnosu sa S&P indeksom, potonuo je od početka godine 24 posto, zaronivši prošloga tjedna na samo 16,47 bodova.

No, terminski ugovori pokazuju da bi VIX indeks do veljače iduće godine mogao dosegnuti 21,55, a do ožujka 23,20 bodova.

„Trenutno 'bikovsko' raspoloženje raste, no čini se da se optimizam nije previše proširio, što znači da bi 'bikovi' naglo mogli postati 'medvjedi' i na najmanju naznaku pada cijena“, kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

Ovaj tjedan nije baš bogat makroekonomskim izvješćima. Ističe se tek izvješće o nezaposlenosti prošloga tjedna, koje će biti objavljeno u četvrtak, i podaci o povjerenju potrošača, koji će biti objavljeni u utorak.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙