FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): oprez na azijskim burzama, euro blago ojačao

Autor: neba
TOKYO, 22. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, a obujam je mršav uoči božićnih blagdana, dok je euro blago ojačao, nakon vijesti da Kina nudi pomoć Europi u savladavanju dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju oslabile 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,1 posto.

Jučerašnji nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu pozitivno je utjecao na azijske burze. No, obujam trgovanja je mršav jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči blagdana.

Na valutnim je, pak, tržištima euro jutros ponešto ojačao, nakon izvješća Financial Timesa da se Peking založio za daljnju 'usklađenu akciju' kako bi se stabilizirao financijski sustav eurozone. Kina će, piše FT, podržati napore za financijsku stabilizaciju eurozone, ako to bude potrebno.

Euro se jučer našao pod snažnim pritiskom, nakon što je agencija Moody's upozorila na mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Portugalu. Fitch je, pak, upozorio na mogućnost smanjenja rejtinga Grčkoj.

Zahvaljujući poruci Kine, euro je jutros ojačao 0,2 posto, na 1,3124 dolara, dok je jučer navečer iznosio 1,3101 dolar.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura kreće se oko 110 jena, dok je jučer zaronila duboko ispod te razine.

Tečaj američke valute prema japanskoj stabilno se jutros kreće oko 83,70 jena.

Cijena nafte, pak, i dalje raste zbog hladnoće u Europi i SAD-u, ali i vijesti o neočekivanom padu zaliha u SAD-u. Jučer je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla za 45 centi, a jutros za dodatnih desetak centi, na 89,93 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙